Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică - ÎNSCRIERI 2022

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

Cand Celalalt se uita la stiri

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
0
Cand Celalalt se uita la stiri
Share

Citeştedespre

George W. Bush act ratat Ucraina

Act ratat al lui George W. Bush, unde Ucraina devine Irak

19 mai 2022
De ce-l urau comuniştii pe Freud

De ce-l urau comuniștii pe Freud (cap. 3: despre ce ne frământă și pricepem parțial / prea târziu)

6 aprilie 2022
neurastenie psihastenie burnout

Neurastenie, psihastenie și starea de oboseală: burnout-ul în secolul al XIX-lea

29 martie 2022

Anne Nivat Islamistii Islam deontologie

Ce vede un occidental cand urmareste relatarile jurnalistice despre temele fierbinti din lumea Islamului? Vede, cel mai probabil, o lume angoasanta, haotica si dogmatica. Vede izvorul raului terorist sau al valurilor de imigranti. Vede adesea niste arabi = islamisti = teroristi. Dar ce vede oare un musulman cand urmareste aceleasi relatari? Voi raspunde, pornind de la cartea Islamistii: Cum ne vad ei pe noi, scrisa de o experimentata jurnalista de razboi (Anne Nivat), care a ascultat cu atentie si opinia Celorlalti – fie ei profesori, jurnalisti sau chiar militanti extremisti. Am selectat din cartea ei criticile privind presa vestica ce relateaza despre Islam.

Propaganda ucide dialogul

Redactor-sef la un ziar pakistanez si doctor in stiinte religioase, A.B. Siddique critica jurnalistii americani, ”inchistati in idei preconcepute despre Islam” si observa cum ”demonizarea” societatilor islamice, peste care se suprapune mult prea usor eticheta de ”islamiste”, nu face decat sa repete ceea ce americanii inventasera deja cu privire la ”marele lor dusman din timpul Razboiului Rece, flacara Uniunii Sovietice”. Ziaristul pakistanez conchide:

Exista o prapastie de comunicare intre voi si noi, caci nici Europa, nici Statele Unite nu au incercat sa se confrunte in mod direct cu Islamul. Fiecare isi pastreaza perceptia si nimeni nu incearca sa initieze un dialog direct. (pp. 52-53)

Stereotipuri si scoli religioase

Profesor de istorie comparata a religiilor la Islamabad, Anis Ahmed explica de ce scolile religioase musulmane, medresele, nu scot pe banda teroristi islamisti, asa cum relateaza presa occidentala.

Occidentul a fost sufocat [in 2005, dupa atentatul din Londra] cu imaginile acelea infatisand un tanar musulman aplecat peste carticica lui galbena (Coranul), pe care o memoreaza fara s-o poata pune sub semnul intrebarii. Nimic mai fals (…), specificul Coranului fiind chiar spiritul critic. Coranul ne cere sa exploram mereu. Devin dogmatic cand nu ma educ. (pp. 49-50)

Cine relateaza despre abuzurile soldatilor americani?

Noiembrie, 2004, Fallujah. Americanii lanseaza o operatiune-fulger contra insurgentilor irakieni. Evenimentele sunt transmite de mediile de pe tot globul. Dar dupa acele zile negre de noiembrie, mass-media din lumea intreaga ”s-a volatilizat”, se planga un invatator irakian. La un an de la evenimente, presa occidentala nu mai e interesata de ce se intampla acolo.

Acum suntem opriti de zece ori pe zi de militari straini, care ne spun pe ce drum sa mergem spre satul nostru, satul unde am vazut lumina zilei. (p. 152) 

Presa occidentala relateaza deci abia o parte din poveste. Abuzurile americanilor sau sentimentele populatiei irakiene nu prezinta nici un interes. Si, deloc intamplator, in Fallujah, una dintre strazi a fost botezata cu numele unui jurnalist de la televiziune Al Jazeera. Ahmed Mansour s-a purtat ”ca un erou” in evenimentele din noiembrie, ramanand de partea populatiei pe tot parcursul atacului american.

