Abonează-te la NEWSLETTER pentru a nu pierde articolele, știrile şi evenimentele importante >>>

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

Cum si-a dorit Sigmund Freud sa moara

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
Cum si-a dorit Sigmund Freud sa moara
126
SHARES
Share

Cu prilejul implinirii a 100 de ani de la nasterea lui Sigmund Freud, doctorul Felix Deutsch a fost invitat sa vorbeasca in cadrul unei conferinte organizate de Societatea Americana de Psihosomatica din Boston. Avea sa discute o problema spinoasa despre cat de mult sau de putin ar trebui sa-i dezvaluie un medic pacientului sau referitor la boala sa. Doctorul Felix Deutsch si-a inceput discursul cu faptul ca, inca de la prima examinare pe care i-a facut-o lui Freud, acesta din urma l-a avertizat spunandu-i ca n-o sa-i placa ceea ce va gasi la el. Doctorul isi aminteste ca nu avea nici o indoiala ca era vorba despre un cancer avansat in zona cavitatii bucale. Avea sa-l numeasca un caz sever de leucoplazie cauzat de fumatul excesiv. Relatia dintre cei doi a fost fundamentata pe adevar. Intemeietorul psihanalizei considera esential ca doctorul sa-i spuna adevarul despre boala sa, oricat i s-ar fi parut de dureros. De asemenea, l-a rugat ca, atunci cand va sosi timpul, sa nu-l lase sa sufere inutil. Sigur, era vorba despre o cerere de moarte asistata.

sigmund freud doctor psihanaliza cancer laringe morfina

Abia in 1969 doctorul Elizabeth Kubler-Ross a scris despre cat de mult rau ii poate face un doctor pacientului sau cu boala terminala atunci cand alege sa-i ascunda aspecte legate de gravitatea afectiunii sale. Observatiile lui Kubler-Ross au venit intr-o societate americana care incepea sa respinga paternalismul generatiilor anterioare si sa puna la indoiala falsele reasigurari date de autoritatea medicala. Freud ajunsese la aceste concluzii cu zeci de ani inainte.

Cititi si Psihanaliza, Sigmund Freud, freudismul si psihanalistii

Citeştedespre

fragilitatea la vârstnici

1, 2, 3 stări de fragilitate la vârstnici şi riscurile asupra sănătăţii

7 martie 2023
declinul cognitiv subiectiv demenţă

Declinul cognitiv subiectiv în demenţă şi Alzheimer

4 martie 2023
persoana diagnosticată cu demenţă

Persoana diagnosticată cu demență şi rolul terapeutic al compasiunii

3 martie 2023

Urmatorul doctor care s-a ocupat de Sigmund Freud dupa Felix Deutsch a fost un tanar internist pe nume Max Schur cu care intemeietorul psihanalizei a luat contact prin intermediul printesei Marie Bonaparte aflata in analiza cu el. Freud i-a pus in vedere si lui Max Schur conditiile esentiale pentru ca relatia dintre ei sa functioneze, si anume transparenta totala din partea doctorului referitor la boala si solicitarea de a nu-l lasa sa sufere inutil „atunci cand va veni timpul”. In anii ce au urmat, Max Schur avea sa supravegheze indeaproape tratamentul administrat lui Freud si sa se ocupe de numeroasele operatii. Pana in 1936, starea de sanatate a lui Sigmund a fost relativ stabila. Din 1937, tumora canceroasa s-a extins si a necesitat o serie de noi interventii chirurgicale destul de agresive.

Odata cu invazia Austriei de catre nazisti in 1938 care a adus groaza in randul evreilor, Freud fost nevoit sa se mute la Londra. Ajutat de Ernest Jones, Maria Bonaparte si altii, Sigmund Freud a reusit sa plece la Londra impreuna cu familia sa si cu patru membri ai familiei doctorului Schur. In 1939, Schur a descoperit o noua leziune maligna care nu putea fi operata. Astfel, Freud a inceput terapia cu radiatii. A continuat sa vada cativa pacienti, insa starea de sanatate se deteriora tot mai mult. Schur s-a mutat in casa lui Freud si a ramas alaturi de acesta pana la ultima suflare. Cea care l-a ingrijit, de asemenea, pe Freud pana la capat a fost Anna, fiica psihanalistului, care se trezea de cateva ori pe noapte sa-i injecteze calmante.

