• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut
Home Cafe Gradiva

Cum influenteaza psihoterapia viata terapeutilor

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
Cum influenteaza psihoterapia viata terapeutilor
405
SHARES
Share

Un nou studiu publicat in Psychotherapy research arata in ce masura practicarea psihoterapiei le influenteaza terapeutilor viata personala. Cercetarea a fost condusa de profesorul Marit Råbu de la Universitatea Oslo din Norvegia si a cuprins psihoterapeuti care lucreaza in aceasta tara. Rezultatele sugereaza ca meseria de psihoterapeut are consecinte atat pozitive cat si negative asupra vietii celor ce o pratica. A fi terapeut poate duce la dezvoltare emotionala, creativitate sau toleranta. In acelasi timp, necesita capacitatea de a nu te lasa coplesit de emotii apasatoare care ar putea duce la deznadejde sau izolare si care, in final, ar genera fenomenul de burnout.

psihoterapie psihoterapeut

Studiile despre impactului pe care practicarea psihoterapiei il are asupra terapeutilor au luat in considerare stadiul in care se afla cariera terapeutului. Astfel, psihoterapeutii experimentati au tendinta de a vedea efectele pozitive ale carierei lor asupra vietii personale, pe cand clinicienii neexperimentati se confrunta adesea cu stresul pe care il implica aceasta meserie. Terapeutii seniori se concentreaza mai mult asupra felului in care functia lor terapeutica a facilitat cresterea personala.

Cititi si Psihoterapie sau alegere a nefericirii 

Participantilor la studiu, 12 psihoterapeuti seniori din Norvegia cu varste cuprinse intre 68 si 86 de ani si cu o practica in psihoterapie de aproximativ 40 de ani, li s-a pus urmatoarea intrebare:

Citeştedespre

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică + Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică: înscrieri 2023

Kazuki Oishi 29.09 | Anaïs Touchot 30.09

Cum îi putem ajuta pe refugiaţii din Ucraina

In ce fel v-a influentat viata personala faptul ca ati ales sa fiti psihoterapeut? 

Pe baza raspunsurilor, autorii au identificat patru categorii de raspunsuri:

1. A fost un privilegiu sa am oportunitatea de a contribui la cresterea personala a cuiva.

Acesti terapeuti au observat ca munca lor le-a imbogatit viata interioara.

2. A avea de-a face cu suferinta si distructivitatea umana a constituit o povara.

Faptul ca te afli fata in fata cu suferinta pacientului, ca trebuie s-o contii si s-o intelegi constituie o mare provocare pentru terapeuti. Aceasta povara emotionala poate interfera cu anumite aspecte ale vietii personale a terapeutului. Participantii la studiu au subliniat ca una dintre cele mai grele sarcini pentru ei a fost aceea de a lucra cu pacienti suicidari.

Cititi si Psihoterapia psihodinamica inseamna mai mult decat sa vorbesti despre copilarie pe un divan

NEWSLETTER Cafe Gradiva

peste 3 000 de abonaţi

Aflaţi pe email despre evenimentele, articolele, ideile şi interpretările cu sens.

EMAILUL DV.

3. A fi terapeut a avut un impact asupra relatiilor personale, uneori bun, alteori rau.

Cativa participanti au remarcat ca meseria lor i-a ajutat sa fie in permanenta conectati cu ceea ce se intampla in exterior si ca astfel si-au construit relatii cu altii. Pe de alta parte, a existat si situatia in care munca a afectat relatiile cu cei apropiati. Un participant a marturisit ca relatia cu sotia s-a racit. Un altul a sugerat ca atunci cand esti terapeut, lumea ta interioara e populata in mare masura de oameni pe care ii vezi doar in cabinet, iar asta poate constitui o bariera intre tine si alte persoane.

4. Am avut nevoie sa imi construiesc un stil de viata care sa imi permita sa-mi continui munca.

Terapeutii care au declarat astfel considera ca aceasta meserie necesita un proces continuu de formare, atat in ce priveste propria personalitate, cat si aspectele teoretice.

