Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică - ÎNSCRIERI 2022

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

Depresia la copii – ce ne spun cele mai recente studii

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
0
Depresia la copii – ce ne spun cele mai recente studii
Share

Depresia la copii – iata un subiect despre care s-a scris mult, o bibliografie ampla detaliind cauzele, simptomele si modalitatea de interventie in cazul acestei tulburari psihice.

Reamintim doar cele mai importante aspecte legate de aceasta tulburare si continuam cu cele mai recente studii care s-au publicat despre depresia la copii.

depresia la copii adolescenti tulburare psihica suicid

Citeştedespre

George W. Bush act ratat Ucraina

Act ratat al lui George W. Bush, unde Ucraina devine Irak

19 mai 2022
Antidepresive şi somnifere

În primele 2 săptămâni de război cumpărătorii ruşi au stocat antidepresive şi somnifere de 1 miliard de dolari

6 aprilie 2022
Tristeţea şi patologia depresivă

Tristeţea reactivă şi patologia depresivă

9 mai 2022

Depresia la copii – ce ne spun cele mai recente studii

T. Berry Brazelton, in cartea sa Puncte de cotitura. De la nastere la 3 ani, scrie ca

Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022

toti copiii se simt tristi din timp in timp si trec prin perioade in care se simt „deprimati”. In astfel de perioade, au nevoie de si mai multa dragoste si caldura.

Plansul este o modalitate activa si sanatoasa atunci cand o persoana este trista sau nefericita. Ma simt mai linistit cand vad ca un copil trist plange. Insa un copil care este deprimat in mod mai serios va prezenta unele din urmatoarele simptome: retragere; expresie stinsa si apatica; pierderea energiei; sentimente de lipsa de speranta, devalorizare si culpabilizare; lipsa bucuriei; tulburari alimentare, de somn sau de control sfincterian; dureri de cap si de stomac; efect deprimant asupra altora; schimbarea obiceiurilor,

mai spune Berry Brazelton.

Berry Brazelton, pediatrul care si-a dedicat viata ingrijirii copiilor, s-a stins la 99 de ani

Simptomele depresiei la copii

t. berry brazelton puncte de cotitura de la nastere la 3 ani efgPe langa simptomele de mai sus amintite de T. Berry Brazelton, depresia la copil se mai poate manifesta si prin urmatoarele simptome care dureaza mai mult de doua saptamani: copilul va pretinde ca este bolnav, va refuza sa mearga la scoala, se agata de parinti sau se ingrijoreaza ca unul dintre parinti poate muri. Copiii mai mari care sufera de depresie pot avea urmatoarele simptome: pot fi suparati, fac necazuri la scoala, sunt negativisti, morocanosi si se simt neintelesi.

In DSM-V a fost introdus un nou diagnostic pentru copiii pana la 12 ani – tulburare cu perturbare afectiva de tip disruptiv – si vizeaza copiii care prezinta iritabilitate persistenta si alterarea extrema a controlului comportamentului. Acei copii care prezinta o astfel de simptomatologie pot dezvolta mai tarziu, in adolescenta si la varsta adulta, tulburare depresiva unipolara si tulburare anxioasa.

Prevalenta depresiei la copii

In urma cu 30 de ani se discuta daca pot exista boli psihice in randurile copiilor si ale adolescentilor datorita faptului ca se afla in dezvoltare, insa astazi, copiii si adolescentii sunt afectati in mod real de tulburari de comportament, anxietate, depresie majora si autism.

La nivel global, s-a inregistrat o scadere a frecventei bolilor infectioase in randul copiilor, ceea ce e o reusita a descoperirilor medicale, insa ceea ce ramane neschimbat de aproape 15 ani este prevalenta tulburarilor mintale la copii, inclusiv a depresiei.

Prevalenta depresiei la copii a crescut, iar rata raportata este de 11% la adolescenti. Depresia la copii si adolescenti este devastatoare pentru dezvoltarea lor emotionala, sociala si cognitiva. Se pierd prietenii, intervin conflictele cu familia, iar rezultatele scolare sunt afectate. Un copil de 9 ani care sufera de depresie simte ca

Nimeni nu ma va iubi vreodata, 

iar un adolescent de 14 ani care sufera de depresie:

Simt un gol prea mare ca sa mai traiesc.

