Abonează-te la NEWSLETTER pentru a nu pierde articolele, știrile şi evenimentele importante >>>

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

Travaliul pierderii in “Detachment”

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
Travaliul pierderii in “Detachment”
Share

Travaliul pierderii in Detachment

Detachment face parte din categoria filmelor care pot fi analizate retrospectiv avand drept reper experienta afectiva ramasa. Imi pare ca seamana cu spatiul potential de reflectie care se creeaza dupa sedinta de analiza in care pacientul pune cap la cap, reaseaza cuvintele sale si ale analistului intr-o alta forma si ceea ce este neverbalizat creeaza in interiorul gandirii si simtirii fiecaruia o reprezentare care isi cauta asezarea in ansamblul creat.

Nu m-am simtit niciodata atat de indepartat de mine insumi si, totusi, atat de prezent in lume,

este deviza filmului Detachment; un film care incearca sa arate legatura dintre mecanismele psihologice, motivatiile si dorintele inconstiente ale alegerii unei profesii si modul in care se achita Henry, un profesor de literatura comparata, de rolul care i-a fost “prescris”.

detachment travaliul pierderii doliului depresie psihanaliza

Henry preda literatura la un liceu pe o perioada determinata, urmand sa plece la alta scoala dupa ce ii expira contractul. El nu poate ramane prea mult timp intr-un loc, are nevoie de schimbarea acestuia dintr-o nevoie de a nu crea legaturi si de a nu se atasa afectiv.

Citeştedespre

Maelström, un film despre Oedip şi inconştient

Maelström: un alt scenariu psihanalitic

23 februarie 2023
Doar animalele psihanaliza Moll

„Doar animalele” (de la imanența instinctului la metafizica psihanalizei)

4 martie 2023
Noi Dostoievski sado-masochism

Noi, Dostoievski (altă introducere în sado-masochism)

4 octombrie 2022

De ce ar alege cineva sa devina profesor? Raspunsurile profesorilor care participa la studiu sunt dintre cele mai diverse, insa, toate fac apel la o intamplare, profesia a fost aleasa fie prin excluziune, pentru ca in momentul de fata nu stiau ce anume sa aleaga si sa predea le oferea un ragaz, fie pentru a se opune inconstient dorintei parintilor, fie pentru a continua sa invete considerand ca educatia de pana atunci nu a fost suficienta.

Majoritatea profesorilor au crezut la un moment dat ca pot face ceva care sa conteze. Stiu cat de important este sa ai pe cineva care sa te ghideze, cineva care sa te ajute sa intelegi complexitatea lumii.

Cu aceasta fraza neputinta lui Henry este recuperata retrospectiv in sensul ca, originar, a existat un ideal, o aspiratie a Eului catre realizarea unui scop. Imi aduc aminte de o replica cinica dintr-un film al lui Woody Allen in care acesta spunea:

Cei care nu sunt in stare sa faca nimic, predau… (iar cei care nu pot nici macar sa predea, predau sport).

detachment doliu depresie psihanaliza

Cititi si Woody Allen si abuzul sexual

In aceeasi maniera pesimista, in Analiza cu final si analiza nesfarsita, Freud observa ca meseria de profesor, educator, ghid, la fel precum cea a psihanalistului, este una “imposibila”, caci nici un pacient nu vrea sa se incline in fata unui substitut patern.

Pe langa toate avantajele constiente cum ar fi lucrul cu copiii si adolescentii, deci cu fiinte umane tinere nu cu adulti sau cu masini, contributiile la dezvoltarea cognitiva a copiilor, vacantele lungi, legaturile afective care se creeaza, continuarea unui proiect generational / transgenerational in care inaintasii au fost profesori, exista alti factori care scapa controlului constient.

Cred ca unul dintre cei mai importanti, asa cum subliniaza intr-o varianta denegata fraza sus-citata, este acela ca un profesor si-a dorit initial sa faca ceva important, ceva care sa conteze, sa schimbe lumea unui copil, cu alte cuvinte “sa lase o urma” in psihicul acestuia.

Henry, eroul filmului nostru, nu a avut acesta sansa. Il vedem pe baietelul de odinioara cum asista neputincios, intr-o stare de siderare, la degradarea fizica si morala a mamei sale, ii vedem spaima si ochii mari cu care cerceteaza lumea. Nu exista nimeni care sa i-o reprezinte, care sa puna in cuvinte ceea ce vede, el este un observator tacut al prabusirii psihice a mamei sale.