Cititi Eutanasia pentru cei ce sufera de depresie, legalizata in Belgia

De-a lungul a 16 ani, Freud a suferit aproximativ 30 de operatii si cateva sesiuni de terapie cu radiatii. Era nevoit sa poarte un fel de proteza dentara care avea rolul de a-i tine separata cavitatea orala de cea nazala si care il impiedica sa vorbeasca si sa manance normal. In urma primelor interventii chirurgicale din 1923, a capatat surzenie la urechea dreapta si astfel a trebuit sa mute divanul pe care stateau pacientii de la un perete la celalalt pentru a putea asculta cu urechea stanga. A incetat sa primeasca pacienti cu doua luni inainte sa moara. In ultimele sale zile, Freud a cerut ca patul sa-i fie mutat in camera de studiu asa incat sa poata fi aproape de cartile lui si de colectia de antichitati.

La 21 septembrie 1939 doctorul Max Schur povesteste ca a fost chemat de Freud care l-a informat ca „a venit vremea”:

Dragul meu Schur, cu siguranta iti amintesti prima noastra conversatie. Mi-ai promis ca n-o sa ma abandonezi cand va veni vremea. Acum totul a devenit o tortura si nu mai are nici un sens.

Freud a cerut, de asemenea, ca Schur sa-i comunice Annei decizia sa. Doctorul isi aminteste ca Freud vorbea fara nici o urma de autocompatimire si ca simtul realitatii nu era deloc afectat. Cand durerile insuportabile au revenit, i-a administrat 20 mg de morfina. Expresia suferintei disparuse de pe fata bolnavului, aducandu-i un somn linistitor. Dupa 12 ore, Schur a repetat procedura. Freud a cazut intr-o coma din care nu s-a mai trezit. A murit linistit in dimineata zilei de 23 septembrie 1939. Trei zile mai tarziu, corpul sau a fost incinerat. Cenusa a fost plasata intr-o urna greceasca antica pe care o primise cadou de la Maria Bonaparte.

Fiul doctorului Max Schur are acum peste 80 de ani si este profesor de medicina la Harvard Medical School si doctor senior in medicina si reumatologie la Brigham & Women’s Hospital. Intr-un interviu recent el a declarat ca se simte mandru felul in care a procedat tatal sau cu Freud, declarand ca

Eutanasia asistata nu este o chestiune izolata si totusi nimeni nu vorbeste despre asta. Ar trebui sa-i oferi pacientului oportunitatea de a-si exprima dorinta in legatura cu felul in care doreste sa moara.

Cititi si Urna cu cenusa lui Sigmund Freud grav deteriorata 

Sursa: www.theatlantic.com

Tags: Anna Freudautor: Alexa BîtfoiFelix DeutschMax Schurrubrică: Gradivariumrubrică: Istoria psihanalizeiSigmund Freud

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Terapia bolii Alzheimer
Psihiatrie

Terapia bolii Alzheimer, o nouă speranță

by Teodora Dobrescu
2 martie 2023
Conştiinţa şi sistemele neuronale
Psi

Corelație versus cauzalitate şi suportul neuronal în cercetarea neuroștiințifică a fenomenului conștiinței

by Alexandra Frîncu
4 martie 2023
l-a omorât pe tata
Societate

L-a omorât și l-a înviat pe tata. O fabulă psihanalitică cu final deschis

by Raluca Ignat
2 martie 2023
Load More
Next Post
Ma numesc June

Ma numesc June

Comments 5

  1. Anonim says:
    4 ani ago

    Și totuși care să fie adevărul – vreau să spun, adevărul analitic, de altfel singurul posibil și valabil, pentru ironia morții din cauza cancerului oral, a fondatorului lui ”talking cure”?