Nu cum au facut colegii de la Fox News sau CNN, care au trecut de partea armatei americane!, 

aminteste Youssouf, ghidul irakian al lui Anne Nivat (p. 162).

Ce vor musulmanii sa vada la televiziunile occidentale?

Musulmanii care urmaresc presa occidentala ar vrea, mai intai, ca jurnalistii sa incerce sa inteleaga ”ceea ce se intampla intr-adevar la noi”, dar fara sa mai apeleze la acei pretinsi ”specialisti” care nu cunosc realitatile Islamului din tarile despre care vorbesc, spune redactorul-sef pakistanez mai sus citat (p. 52). Iar o profesoara de engleza din Irak spune ca si-ar dori sa poata urmari la televiziunea occidentala

filme documentare bune despre Islam, informatii care tin cont si de alta parere, de a noastra, cea a musulmanilor care traiesc [in 2005] sub ocupatie, si emisiuni si dezbateri care sa arate bogatia Islamului: ar fi mult mai bine fata de repetarea acelorasi amalgamuri obisnuite cu privire la Islam, islamisti si teroristi! (p. 113)

Cititi si Entuziasmul presei pentru razboiul cu Islamul

Coabitand cu Celalalt

In concluzie: musulmanii nu vor decat lucruri deja reclamate de deontologia jurnalistica. Vor ca ziaristii occidentali sa intre intr-un contact nemediat cu realitatile lor,

sa asculte acele voci care se aud rareori

si

sa evite stereotipurile, 

ca sa citez din Codul de etica al Asociatiei Jurnalistilor Profesionisti din SUA. Si mai vor ca reporterii

sa se straduiasca sa prezinte intreaga poveste, in mod echitabil si complet, asa incat telespectatorii sa poata trage singuri concluziile, 

ca sa reiau unul din principiile etice ale CNN. Pe de alta parte, modelul oferit multa vreme de CNN, cel al canalului de informare care impune valorile democratice occidentale si transmite mesajul ”cel bun”, nu a facut decat sa adanceasca sentimentul de umilinta si de nedreptate al opiniei publice musulmane, observa celebrul teoretician al comunicarii Dominique Wolton (”Prefata” la Islamistii, pp. 18-19). E, deci, nevoie, sustine sociologul francez, de o regandire a mediei ca suport pentru o ”coabitarea culturala” cu Celalalt. Ceea ce nu inseamna a-i da invariabil dreptate Celuilalt, ci a-l asculta si a lasa deschisa poarta unui dialogul pasnic si rezonabil.

Victor Popescu Cafe Gradiva

Victor Popescu

este filosof si jurnalist specializat in etica mass-media.

Toate articolele acestui autor

Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022
Tags: rubrică: Imago

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Refugiaţii din Ucraina
Cafe Gradiva

Cum îi putem ajuta pe refugiaţii din Ucraina

by Cafe Gradiva
5 aprilie 2022
Comuniştii, Freud, Ogodescu
Societate

De ce-l urau comuniștii pe Freud (cap. 2: în dubioasa umbră SDO)

by Marin Marian-Bălaşa
29 martie 2022
comunist Freud Mărgineanu Ogodescu
Societate

De ce-l urau comuniștii pe Freud (cap. 1: cum l-am cunoscut personal pe SF)

by Marin Marian-Bălaşa
28 februarie 2022
Load More
Next Post
About the Higher Space or, A Masquerade

About the Higher Space or, A Masquerade

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Umanism si paradox in logoterapie
Cafe Gradiva

Umanism si paradox in logoterapie

8 octombrie 2020
Tulburarile de personalitate in ICD-11: de la modelul categorial la cel dimensional
Cafe Gradiva

Tulburarile de personalitate in ICD-11: de la modelul categorial la cel dimensional

22 noiembrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.