Autorii studiului au subliniat ca prima descriere a participantilor despre impactul pe care il are munca lor asupra vietii personale a fost pozitiva si foarte satisfacatoare. Prin urmare, concluzia a sugerat ca vietile personale ale terapeutilor se imbogatesc odata cu exercitarea profesiei care implica preocupari legate de constientizarea de sine, dezvoltarea personala si calitatea relatiilor interpresonale.

Share405SendShareSend

Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

neurodiversitatea art-terapie
Psihoterapie

Vernisajul expoziţiei „Neurodiversitatea în art-terapie: explorarea talentelor ascunse”, Bucureşti, 1 iunie 2023

by Cafe Gradiva
31 mai 2023
tulburare bipolară reţetă medicamente
Psihiatrie

Date alarmante: aproape 6 din 10 pacienți cu tulburare bipolară nu își iau toată rețeta

by Cafe Gradiva
7 mai 2023
Emoţie prin culoare şi muzică
Psihoterapie

Proiectul „Emotie prin culoare si muzica” 2023 – art-terapie si muzicoterapie pentru copii cu nevoi educationale speciale

by Cafe Gradiva
6 mai 2023
Load More
Next Post
4 filme TED despre tulburarile psihice

4 filme TED despre tulburarile psihice

Comments 3

  1. Anonim says:
    6 ani ago

    pentru pacient provocarea e încă și mai mare, nu știu dacă pe el îl previne cineva de cum ar trebui să abordeze cele două planuri paralele pentru a menține o funcționare corectă, veridică, de distanța bună pe care ar trebui s-o ia față de această relație terapeutică, pentru a nu o confunda cu realitatea lui sau a terapeutului…

    Răspunde
  2. Unknown says:
    4 ani ago

    Excelent studiu! Excelente concluzii!

    Răspunde
  3. Unknown says:
    4 ani ago

    De aceea, contrar prejudecăților, pentru a rezista într-o astfel de meserie, psihoterapeutul nu trebuie să fie sensibil sau prea empatic.
    Dimpotrivă, trebuie să-i cam placă să întoarcă cuțite în răni supurânde, fără să-și asume prea multe consecințe. Consecințe, adică față de propria-i conștiință, că altfel, se victimizează ei, dar n-am auzit să răspundă vreunul față de clienți pentru nereușite. Ori că greșeala nu se poate, ori că nu se poate recunoaște. Numai că inconștientul – la psihoterapeuții care nu l-au lichidat – nu doarme, iar această impunitate exterioară se poate întoarce sub forma nevoii de pedeapsă care se manifestă prin fenomene de burnout emoțional.
    De aceea e plauzibil că vor suferi mai mult cei neexperimentați, ei sunt mai expuși greșelii, dar în același timp, sunt opriți a răspunde pentru ea.
    Să ne-nțelegem, flagelul iresponsabilității nu e ceva specific domeniului psihoterapeutic, e oarecum generalizat, însă în psihoterapie, pentru anumite orientări cum este și cea psihanalitică, respingerea oricărei vini sau responsabilități pentru proces și rezultate, e principiu ideologic și deontologic. Ceea ce e cu dus și-ntors, în lipsa constrângerilor și sancțiunilor venite din exterior, cei mai sensibili s-ar putea simți copleșiți, sfârșind prin a se pedepsi și a-și face rău singuri.

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Pacientul ii gaseste psihanalistului punctul vulnerabil. Mai devreme sau mai tarziu.
Cafe Gradiva

Pacientul ii gaseste psihanalistului punctul vulnerabil. Mai devreme sau mai tarziu.

3 ianuarie 2022
Cauza copiilor-cetăţeni sau despre „Dificultatea de a trăi”
Cafe Gradiva

Cauza copiilor-cetăţeni sau despre „Dificultatea de a trăi”

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

28 mai 2023
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

28 mai 2023
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

28 mai 2023
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

30 mai 2023
Cafe Gradiva - Psihoterapie, psihanaliza, psihiatrie, psihologie

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.