    Te gândești că țigările sunt în mod obișnuit incriminate pentru cancerul pulmonar, dar nu, l-a făcut la vălul palatin, la maxilar, la falcă…

    De acord, din ceva tot trebuie să moară omul, dar nu e surprinzător că a reușit cumva să rețină afecțiunea la nivelul gurii? Să fie ”vorba”, în mod simplist de vulgara fixație orală, mai ales c-o atribuim fumatului? Să fie o variantă mai vicleană a acesteia, în forma unui atașament dăunător față de propria metodă de tratament care să-i fi alimentat o încredere nemăsurată în posibilitățile de vindecare odată adusă problema la acest nivel, dar să-i fi întreținut și îndoieli pe măsură care l-au condus spre sfârșitul vieții la acest rămășag radical, periculos, de tipul ”ne salvăm unul pe altul sau mor cu tine de gât” (de falcă, whatever!)?
    Ideea de sinucidere asistată nu pare nici ea străină de acest gest suprem de testare a convingerii de-o viață, prin provocarea unei vindecări – orale -, care să funcționeze, dacă nu ambițios-organic, măcar simbolic, ca ”autovindecare” (în orice sens), de care nu știu câți dintre cei care astăzi îi ridică în slăvi ideile, ar fi capabili.

    Răspunde
    • Cafe Gradiva says:
      4 ani ago

      "Vazandu-l pe Freud infruntandu-si moartea cu demnitate si fara autocompatimire, Schur a fost pe punctul de a izbucni in lacrimi. Nu mai vazuse pe nimeni care sa moara astfel. Pe 21 septembrie, Schur i-a injectat lui Freud trei centigrame de morfina – doza normala pentru sedare era de doua centigrame – si Freud s-a cufundat intr-un somn linistit. Schur a repetat injectia, atunci cand el a devenit agitat, si i-a administrat-o pe ultima in ziua urmatoare, pe 22 septembrie. Freud a cazut intr-o coma din care nu s-a mai trezit. A murit pe 23 septembrie 1939, la ora trei dimineata. Cu aproape patru decenii in urma, Freud ii scrisese lui Oskar Pfister, intrebandu-se ce va face in ziua 'in care gandurile vor inceta sau cuvintele nu vor veni?' Nu isi putea reprima un 'fior in fata acestei posibilitati. De aceea, in ciuda resemnarii in fata destinului care i se potriveste unui om onest, nu am decat o singura dorinta staruitoare, pe de-a intregul secreta: fara invaliditate, fara paralizarea puterilor din cauza suferintei trupesti. Sa murim in armura, asa cum spunea Regele Macbeth.' Avusese grija ca staruitoarea sa dorinta secreta sa se indeplineasca. Batranul stoic isi pastrase controlul asupra vietii pana la sfarsit." (Finalul monografiei "Freud, o viata pentru timpul nostru" de Peter Gay, Editura Trei, 1998).

      Răspunde
    • Cafe Gradiva says:
      4 ani ago

      Da, observatiile dv. sunt corecte… ironic, nu-i asa, pentru inventatorul "talking-cure"?… Te pune pe ganduri. Din evocarea de mai sus cred ca putem vedea preocuparea lui profunda pentru ziua "in care gandurile vor inceta sau cuvintele nu vor veni"… In rest – era un fumator inrait… ne putem gandi la oralitate, fara doar si poate. Dar nu putem decat sa speculam (nu m-as aventura insa pana la ideea de a muri cu cineva de gat :).

      Răspunde
  2. Anonim says:
    4 ani ago

    Parc-aud concluzia stoic-ghidusa a cuiva : "Gura a batut Guru!"

    Răspunde
    • Cafe Gradiva says:
      4 ani ago

      🙂

      Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Psihanaliză şi (sau?) psihoterapie cognitiv comportamentală
Cafe Gradiva

Psihanaliză şi (sau?) psihoterapie cognitiv comportamentală

8 octombrie 2020
Alejandro Jodorowsky Arborele genealogic
Psi

„Posesiunile” arborelui genealogic și „dezamorsarea” lor

19 ianuarie 2021
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

2 martie 2023
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.