• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut
Home Cafe Gradiva

Metamorfoza creatoare a Sinelui rezilient

Alexandra Frîncu by Alexandra Frîncu
in Cafe Gradiva
Metamorfoza creatoare a Sinelui rezilient
Share

Ambivalenta caracterizeaza o pulsiune, o miscare spre fiinta iubita, pe care o dorim si de care ne atasam profund si care uneori chiar ne incatuseaza.

Boris Cyrulnik

Caracteristica mai degraba a ratiunilor specifice absurditatilor psihologice, ambivalenta nu are nimic de-a face cu logica – si doar asa putem intelege la ce se refera autorul cand spune ca ne-am petrece timpul suferind daca am fi fiinte logice; insa noi, in calitatea noastra de fiinte psihologice, atribuim sens evenimentelor, le conferim semnificatii personale si private.

rezilienta psihic sine ambivalenta trauma

Pentru ca importanta de fapt este lumea noastra interioara si puterea sa creatoare, forta sa in raport cu persoana aflata in interactiune cu evenimentele din mediul exterior, deoarece in unele situatii refugierea in lumea interioara se poate dovedi salvatoare (iar aici Boris Cyrulnik da exemplul poetilor care au devenit supraoameni, a misticilor, filosofilor si artistilor care au facut fata si au supravietuit unor incercari greu de imaginat, cum ar fi lagarele de concentrare).

Lumea interioara proprie este construita din repere, care la randul lor sunt saturate de social, social ce se nuanteaza tot mai mult pe masura ce individul se dezvolta si isi construieste personalitatea. Reprezentarile care „fasoneaza” lumea psihica se compun din evenimente familiale, ritualuri, mutari, care provoaca emotii ce marcheaza amintirile. De asemenea, scoala, disputele, invatatorii, evenimentele politice ajung sa organizeze evenimentele din mediu care patrund in lumea psihica a individului, impregnand-o.

Mai bine mor decat sa spun! Boris Cyrulnik si rusinea de neindurat

Citeştedespre

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică + Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică: înscrieri 2023

Kazuki Oishi 29.09 | Anaïs Touchot 30.09

Cum îi putem ajuta pe refugiaţii din Ucraina

Dintre toate acestea, in termenii influentei cu cea mai mare insemnatate se releva acele sisteme, angrenaje sociale care sunt cele mai investite afectiv:

Se observa greu raul in care te scalzi. […] Cand devastarea vine de departe, de la o armata straina, de la un grup de oameni inarmati, de la o catastrofa naturala sau de la o boala, contextul si timpul atribuie un sens evenimentului, ne permite sa infruntam situatia si sa incercam sa o schimbam. Dar cand agresiunea vine de la cei pe care-i iubim, munca de metamorfozare este cu mult mai dificila.

Se deduce astfel importanta „privirii celuilalt”, sub care realul se inscrie in copil atunci cand acesta se confrunta cu un dezastru. Sub privirea celuilalt semnificativ se formeaza sentimentul de sine, care devine la randul sau premisa a identitatii:

pentru un copil care nu stie inca cine este, nici cat valoreaza, aceasta privire poseda puterea de a impregna in el descurajarea. In acelasi timp, pentru adultul istorizat, acelasi comportament provoaca o stare de condescenta.

Care este asadar elementul ce realizeaza aceasta distinctie in devenire, intre impregnarea descurajarii sau trezirea unei reactii de condescenta?

boris cyrulnik o minunata nefericire rezilienta psihism
Boris Cyrulnik

Boris Cyrulnik afirma ca in memorie nu se pot stoca decat lucrurile la care persoana a fost sensibilizata, aici referindu-se la cele mai concrete aspecte biologice: informatiile inconstiente modeleaza creierul, lasand urme si astfel realizand sensibilitatea fata de anumite evenimente in detrimentul altora, catalizatorul fiind de fapt emotia – ea este cea care, in functie de rezonanta in structura interna, determina ce anume se va transforma in amintire, fixarea rezultand in urma interferentelor caracteristicilor de dezvoltare individuala cu reperele exterioare, adica cele sociale.

NEWSLETTER Cafe Gradiva

peste 3 000 de abonaţi

Aflaţi pe email despre evenimentele, articolele, ideile şi interpretările cu sens.

EMAILUL DV.

Ce spune neuropsihiatrul Boris Cyrulnik despre atentatele teroriste dela Paris 

Din aceasta interactiune rezulta si rezilienta: ea

este un tricotaj care innoada un fir de dezvoltare cu un fir afectiv si social.

