Abonează-te la NEWSLETTER pentru a nu pierde articolele, știrile şi evenimentele importante >>>

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

Heinz Kohut: Sinele narcisic tulburat si complexul Oedip

Alexandra Frîncu by Alexandra Frîncu
in Cafe Gradiva
Heinz Kohut: Sinele narcisic tulburat si complexul Oedip
Share
Heinz Kohut: Sinele narcisic tulburat si complexul Oedip tulburarea de personalitate narcisica

Esenta tulburarilor de personalitate narcisica, in viziunea lui Heinz Kohut, sta in precaritatea Sinelui, a carui tendinta este de dezintegrare fie sub forma fragmentarii, fie sub forma regresiei ca adaptare, ambele fiind de fapt in raport cu pierderea obiectului Sinelui ce asigurase pana la acel moment

cimentul exterior care i-a conferit coeziune.

In cazul fragmentarii, manifestarile sunt reprezentate de intensificarea sentimentului de pierdere a continuitaii Sinelui si ipohondrie, iar al regresiilor – de oscilatii la nivelul stimei de sine in directia atitudinilor arogante fragile. Simptomatologic, este vorba despre prezenta insuficient de coerenta a pacientului vizibila prin comportamentul ciudat, vestimentatia dezordonata – si aparenta exterioara in general dizarmonica.

Cu toate ca pot exista „perioade de depresie vida”, Sinele si Sinele corporal nu comporta neaparat dezintegrarea si fragmentarea; ce apare insa este „o dezinvestire a Sinelui”, tradusa printr-o senzatie de vid si de absenta a scopului, cu accente nu de culpabilizare excesiva, ci de emptiness, de pierdere a sensului si a stimei de sine, a vitalitatii.

Citeştedespre

Conştiinţa şi sistemele neuronale

Corelație versus cauzalitate şi suportul neuronal în cercetarea neuroștiințifică a fenomenului conștiinței

7 noiembrie 2022
l-a omorât pe tata

L-a omorât și l-a înviat pe tata. O fabulă psihanalitică cu final deschis

5 octombrie 2022
Surplusul-realitate psihodrama

Surplusul-realitate, sindromul de aniversare şi intervenţia psihodramatică

4 octombrie 2022
Heinz Kohut Sinele narcisic tulburat și complexul Oedip
Psihanalistul Heinz Kohut

Heinz Kohut despre personalitatile narcisice 

Heinz Kohut este de parere ca aceasta tulburare nu are doar un rol de aparare, ci esenta sa

consta in epuizarea cronica a personalitatii,

cu atat mai vizibila in aspectele ce tin de latura profesionala a individului: acesta nu mai prezinta entuziasm pentru munca, cel mult

tarandu-se prin viata, fara sa aiba sentimentul ca merita,

relatiile personale fiind folosite mai mult in scopul unei autostimulari ce va fi, eventual, abandonata din insuficiente resurse motivationale si energetice.

Recunoasterea si interpretarea corecta – altfel spus „punerea in tema” a individului cu privire la ceea ce s-a petrecut legat de pierderea obiectului – permit reintegrarea Sinelui. Cu toate acestea, Sinele este dependent de relatia sa obiectul, cu ajutorul caruia se mentine, oscilatiile relatiei fiind si cauza oscilatiilor personalitatii.

Aceste considerente se pot dovedi extrem de importante atunci cand se constituie in circumstanta ontogenetica de fundal, dar care nu este mai putin liant pentru mentinerea investirii Sinelui. Cu toate acestea, nu este exclusiva si nici obligatorie concentrarea intr-un punct singular a patologiei personalitatii, de aceea este atat de necesara si importanta analiza centrata pe cazul individual anamnestic al pacientului.

Despre fragmentarea Sinelui, cu domnii Kohut, Kafka si K

heinz kohut psihologia sinelui editura trei
Heinz Kohut, Psihologia Sinelui,
Editura Trei, Bucuresti, 2016

Asadar, in cazul tulburarilor oedipiene coexistente tulburarilor narcisice, exista cazuri si cazuri: fie nici nu poate fi vorba despre „indragostirea” specifica perioadei (pe considerentul ca

„niste parinti atat de putin hranitori emotional nu vor fi parintii care sa implice copilul intr-un mod exagerat in situatia oedipiana”), 

fie exita cazuri in care se intampla – dar aceste cazuri sunt aparte:

Sunt cazuri in care este intr-adevar foarte dificil de decis daca intaietatea o ocupa complexul Oedip, cu interactiunile sale deosebit de dramatice, iar loviturile narcisice suferite de copil sunt secundare acestuia sau daca este invers, si anume un copil cu o stima de sine deja tulburata, vulnerabila se intoarce intr-un mod aproape exagerat spre experienta fantasmelor oedipiene pentru a alina senzatia mai profunda de vid.