Un episod depresiv tipic dureaza aproximativ 9 luni, adica un intreg an scolar.

La copiii mai mici de 12 ani, depresia este diagnosticata ca fiind tulburare cu perturbare afectiva de tip disruptiv si se estimeaza ca prevalenta este in jur de 2-5%.

Cititi despre Depresie postpartum si pedeapsa corporala 

Nivelul de trai si depresia la copii

depresia la copii adolescenti nivel de trai

O analiza publicata in revista Social Science & Medicine in anul 2013 a aratat ca exista o relatie inversa intre statutul socio-economic si tulburarile mintale in randul copiilor si adolescentilor. Conform studiului, pentru copiii si adolescentii care au un statut socio-economic scazut exista o probabilitate de doua pana la trei ori mai mari de a dezvolta o tulburare mentala, inclusiv depresie. Cu cat nivelul socio-economic este mai scazut, cu atat creste probabilitatea de a dezvolta o tulburare psihica.

Peste 1 000 de sinucideri din cauza crizei economice în Marea Britanie 

Suicidul si depresia la copii si adolescenti

Un alt studiu publicat in periodicul Child and Adolescent Psychiatry and Mental Health in anul 2013, a fost realizat pe 36,757 adolescenti de nationalitate franceza. Concluziile studiului sunt urmatoarele: certurile din familie si relatia negativa cu parintii sunt asociate cu un risc crescut de suicid la adolescentii care sufera de depresie. Deci este absolut necesar sa se ia in considerare climatul familial al adolescentului cu depresie pentru a preveni comportamentele suicidale.

In depresia la copii si adolescenti cea mai mare ingrijorare este riscul de suicid. Conform organizatiei guvernamentale americane Centers for Disease Control and Prevention, rata suicidului a crescut progresiv in ultimii 10 ani, cea mai mare crestere se inregistreaza la fetele cu varste cuprinse intre 10 si 14 ani.

Cititi despre Cyberbullying. Bullying si suicid 

Comorbiditate in depresia la copii

Copiii care au depresie mai pot avea asociate si alte tulburari, cum ar fi anxietate, tulburari de comportament, abuz de substante si ADHD. O posibila explicatie pentru o rata ridicata a comorbiditatii in randul copiilor care sufera de depresie este o deficienta a sistemului de a diagnostica aceasta tulbuarare in mod corect.

Copiii mai mici de 12 ani care sunt diagnosticati cu tulburare afectiva de tip disruptiv au o rata a comorbiditatii foarte crescuta, putandu-se asocia tulburarea de opozitie si comportament sfidator, tulburari afective, anxioase si chiar tulburari din spectrul autist.

depresia copii adolescenti tulburare psihica tratament

Depresia la copii si relatia cu parintii

Un alt studiu publicat in anul 2016 in revista Journal of Child and Family Studies arata ca un ajutor fizic nesolicitat din partea mamei a fost asociat cu un nivel crescut de anxietate sociala a copilului, iar respingerea solicitarilor de reasigurare ale copilului au fost asociate cu un nivel crescut de anxietate generalizata. In ceea ce priveste relatia cu tatal, declaratiile critice ale tatalui au fost asociate cu depresia la copil. Concluzia studiului este ca anumite comportamente ale parintilor fata de copilul lor sunt asociate cu anxietate sociala, anxietate generalizata si depresia la copil, iar aceste procese pot varia in functie de sexul copilului.

Tratamentul depresiei la copii

Pe langa tratamentul medicamentos prescris de medicul psihiatru, o directie interesanta in abordarea terapeutica a depresiei la copii este data de rezultatul unui studiu publicat in 2016 in revista Journal of Child and Family Studies. Acesta a aratat ca exista o corelatie negativa intre autocompasiune si anxietate si depresie, indica atfel ca un nivel ridicat de autocompasiune este asociat cu un nivel scazut de depresie si viceversa.

