Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică - ÎNSCRIERI 2022

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

Sensul vietii si valoarea unei existente umane

Alexandra Frîncu by Alexandra Frîncu
in Cafe Gradiva
0
Sensul vietii si valoarea unei existente umane
Share
Omul are nevoie de chemarea pe care i-o adreseaza sensul potential care se vrea realizat.
Viktor E. Frankl

Psihologul cognitivist Judith Beck afirma ca „modul in care oamenii se comporta are intotdeauna sens atunci cand stim ceea ce ei gandesc.” Astfel spus, comportamentul se afla intodeauna in congruenta cu gandirea, cel dintai transpunand in realitate un mod de a privi si judeca lumea, aparenta lipsa de logica a unui act exterior neinsemnand nici pe departe absenta unei logici personale, interioare.

viktor e. frankl sensul vietii statele unite 1967
Viktor Frankl conferentiind in Statele Unite, in 1967

Vedeti si Viktor E. Frankl in cautarea sensului 

Imaginile si reprezentarile pe care ni le facem despre lume nu reprezinta insa doar un conglomerat de judecati si de conceptualizari insipide, seci despre un fenomen sau o situatie de viata, ci acestea sunt deopotriva incarcate cu continut afectiv. Gandul si valenta sa emotionala acordata reflecta valori ce sunt asemenea unor piloni de sustinere care dau masura sensului propriei existente, Normal Cotterell, coordonator clinic la Institutul Beck, vorbind despre aceste continuturi afective ca fiind not just worth dying for, ci si worth living for.

Citeştedespre

disociere traumă mecanisme neuronale

Disocierea în traumă şi mecanismele neuronale

9 mai 2022
Glen O. Gabbard psihanalist psihodinamică

Glen O. Gabbard despre abordarea psihodinamică a consumului de substanțe

4 mai 2022
Helen Dunbar predispoziţia la cancer

Predispoziţia la cancer şi cele 4 tipuri de personalitate psihosomatică

5 aprilie 2022

Motivele pentru a muri pe care le are o persoana reflecta de fapt valorile pentru care aceeasi persoana considera ca merita sa traiasca; astfel, daca productivitatea sau creativitatea, asa cum sunt ele intelese personal, reprezinta ratiunea de a fi a existentei, incapacitatea de a mai crea sau produce arunca aceeasi existenta in haul inutilitatii si al esecului.

viktor e. frankl omul in cautarea sensului vietii meteor press

Viktor E. Frankl spune ca omul are o vointa de sens care se traduce printr-o „motivatie primara” de cautare a sensului in viata. El vorbeste despre un „logos ascuns al existentei”, inteles care doar el si „nimic altceva nu poate sa ajute atat de eficient omul sa supravietuiasca chiar si in cele mai grele conditii, precum cunoasterea faptului ca viata lui are un rost.”

Vedeti si In cautarea sensului vietii cu Viktor E. Frankl

Friedrich Nietzsche insusi este citat in continuare: „Cel ce are un de ce pentru care sa traiasca, poate indura aproape orice.” Cu alte cuvinte, nu mai conteaza cum-ul, conteaza de ce-ul, iar acest impuls, expresie a vointei de a trai, isi are sursa in acele lucruri care sunt pretuite si plasate mai presus de orice.

„Demersul de cautare a sensului” are nevoie tocmai de acest impediment, de acest dezechilibru dat de incongruenta dintre ceea ce este si ceea ce poate fi un om: nu de „o stare lipsita de tensiune” avem nevoie, ne spune Frankl, ci „stradania” de a ne atinge scopul valoros, „sarcina liber asumata” – homeostaza fiind acelasi lucru cu stagnarea si cu ratarea implinirii, neputand fi combatuta decat prin trairea constienta in propria „dinamica existentiala” si opunandu-se cu vehementa „vidului existential”.

Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022

Viktor Frankl pune mare accent pe responsabilitatea fiecaruia pentru depasirea „frustarii existentiale” si pentru manifestarea „vointei de sens”, fiind totodata facilitatoare a obtinerii libertatii interioare – singura libertate care poate fi cunoscuta si care nu poate fi data decat, asa cum Abraham Maslow spune, de faptul ca „oamenii trebuie sa ramana fideli” naturii lor; cu alte cuvinte, autentici si congruenti.

Umanism si paradox in logoterapie

„Oamenii trebuie sa fie ceea ce pot sa fie”, afirma acelasi autor; in acest scop, facem din valorile noastre faruri care sa ne ghideze pe masura ce navigam apele adesea tulburi si zbuciumate ale unei existentei atat de umane, punandu-ne toata increderea in faptul ca lumina ce o abia o zarim uneori ne va ghida in mod absolut.

Bibliografie

  • Cotterell, N. (n.d.) Values Can Be an Antidote to Suicide.
  • Frankl, V., E. (2009). Omul in cautarea sensului vietii. Bucuresti: Meteor Press.
  • Maslow, A. (2013). Motivatie si personalitate. Bucuresti: Trei.

Foto: beaconbroadside.com

Cititi si Logoterapia sau empatizarea intru cautarea logosului

Alexandra Frincu Cafe Gradiva psihologie clinica psihoterapeut

Alexandra Frîncu

este masteranda psihologie clinica si psihoterapeut in formare PEU, pasionata de scris si cercetare.

Toate articolele acestui autor

Tags: autor: Alexandra Frîncurubrică: Gradivariumsensul vietiiViktor E. Franklvointa de sens

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Alexandra Frîncu

Alexandra Frîncu

este psiholog clinician, consilier psihologic și formator acreditat. A fondat proiectul Cronica de psihologie din dorința de a apropia mai mult dimensiunea teoretică de cea practică a psihologiei.

Citeşte şi

neurastenie psihastenie burnout
Psihoterapie

Neurastenie, psihastenie și starea de oboseală: burnout-ul în secolul al XIX-lea

by Alexandra Frîncu
29 martie 2022
Mircea Lăzărescu psihopatologia fobiei
Psihoterapie

Mircea Lăzărescu despre corporalitate în psihopatologia fobiei

by Alexandra Frîncu
22 iunie 2022
Tristeţea şi patologia depresivă
Psihoterapie

Tristeţea reactivă şi patologia depresivă

by Alexandra Frîncu
9 mai 2022
Load More
Next Post
Constantin Noica despre tinerete si un pic de psihologie

Constantin Noica despre tinerete si un pic de psihologie

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Filosofii în acţiune
Cafe Gradiva

Filosofii în acţiune

8 octombrie 2020
Onania, focul si sfredelitul. Transformari ale libidoului
Cafe Gradiva

Onania, focul si sfredelitul. Transformari ale libidoului

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.