Care sunt imaginile mamei si tatalui lui Henry care il determina sa devina profesor?

El nu a avut un model in persoana celor care l-au ingrijit, nici unul dintre membrii familiei sale nu dispunea de calitatile necesare exercitarii acestei profesii. Tatal sau l-a abandonat si a ramas in grija unei mame tulburate si a bunicului. Dupa sinuciderea mamei, bunicul nu si-a mai revenit. Un copil care a asistat neputincios la pierderea mamei, la abandonul tatalui, care a ramas mut si tacut in fata unor lucruri pe care si le poate aminti secvential, a unor imagini disparate, a unor intrebari fara raspuns. El simte ca intre mama si bunicul sau s-a intamplat ceva, ca mamei sale i s-a intamplat ceva – acel ceva ar putea fi cheia unei intelegeri mai bune, insa nu se stie ce, ramane prizonierul senzatiilor si experientelor vagi in care perceptiile deformate se amesteca intre ele, in care singura sa sansa este aceea de a incerca sa scrie un jurnal pentru a da un sens tuturor acelor goluri.

In viata sa cotidiana, toate evenimentele prin care trece Henry sunt legate de flash-back-uri in care o vede pe mama sa, cufundata in propria sa lume, absenta, incapabila sa il ingrijeasca, dependenta de alcool, intr-o stare de suferinta profunda.

Am putea considera ca Henry sufera de depresie, intruneste caracterisiticile clasice ale tipului depresiv: dezinvestire a relatiilor cu lumea exterioara, repliere narcisica, dezinteres fata de activitati care i-ar putea procura satisfactii, pe scurt o absenta totala a vreunei dorinte.

Cititi despre Depresia introiectiva si depresia anaclitica: pledoarie pentru psihodiagnostic 

Secventele intercalate in actiunea filmului fac ca memoria vizuala sa prevaleze si sa determine maniera in care personajul va aborda urmatoarea situatie traumatica. El are deja o experienta anterioara de deprivare, de incremenire in fata abuzurilor, este un spectator pasiv al crimelor savarsite de un “parinte” rau. Astfel, scenele cu cel mai mare impact sunt cele ale “re-memorarii fara repetitie” intr-un efort de perlaborare.

Pozitia adoptata de Henry este cea in care el este un parinte bun, un tata de substitut, un salvator al elevilor sai, subintelegand ca trauma imposibilitatii de o salva pe mama produce o incercare de reparatie in relatiile cu elevii sai.

Mitul salavatorului esueaza atunci cand una dintre adolescente se sinucide.

Meredith are un tata necrutator care o hraneste cu ura, cu reprosuri, nu reuseste sa o vada sau sa-i aprecieze lucrarile de fotografie. Pasiunea pentru fotografie se naste din dorinta de a surprinde autenticitatea trairii dincolo de mastile pe care oamenii le poarta. Ea cauta in persoana lui Henry un parinte care sa ii confirme existenta, valoarea sa personala. In incercarea de a se apropia de Henry care a protejat-o de colegii abuzivi, simte ca el ar putea sa o iubeasca, sa ii ofere acea hrana afectiva dupa care tanjeste. Insa asteptarea sa de a gasi in persoana reala a profesorului ei un tata simbolic, altul decat cel pe care il are in realitate se izbeste de constatarea ca el nu este capabil sa ii indeplineasca cererea.

detachment depresie psihanaliza

De fapt ea a intuit bine, in timp ce il fotografia pe ascuns, Henry este un om fara chip, de pe fizionomia sa lipsesc trasaturile, prin urmare intre ei apare ceva din registrul preverbal, de ordinul unui ceva incomunicabil. Meredith isi doreste ca Henry sa ii confirme existenta printr-o imbratisare reasiguratoare. Daca in acea clipa in care ea a cautat sprijin, el ar fi putut sa ii ofere sprijinul afectiv, daca nu s-ar fi lasat cuprins de panica, daca ar fi putut sa se dezvaluie, poate durerea ar fi putut fi exprimata, iar suicidul nu ar mai fi avut loc. O reasigurare narcisica in acel moment pentru ea era decisiva.