Surse

  • American Psychiatric Association. (2016). DSM-5, Manual de diagnostic si clasificare statistica a tulburarilor mintale (a 5-a ed), Editura Medicala Callisto, 2016
  • Brazelton, T. B., Sparrow, J. D. (2007). Puncte de cotitura. De la nastere la 3 ani. Dezvoltarea emotionala si a comportamentului copilului tau. Fundatia Generatia, 2016
  • Consoli, A., Peyre, H., Speranza, M., Hassler, C., Falissard, B., Touchette, E., Anne Révah-Lévy, A. (2013). „Suicidal behaviors in depressed adolescents: role of perceived relationships in the family”. Child and Adolescent Psychiatry and Mental Health, 7, 8
  • Mash, E. J., & Barkley, R. A. (2014). Child Psychopathology, Third Edition. Guilford Publications.
  • Morris, T. L., & Oosterhoff, B. (2016). „Observed Mother and Father Rejection and Control: Association With Child Social Anxiety, General Anxiety, and Depression”. Journal of Child and Family Studies, 25(9), 2904-2914
  • Muris, P., Meesters, C., Pierik, A., & Kock, B. de. (2016). „Good for the Self: Self-Compassion and Other Self-Related Constructs in Relation to Symptoms of Anxiety and Depression in Non-clinical Youths”. Journal of Child and Family Studies, 25(2), 607-617
  • „Depression in Children and Adolescents”. (f.a.). Preluat la 17 aprilie 2018 din https://www.nimh.nih.gov/health/topics/depression/depression-in-children-and-adolescents.shtml/american
  • „Mental Disorders Called One of Top Causes of Childhood Disease”. Preluat la 19 aprilie 2018 din https://psychcentral.com/news/2018/04/16/mental-disorders-called-one-of-top-causes-of-childhood-disease/134677.html
  • Reiss, F. (2013). „Socioeconomic inequalities and mental health problems in children and adolescents: A systematic review”. Social Science & Medicine, 90, 24-31
  • Wagner, K. D. (2018). „Presidential Address: Depression Awareness and Screening in Children and Adolescents”. Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry, 57(1), 6-7

Foto: parentinghealthybabies.com, sad boy, melbournechildpsychology.com.au/blog/

Ana-Maria Postelnicu Cafe Gradiva psihoterapeut psihoterapie psihologie clinica

Ana-Maria Postelnicu

este psihoterapeut in formare in psihoterapie centrata pe persoana si masterand in psihologie clinica.

Toate articolele acestui autor

Tags: autor: Ana-Maria Postelnicudepresia la copii si adolescentidepresierubrică: În mintea copiilorrubrică: Ştirisinucidere / suicidT. Berry Brazeltontulburare cu perturbare afectiva de tip disruptivtulburare psihica

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Bruno Clavier copilul moarte viata
Psihoterapie

Bruno Clavier: Când copilul întreabă despre viaţă şi moarte

by Alexandra Frîncu
28 februarie 2022
psihoterapeutul Bruno Clavier copilul
Psihoterapie

Psihoterapeutul Bruno Clavier: simptomele copilului sunt întotdeauna legate de psihicul părintelui

by Alexandra Frîncu
25 februarie 2022
implant cerebral depresie severă
Psi

Implant cerebral de succes pentru terapia depresiei severe a unei femei de 36 de ani

by Cafe Gradiva
6 octombrie 2021
Load More
Next Post
Metoda teserii gandurilor: cum se lucreaza un material clinic in grupurile psihanalitice de intervizare

Metoda teserii gandurilor: cum se lucreaza un material clinic in grupurile psihanalitice de intervizare

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Personalitatea narcisica si „cel mai bun” doctor
Cafe Gradiva

Personalitatea narcisica si „cel mai bun” doctor

8 octombrie 2020
Sindromul alunecarii: varstnicul ce absenteaza din sine insusi
Cafe Gradiva

Sindromul alunecarii: varstnicul ce absenteaza din sine insusi

22 noiembrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.