Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică - ÎNSCRIERI 2022

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

Ce invatam de la Papa Francisc despre sanatatea mintala si mersul la psihoterapie

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
2
Ce invatam de la Papa Francisc despre sanatatea mintala si mersul la psihoterapie
Share
papa francisc romania psihanaliza psihoterapie
Foto © TVR 1

Tocmai s-a incheiat vizita Papei Francisc in Romania, o vizita care va ramane in mintile noastre nu doar datorita momentului istoric in sine, ci si gratie personalitatii remarcabile a acestui om. Papa Francisc a oferit o lectie de normalitate aproape scandaloasa prin modestia si caldura umana pe care toti cei care i-au urmarit pasii le-au simtit in aceste zile.

Romania este asaltata, de cateva saptamani, de un discurs public care graviteaza in jurul dificultatilor politice din tara noastra. Nu rareori acest discurs puternic emotional s-a inchegat in jurul instigarilor la ura, la segregare, la dispret, la diferentele care ne despart. Nu rareori s-a ajuns chiar la demonizarea saracilor, cu duhul sau cu intelectul, a asistatilor social, a marginalizatilor despre care se spune ca nu merita sa aiba drept de decizie in privinta alegerii conducatorilor pentru ca nu ar fi capabili sa aleaga. Toate acestea in numele unui „mai bine” pe care ni-l dorim cu totii, dar pe care nu stim cum sa-l obtinem. In acest context al unui melanj afectiv national apartinand unui registru mai degraba schizo-paranoid, mesajul Papei catre romani in aceste trei zile a generat o domolire a emotiilor patimase si o reasezare afectiva. Discursul public a parasit in aceste trei zile angoasele persecutorii, dorintele de razbunare sau triumful maniacal al unei clase, politice sau sociale, asupra alteia. Toti ochii au privit catre o persoana care a indemnat la unitate, intelegere si dragoste. Popasurile Papei Francisc prin Romania au alinat si mobilizat deopotriva. Tonalitatea afectiva a devenit una vesela si increzatoare. Oamenii, indiferent de religie, etnie sau vederile politice, s-au declarat cu totii imbogatiti sufleteste.

Dar cine este Papa Francisc? Ce anume din personalitatea lui, sustinuta poate si de o echipa de PR foarte capabila, reuseste sa il faca atat de popular si de iubit? Unul dintre raspunsuri ar fi modestia lui. Papa alege o Dacie Logan care sa-l duca in calatoria prin Romania. La Vatican, alege sa locuiasca intr-un apartament modest dintr-un guesthouse in locul apartamentului din palatul pontifical. El insusi este fiul unei familii modeste de italieni din Buenos Aires. Dupa ce a fost ales Papa si-a luat numele de Francisc, dupa intemeietorul ordinului Franciscan, Francisco de Assisi, despre care se stie ca era prietenul pasarilor si al saracilor. Papa Francisc este adeptul unui umanism care militeaza in favoarea marginalizatilor, emigrantilor si a refugiatilor. Mesajele lui zdrobesc zidurile de despartire dintre oameni si indeamna la dreptate sociala, unitate si iubire. Pentru el, acest mesaj intruchipeaza esenta crestinismului. In vizita sa in Romania, de pilda, merge intr-o comunitate de rromi si le cere iertare in numele Bisericii pentru discriminarile suferite.

Citeştedespre

George W. Bush act ratat Ucraina

Act ratat al lui George W. Bush, unde Ucraina devine Irak

19 mai 2022
De ce-l urau comuniştii pe Freud

De ce-l urau comuniștii pe Freud (cap. 3: despre ce ne frământă și pricepem parțial / prea târziu)

6 aprilie 2022
neurastenie psihastenie burnout

Neurastenie, psihastenie și starea de oboseală: burnout-ul în secolul al XIX-lea

29 martie 2022

Inainte sa devina Papa, era cunoscut sub numele de Jorge Mario Bergoglio. A fost conducatorul Ordinului Iezuitilor in Argentina, in anii ’70, cand aceasta se afla sub dictatura militara. A fost o figura controversata inca de atunci, fiind adesea acuzat de conservatorism. In aceasta perioada a cautat ajutorul unei psihanaliste din Buenos Aires si a urmat o psihoterapie vreme de sase luni. Avea 42 de ani. Aflam despre toate acestea de la sociologul francez Dominique Wolton care s-a documentat pentru cartea sa, Pope Francis: Politics and Society. Nu stim care sunt motivele exacte pentru care Jorge Mario Bergoglio a decis sa mearga la psihanalist si sa urmeze o terapie, insa marturiseste ca terapia a fost un succes si ca l-a ajutat. Aceasta informatie a scandalizat lumea clericala la momentul dezvaluirii ei, in 2017. Biserica Catolica s-a declarat sceptica vizavi de psihanaliza pana in anii ’60. Abia in 1967 Papa Paul VI a adoptat pozitia oficiala conform careia era recunoscuta importanta psihologilor si a doctorilor specializati in sanatatea mintala in procesul de formare al preotilor. Evaluarea psihologica si tratamentul psihoterapeutic sunt cu atat mai importante cu cat existenta diverselor manifestari psihopatologice in randul clericilor nu mai constituie pentru nimeni o noutate.