Granitele Eului nu se pot stabili decat gradat si pe masura ce pacientul devine capabil sa infrunte emotiile intense si conflictuale (…). Intr-un fel, aici avem dovada ca modurile de gandire caracteristice adultului intr-o stare buna de sanatate se constituie odata cu constientizarea emotiei. – Searles

Cealalta situatie in care Henry, care si-a pierdut mama, bunicul, o parte din sine, reuseste sa o salveze de la prostitutie si decadere pe cealalta adolescenta va prelua rolul unei fiice / mame ce produce o reparatie.

Initial, adolesecenta incearca sa il seduca in aceeasi maniera compulsiva in care isi folosise trupul cu cateva minute mai devreme. Aventura sexuala este sortita esecului. Henry nu raspunde avansurilor fetei, ba mai mult, in discursul manifest o respinge. Intre ei circula un ceva straniu – un fel de fantasma comun impartasita: sunt impreuna pentru ca fiecare are o istorie traumatica de elaborat. Legatura care se creeaza intre ei este simbolizata prin intermediul actiunilor intreprinse: ea il ingrijeste, ii pregateste micul dejun, merge la spitalul unde era internat bunicul lui bolnav. Incapacitatea fiecaruia de a crea si mentine angajamente care sa presupuna implicare afectiva si stabilitate, se transforma in crearea unui spatiu in care cei doi sunt pe rand, intr-un fel contradictoriu si paradoxal in ipostaza de a-l ingriji pe celalalt permitand o elaborare a trecutului traumatic.

travaliul doliului attachment depresie psihanaliza

Incepem astfel sa intelegem motivul inconstient al alegerii sale: nu este cel de a obtine beneficii narcisice identificandu-se cu reusitele elevilor; este altceva, este vorba despre o transmitere, pe care se simte dator sa o puna in functiune. Dar aceasta transmitere nu se poate realiza decat atunci cand exista diferentiere, exista o distanta intre cel care transmite si cel care primeste, distanta care va permite transformarea unei experiente traumatice timpurii marcata de lipsa ingrijirii materne intr-una in care Henry poate furniza bazele unui atasament sigur intre el si elevii sai. In incercarea de perlaborare a pierderilor suferite, este ca si cum, fiecare pierdere il pune pe Henry in situatia de a se detasa de cel care a fost, cu alte cuvinte de cel care nu va mai putea fi si il pune in contact cu cel care este astazi.

Cititi si Relatia psihanalitica

Caterina Popescu
Tags: Arteautor: Caterina Popescudepresiedoliu / travaliul doliuluirubrică: Atenţie se interpretează!traumă

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Tristeţea şi patologia depresivă
Psihoterapie

Tristeţea reactivă şi patologia depresivă

by Alexandra Frîncu
9 mai 2022
Bruno Clavier copilul moarte viata
Psihoterapie

Bruno Clavier: Când copilul întreabă despre viaţă şi moarte

by Alexandra Frîncu
28 februarie 2022
psihoterapeutul Bruno Clavier copilul
Psihoterapie

Psihoterapeutul Bruno Clavier: simptomele copilului sunt întotdeauna legate de psihicul părintelui

by Alexandra Frîncu
25 februarie 2022
Load More
Next Post
Mesajul de Anul Nou al psihanalistei Virginia Ungar, presedinta Asociatiei Internationale de Psihanaliza

Mesajul de Anul Nou al psihanalistei Virginia Ungar, presedinta Asociatiei Internationale de Psihanaliza

Comments 3

  1. Anonim says:
    5 ani ago

    Pacat ca tocmai doamna psholog nu are si o poza aici, pentru ca e foarte draguta… sper ca nu sunt in eroare 🙂

    Răspunde
    • Cafe Gradiva says:
      5 ani ago

      Fi-va si poza.

      Răspunde
  2. Anonim says:
    5 ani ago

    "si s-asaza toti la masa, cum li-s anii, cum li-i rangul…", deci fara al doilea "e" la "reasaza"!

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Nevroză traumatică şi prăbuşire narcisică
Cafe Gradiva

Nevroză traumatică şi prăbuşire narcisică

22 noiembrie 2020
7 octombrie 2009: A apărut în premieră cartea interzisă, „The Red Book” de C. G. Jung
Cafe Gradiva

7 octombrie 2009: A apărut în premieră cartea interzisă, „The Red Book” de C. G. Jung

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

2 martie 2023
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.