Extraordinar la sistemul psihic este puterea sa de metamorfozare, pentru a folosi termenul autorului. In masura in care persoanei ii este permis (de aceasta specificitate individuala de dezvoltare, dar si de angrenajul social), ea se poate transforma, depasind traumaticul in care ajunge sa fie angrenat. Concret, rezilienta se afla in stransa legatura cu acea capacitate de resemnificare de care psihicul uman da dovada – ca forta creatoare a carei expresie cea mai evidenta este prin intermediul artei (desen, pictura, scriere) ca forma prin excelenta a conferirii de sens prin actul povestirii.

Numai dupa ce devenim adulti putem alege din trecutul nostru evenimentele semnificative care capata sens, la lumina a ceea ce noi am devenit si in functie de persoana careia ne adresam. Orice amintire este un dialog intre ceea ce mediul a trasat in noi si ceea ce dorim sa relevam despre noi insine altora. O poveste este o reprezentare de cuvinte care relateaza o inlantuire de evenimente semnificative. Sa-ti spui propria istorie creeaza un sentiment de sine divizat. Eul socialmente acceptat tolereaza, in fine, sinele secret care nu e de povestit.

A spune o poveste are dubla functie: pe de o parte, persoana fie cauta sa se justifice, sa-si spele o rusine sau sa-si resemnifice personal evenimentul, fie povestea are menirea de a actiona asupra discursului social in directia modificarilor reprezentarilor colective.

Vorbind despre copiii maltratati care au dat dovada de o capacitate uimitoare a rezilientei, Cyrulnik a constatat faptul ca apararea pe care rezilienta le-o asigura este facila, fie ca este vorba de desen pentru cei mai mici sau de scriere pentru cei mai mari, intrucat

creionul si pana ne apara mai bine decat activismul, razbunarea, izolarea sau regresia.

Cu toate acestea, scrierea ocupa un loc aparte, caci ea

reuneste intr-o singura activitate maximum de mecanisme de defensa: intelectualizarea, reveria, rationalizarea si sublimare, 

permitand afirmarea de sine, identificarea si inscrierea intr-o „filiatie glorioasa”, precum si a te face

acceptat asa cum esti, cu rana ta, caci orice scriitor se adreseaza cititorului ideal.

Sublimarea prin relatare, prin intermediul produselor artistic-simbolice, vine sa ajute exprimarea de sine, permitand totodata o distantare securizanta, caci

se poate intotdeauna vorbi despre sine, cu conditia de a nu spune niciodata «eu».

Cu alte cuvinte, individul devine creatorul propriei persoane, nu doar la nivel simbolic, ci si concret, in mod real in viata sa de zi cu zi el eliberandu-se de povara traumei din trecut. El realizeaza o triere, cerne prin sita propriilor filtre interne ceea ce mediul a trasat, intr-adevar, dar si ceea ce el doreste nu doar sa arate celorlalti despre sine, ci si ceea ce doreste sa pastreze.

Cititi despre Efectele abuzului asupra copiilor si adolescentilor

Sursa citate: Boris Cyrulnik, O minunata nefericire, Elena Francisc Publishing, Bucuresti, 2006
Foto: kindredmedia.org, mediafax.ro

Alexandra Frincu Cafe Gradiva psihologie clinica psihoterapeut

Alexandra Frîncu

este masteranda psihologie clinica si psihoterapeut in formare PEU, pasionata de scris si cercetare.

Toate articolele acestui autor

Share6SendShareSend

Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Alexandra Frîncu

Alexandra Frîncu

este psiholog clinician, consilier psihologic și formator acreditat. A fondat proiectul Cronica de psihologie din dorința de a apropia mai mult dimensiunea teoretică de cea practică a psihologiei.

Citeşte şi

vaginismul tratament sexul dureros
Psihoterapie

Vaginismul: afecțiunea frecventă care duce la sexul dureros

by Anita M Elias
24 mai 2023
depresia la copil simptome
Psihoterapie

Depresia la copil în 11 simptome

by Alexandra Frîncu
22 mai 2023
Teoria polivagală Porges
Psi

Teoria polivagală, starea de siguranţă și sensibilitatea viscerală

by Alexandra Frîncu
17 mai 2023
Load More
Next Post
Numinosul si pierzania – despre clivajul banului ca expresie a continuturilor sociale inconstiente

Numinosul si pierzania – despre clivajul banului ca expresie a continuturilor sociale inconstiente

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Revolta corpului Alice Miller psihanalista
Psihanaliză

„Revolta corpului” şi a 5-a poruncă după Alice Miller: când preţul e plătit de corp

7 iulie 2021
Psihanalistul Salman Akhtar sacrificiu
Cultură

Psihanalistul Salman Akhtar despre „ultimul strigăt de luptă” şi motivaţia sacrificială a terorismului

17 decembrie 2021
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

28 mai 2023
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

28 mai 2023
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

30 mai 2023
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

28 mai 2023
Cafe Gradiva - Psihoterapie, psihanaliza, psihiatrie, psihologie

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.