Cel mai frecvent, in cel de-al doilea caz este vorba de fapt de o „pseudoindragostire”, in care pulsiunea vine cu scopul de a intensifica sentimentul Sinelui:

chiar si durerea este mai buna decat sentimentul de vid si decat intrebarea daca existi sau nu, daca Sinele este real si daca se afla acolo.

Cititi despre Mame narcisice

Acest pattern de relationare al suferintei profund intense si existentiale se releva cu usurinta in situatia terapeutica, transferul realizandu-se sub forma indragostirii de terapeut. Comportamentul este dramatic si exagerat, iar interpretarile nu vor face decat sa le inrautateasca starea, din teama de a nu le fi luate acele idei,

intrucat continua activitate din sfera conflictului romantic al fundalului oedipian le da sentimentul ca sunt vii.

Astfel de indivizi sunt profund marcati de tensiune si de intoleranta, astfel ca interpretarile privitoare la aspectele oedipiene in sine necesita prudenta din partea terapeutului. Kohut recomanda minimalizarea problemelor oedipiene si centrarea pe „simptom”, anume pseudoindragostirea: de la autodezvaluirea, deci, a ceea ce se intampla aici si acum in cadrul terapeutic, se va construi procesul terapeutic.

Personalitatea narcisica si „cel mai bun” doctor

Bibliografie: Heinz Kohut, Psihologia Sinelui. Prelegerile de la Institutul de Psihanaliza din Chicago, Editura Trei, Bucuresti, 2016

Alexandra Frincu Cafe Gradiva psihologie clinica psihoterapeut

Alexandra Frîncu

este masteranda psihologie clinica si psihoterapeut in formare PEU, pasionata de scris si cercetare.

Toate articolele acestui autor

Tags: autor: Alexandra FrîncuHeinz Kohutrubrică: Ca la carterubrică: Gradivariumrubrică: În atenţie flotantăSe / sinetulburare de personalitate narcisica

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Alexandra Frîncu

Alexandra Frîncu

este psiholog clinician, consilier psihologic și formator acreditat. A fondat proiectul Cronica de psihologie din dorința de a apropia mai mult dimensiunea teoretică de cea practică a psihologiei.

Citeşte şi

Teoria platformei conştiinţă
Psihologie

Animalele au conştiinţă? Teoria platformei

by Alexandra Frîncu
29 septembrie 2022
conştiinţă şi timp Hegel Heidegger
Cultură

Conştiinţă şi timp: oare pot exista independent?

by Alexandra Frîncu
9 noiembrie 2022
pierderea cunostintei neuronale
Psi

Pierderea cunoştinței şi rolul circuitelor neuronale locale

by Alexandra Frîncu
19 iulie 2022
Load More
Next Post
Kohut: Sinele si complexul oedipian

Kohut: Sinele si complexul oedipian

Comments 3

  1. Anonim says:
    4 ani ago

    Ca de obicei, ne oprim exact cand vine vorba de "procesul terapeutic", ca si cum acesta e de la sine inteles, numai diagnoza sa se realizeze. Din pacate, tocmai aici lucrurile esueaza,asa incat, pe langa "pseudoindragostire", poate ar fi pertinent sa vorbim si de "pseudorelatie" si "pseudoterapie"

    Răspunde
  2. Cafe Gradiva says:
    4 ani ago

    "Ca de obicei?"

    Ati citit cartea?

    Răspunde
    • Anonim says:
      4 ani ago

      Nu, am citit articolul.

      Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

C. G. Jung şi „Cartea roşie” – Dosarul toamnei 2011
Cafe Gradiva

C. G. Jung şi „Cartea roşie” – Dosarul toamnei 2011

8 octombrie 2020
Epiderma revoluţiei
Cafe Gradiva

Epiderma revoluţiei

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

3 ianuarie 2023
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.