Cititi despre Psihanaliza, Sigmund Freud, freudismul si psihanalistii

Autorul Austen Ivereigh, in cartea sa The Great Reformer: Francis and the Making of a Radical Pope, spune ca iezuitii cauta adesea ajutor psihoterapeutic si ca il considera complementar spiritualitatii. Psihoterapia presupune un demers introspectiv si care invita la reflectie. Din acest punct de vedere, desigur, ea este o manifestare a spiritualitatii umane. Ivereigh crede ca dezvaluirea Papei Francisc despre experienta sa privind parcurgerea unei psihoterapii nu face decat sa aduca inca o tusa umana imaginii unui om oricum remarcabil. Si, as adauga, sa normalizeze experienta psihoterapeutica in randul clericilor care poate ca au fost perceputi prea multa vreme ca niste super-oameni, feriti de psihopatologie si suferinta psihica.

Papa Francisc, prin exemplul sau, ne invata cate ceva si despre igiena mentala si despre importanta psihoterapiei. Despre faptul ca suferinta psihica nu ocoleste pe nimeni, indiferent de pozitia sociala, religioasa sau etnica. Ca, in ciuda prejudecatilor si a tabuurilor, cautarea ajutorului psihoterapeutic trebuie sa devina o normalitate. Astazi stim ca Argentina constituie cel mai fertil pamant pentru psihanaliza, in aceasta tara intalnindu-se cel mai mare numar de psihologi raportat la numarul de locuitori, conform unui studiu al Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Poate ca acest context favorabil psihoterapiei a ajutat in decizia actualului Papa de a cauta ajutor psihanalitic atunci cand a simtit ca avea nevoie.

Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022

In vizita sa in Romania, Papa Francisc nu a vorbit explicit despre importanta sanatatii mintale si cautarea ajutorului psihoterapeutic. El este insa o dovada vie, prin propriul exemplu, a recunoasterii importantei lor. Si poate ca unul dintre motivele pentru care Papa Francisc va ramane in istorie este si acela ca, in tineretea lui, a existat o perioada in care care, saptamana de saptamana, mergea la terapie, se intindea pe divan si vorbea liber despre tot ce ii trecea prin minte…

Psihoterapia psihodinamica inseamna mai mult decat sa vorbesti despre copilarie pe un divan

psiholog Alexa Bitfoi psihoterapeut Bucuresti copii Cafe Gradiva

Alexa Bîtfoi

este psiholog si psihoterapeut de orientare psihanalitica.

Toate articolele acestui autor

Tags: autor: Alexa Bîtfoipsihanalizăpsihoterapierubrică: Imagorubrică: În actualitate

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Refugiaţii din Ucraina
Cafe Gradiva

Cum îi putem ajuta pe refugiaţii din Ucraina

by Cafe Gradiva
5 aprilie 2022
Comuniştii, Freud, Ogodescu
Societate

De ce-l urau comuniștii pe Freud (cap. 2: în dubioasa umbră SDO)

by Marin Marian-Bălaşa
29 martie 2022
comunist Freud Mărgineanu Ogodescu
Societate

De ce-l urau comuniștii pe Freud (cap. 1: cum l-am cunoscut personal pe SF)

by Marin Marian-Bălaşa
28 februarie 2022
Load More
Next Post
Discursul social: reprezentare de sine si introiectarea traumei abandonului

Discursul social: reprezentare de sine si introiectarea traumei abandonului

Comments 2

  1. Anonim says:
    3 ani ago

    Șase luni? Nu șase ani?!?

    Răspunde
  2. Unknown says:
    2 ani ago

    #psihanaliza dupa Papa Francisc

    Sa-nvatam, dar inainte sa-nvatam de la Papa Francisc, poate ar trebui sa ne-ntrebam ce-a-nvatat Papa Francisc de la noi. Ca vad c-o da-nainte, ca neaga-rea, cu "inocenta" copiilor. Pai unde-a auzit el de invatatura asta? In psihanaliza? No way! Asa ca invatam de la Papa Francisc, dar pe urma ce? Ne punem meseria-n cui, plecam toti acasa? Noo, e clar, poti sa fii si Papa de la Roma, sase luni e mult prea putin sa-nveti cu-adevarat ceva.

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Psihanalistul Salman Akhtar sacrificiu
Cultură

Psihanalistul Salman Akhtar despre „ultimul strigăt de luptă” şi motivaţia sacrificială a terorismului

17 decembrie 2021
Gustave Le Bon despre religiozitatea multimilor
Cafe Gradiva

Gustave Le Bon despre religiozitatea multimilor

22 noiembrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.