Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică - ÎNSCRIERI 2022

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

Ce spune limba pantofului in psihologia adleriana – scopuri si comportamente

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
0
Ce spune limba pantofului in psihologia adleriana – scopuri si comportamente
Share

Psihologia adleriana spune ca, daca vrei sa stii care este scopul unei persoane, catre ce se indreapta cu adevarat, trebuie sa te uiti la ce “spune limba din pantof”, nu cea din gura, pentru ca limba din gura minte, dar nu stie ca minte. In schimb, limba din pantof arata exact care sunt pasii pe care ii face persoana, ce face concret pentru a obtine ceea ce sustine ca vrea sa obtina!

Ne setam propriile scopuri si ne determinam propriile miscari prin viata chiar daca foarte rar suntem constienti de scopurile alese sau de ceea ce ne determina sa ne purtam intr-un anumit fel. Pentru a identifica scopul real al comportamentului nostru, putem cauta raspunsuri la urmatoarele intrebari:

  1. La ce serveste activitatea sau inactivitatea pe care o avem?
  2. Actiunile noastre duc catre participare si cooperare sau ne tin departe de indeplinirea cerintelor? 
psihologia adleriana rudolf dreikurs

Pornind de la inzestrarea genetica pe care o avem, experintele, relatiile cu ceilalti si mediul in care ne dezvoltam, observam si tragem anumite concluzii care devin convingeri de baza. Pentru un timp, interpretarile si convingerile noastre sunt potrivite cu cerintele din exterior. Ne maturizam, cerintele exterioare devin mai complexe si mai diverse fata de cele din mediul familial si efortul pe care trebuie sa-l depunem pentru a ne adapta la noile cerinte ale contextelor va creste. Aceasta adaptare nu se intampla cu usurinta si ramanem blocati, de multe ori, in comportamente care urmaresc scopuri nerealiste, bazate pe convingeri irationale, care interfereaza cu cresterea. Ele au fost potrivite pentru o perioada, dar nu mai sunt. Cand suntem intr-un astfel de moment, poate fi de ajutor sa identificam scopul real pe care il urmarim, cel aratat de limba din pantof, nu cel declarat verbal, pentru a intelege de unde putem porni ca sa obtinem alte rezultate. Fiindca folosind aceleasi metode, rezultatele vor fi la fel, inadecvate si nesatisfacatoare!

Citeştedespre

disociere traumă mecanisme neuronale

Disocierea în traumă şi mecanismele neuronale

9 mai 2022
Helen Dunbar predispoziţia la cancer

Predispoziţia la cancer şi cele 4 tipuri de personalitate psihosomatică

5 aprilie 2022
Auguste Derer boala Alzheimer

Boala Alzheimer în România şi un dosar medical crezut pierdut (al primei paciente din lume cu Alzheimer)

1 aprilie 2022

Dar, o conditie de baza pentru (re)adaptare si (re)ajustare este ca persoana sa fie interesata de schimbare, de propria dezvoltare psihica-cognitiv-comportamentala, intelegand ca modul in care isi construieste realitatea si atitudinea fata de viata interfereaza cu cresterea, cu inaintarea in varsta!
Exista patru abordari generale ale realitatii, dintre care, una este dominant si se manifesta in modul in care actioneaza si relationeaza individul, din copilaria timpurie pana la sfarsitul vietii, celelalte fiind folosite in functie de context:

  1. atitudinea dominanta, de guvernare, specifica celui care vrea sa fie deasupra tuturor, sa stabileasca regulile,
  2. atitudinea celui care se bazeaza pe ceilalti si se asteapta sa primeasca totul de la ceilalti,
  3. atitudinea prin care succesul este perceput ca rezultat al evitarii solutionarii problemelor, care implica un efort pentru a evita infrangerea,
  4. atitudinea adaptativa prin care se cauta solutii la problemele vietii, intr-o maniera folositoare si constructiva atat pentru cel care o manifesta, dar si pentru ceilalti.

Cititi si Procesul de schimbare psihica se refera la cunoasterea relationala implicita (II)

Primele trei atitudini se formeaza atunci cand persoana nu este pregatita pentru depasirea obstacolelor si, in plus, manifesta un interes scazut sau inexistent fata de comunitate.

Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022
rudolf dreikurs psihologia adleriana

Rudolf Dreikurs, unul dintre cei mai mari contributori ai psihologiei adleriene, in special prin abordarea psihoeducationala in privinta ghidarii copiilor, a consilierilor scolari si a parintilor, a identificat patru scopuri neconstiente aflate in spatele comportamentului deviant la copii:

  1. Atragerea atentiei este cel mai des intalnit scop al comportamentului neadecvat. Atunci cand copilul devine un cautator de atentie, inseamna ca a dezvoltat convingerea ca doar asa este important pentru parinti sau pentru adultii semnificativi. Cu intentia de a-si atinge obiectivul, copilul va incerca, in permanenta, sa-l tina ocupat pe acestia, fie prin a le cere explicatii interminabile, fie prin a le cere sa faca  lucruri in locul lui. Persoana nu urmareste sa fie utila, ci mai degraba sa-si asigure statutul de „special”; apare cand nu simte ca este conectata (I-ul “C” crucial);
  2. Lupta de putere / obtinerea puterii – copilul indeplineste cerinta abia cand parintele ajunge sa-si foloseasca puterea fizica sau psihica asupra copilului. Chiar si atunci cand parintele reuseste sa-l forteze pe copil sa faca ceva, acesta ii demonstreza ca nu poate avea controlul asupra mintii sale si ca nu il poate obliga ce sa gandeasca. Persoana crede ca poate avea un rol doar daca foloseste puterea, daca se impune; apare atunci cand simte ca nu este capabila (al II-lea “ C” crucial);
  3. Razbunarea este folosita atunci cand apare o gandire de tipul „daca tot nu va pasa de mine, macar pot sa ma razbun cand ma raniti”. in cazul acesta, copilul este violent fizic sau verbal, daca nu-i raneste pe ceilalti prin forta fizica, cauta cuvinte jignitoare la adresa lor. Persoana este atat de descurajata incat crede ca tot ce mai poate face este sa-i raneasca pe ceilalti; apare atunci cand nu se simte semnificativa (nu conteaza) – (al III-lea “ C” crucial);
  4. Inadecvarea / evitarea esecului, a responsabilitatilor – apare atunci cand copilul este atat de descurajat incat, crede ca, nimic din ce face, nu este apreciat de ceilalti. Are sentimentul ca nu se poate ridica la inaltimea asteptarilor celorlalti, si din cauza acasta, renunta sa mai faca lucruri, cu speranta ca, astfel, va fi lasat in pace. Persoana este atat de descurajata incat, din dorinta de a evita esecul, evita orice incercare de a rezolva problemele vietii; apare cand isi pierde curajul (al IV-lea “C” crucial).

Cititi si Art-terapia: definitii si scopuri

Acestea sunt cele patru scopuri ale comportamentului problematic, urmarite de copilul /adultul descurajat. in locul lor, ca sa se poata dezvolta armonios, are nevoie sa simta ca este conectat, capabil, fiinta lui conteaza (este semnificativ si face diferenta) si ca are curaj (cele IV “ C” –uri cruciale). Scopurile identificate de Dreikurs fac referire la comportamentul copilului, dar ele sunt la fel de valabile si pentru adulti, pentru ca, pana cand nu ajunge sa vada erorile din sistemul propriu de gandire si actiune, ei functioneaza dupa aceleasi convingeri care interfereaza cu cresterea, pe care si le-a format in copilarie. 

Raspunsul la intrebarea

Ne urmarim scopurile sau (doar) ne indepartam de pericol?

vine din observarea modului in care ne miscam prin viata, rezultat al felului in care am invatat sa evitam experientele care ne creeaza sentimente de repulsie, de disconfort. Avem de a face in timpul vietii cu impasuri si prioritati.

Impasul il dezvoltam, in general inainte de 10 ani, ca un mijoc de a evita ceva negativ, cum ar fi a) ridicolul, b) anonimatul, c) respingerea, d) stresul. Impasul unei persoane reprezinta una dintre cele patru frici pe care incearca, intotdeauna, sa le evite:

  • cei care se tem de ridicol ii vad pe ceilalti ca pe o amenintare care trebuie controlata;
  • cei care se tem de anonimat sau ca sunt nesemnificativi sunt ingrijorati ca viata nu are sens;
  • cei care se tem de respingere vad izolarea ca nesuportabila;
  • cei care se tem de stres se simt infruntati si coplesiti de sarcinile zilnice.

Pornind de la aceste patru impasuri, prioritatile sunt:

  • a detine controlul, ca o garantie impotriva ridicolului;
  • a fi superior (in toate formele sale), ca o garantie pentru evitarea anonimatului sau a lipsei de insemnatate;
  • a face pe plac, ca o garantie impotriva respingerii sau dezaprobarii;
  • a evita, ca o garantie a ocolirii stresului.

Atunci cand suntem afectati de nesatisfacerea a cel putin uneia dintre cele 4 nevoi de baza ( cei IV “ C” cruciali), actiunile, cognitia, comportamentele si scopurile ne sunt dominate, sabotate de frici si frustrari. Ne aflam asadar in impas, iar prioritatile de bun simt sunt: sa ne oprim, sa respiram, sa ne clarificam de unde incepem reajustarea, readaptarea! Sa avem inspiratie si umor!

Cititi si Schimbarea in psihanaliza, psihanaliza in schimbare 

Foto: https://www.drewbairdfitness.com/setting-goals/, https://www.adlerpedia.org/people/31

Camelia Anca Baciu Cafe Gradiva psiholog psihoterapeut

Camelia Anca Baciu

este psiholog si psihoterapeut adlerian.

Toate articolele acestui autor

Tags: autor: Camelia Anca Baciupsihologie adlerianarubrică: Gradivariumrubrică: Sic transitRudolf Dreikurs

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

La mulți ani 2022!
Societate

La mulți ani 2022!

by Cafe Gradiva
14 februarie 2022
adolescenta un exod ambivalent
Psihologie

Adolescența, un exod ambivalent, între 14/15 ani și 18/25 ani

by Alexandra Frîncu
30 noiembrie 2021
Psihiatrul Karl Deisseroth
Psihiatrie

Cercetătorul în neuroştiinţe şi psihiatrul Karl Deisseroth: Coronavirusul ne-a schimbat pe toţi

by Cafe Gradiva
20 octombrie 2021
Load More
Next Post
Cum sa crestem copii independenti, cu incredere de sine si stiind ce vor?

Cum sa crestem copii independenti, cu incredere de sine si stiind ce vor?

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Feminismul adevărat presupune asumarea dimensiunii pasive
Cafe Gradiva

Feminismul adevărat presupune asumarea dimensiunii pasive

8 octombrie 2020
Cafe Gradiva

Relatiile de iubire masochiste

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.