• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut

Costul inactiunii vietilor noastre: mic exercitiu de inspiratie stoica

Alexandra Frîncu by Alexandra Frîncu
in Fără categorie
Costul inactiunii vietilor noastre: mic exercitiu de inspiratie stoica
Share

In discursul sustinut pentru TED, Tim Ferriss, investitor in tehnologii in stadiu incipient, autor de best-seller-uri si podcaster, isi impartaseste din propria experienta de viata si vorbeste despre modul in care a reusit sa-si gestioneze, printr-o metoda relativ simpla, acele momente cu adevarat „rele” si sa-si evalueze varii aspecte ale vietii de zi cu zi.

tim ferriss filosofia stoica costul inactiunii
Tim Ferriss conferentiind la TED despre de ce e bine sa iti identifici, stoic, fricile, nu scopurile

Gasind inspiratie in filosofia stoica (pe care o descrie ca fiind capacitatea de a invata sa separam ceea ce putem controla de ceea ce nu putem controla) si in citatul lui Seneca: „Suferim adeseori mai mult in imaginatia noastra decat in realitate”, Tim Ferriss s-a decis sa se confrunte in sfarsit cu acei „demoni” care ii bantuiau existenta.

Este uimitoare teoria prepsihanalitica a taedium vitae, a plictisului existential, vazuta de Seneca in micul tratat Despre linistea sufleteasca…>>> „De tranquillitate animi”

Pornind de la un principiu stoic aparent banal, premeditatio malorum (ce presupune vizualizarea celor mai negre scenarii si abordarea lor dintr-o perspectiva pragmatica), confruntarea lui Ferriss s-a transformat in ceea ce el numeste „definirea temerilor” – exercitiu pe care il recomanda in locul celui in care am fi mai degraba tentati sa ne definim scopurile si obiectivele.

Citeştedespre

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică + Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică: înscrieri 2023

Vernisajul expoziţiei „Neurodiversitatea în art-terapie: explorarea talentelor ascunse”, Bucureşti, 1 iunie 2023

Vaginismul: afecțiunea frecventă care duce la sexul dureros

Practic, el vorbeste despre importanta de a infrunta cel mai temut lucru, care ne produce cea mai mare anxietate si de care fugim in mod constant, iar „Ce ar fi daca…?” presupune „definirea” celor mai rele lucruri care s-ar putea intampla daca am face acel lucru de care ne temem sau daca acesta ar avea loc – sfatuindu-ne sa nu ne limitam la doar cateva efecte ipotetice, ci la 10, chiar 20.

Pentru fiecare dintre acestea vom defini apoi aspectele de „prevenire”: acele lucruri care pot fi facute pentru a impiedica sau macar scadea probabilitatea ca X scenariu negativ sa aiba loc, precum si aspectele de „reparare” – ce se mai poate face daca acele scenarii negative au, totusi, loc (acel ce-nu-poate-fi-controlat anterior enuntat).

Intr-o a doua etapa, Ferriss recomanda si evaluarea eventualelor beneficii ale unei incercari sau chiar ale unui succes, fie el si partial – pastrandu-se astfel o viziune moderata si nu hiperoptimista, care ne-ar putea impinge cu usurinta pe panta alunecoasa a autoiluzionarii si a pierderii capacitatii de a fi obiectivi.

…deja Seneca si stoicii vedeau in tacere o ucenicie in stapanirea de sine: ei o considerau drept conditie a reculegerii, a ascultarii sinelui propriu, a meditatiei, a creativitatii. >>> „Cand Alain Corbin e istoricul tacerii…”

NEWSLETTER Cafe Gradiva

peste 3 000 de abonaţi

Aflaţi pe email despre evenimentele, articolele, ideile şi interpretările cu sens.

EMAILUL DV.

Nu in ultimul rand, importanta definirii temerilor si a fricilor cele mai profunde este relevata de a treia si ce-a din urma etapa: daca pana acum atentia a fost centrata pe ceea ce s-ar intampla daca am face un anumit lucru, „costul inactiunii” presupune evaluarea consecintelor si a pretului pe care a nu face nimic ne va obliga sa-l platim.

Ne e frica sa iesim din bula confortabila a zonei de siguranta (relationale, profesionale, financiare etc.) si ne temem in egala masura de succes ca si de esec – in ambele cazuri ne confruntam nu doar cu schimbarea status quo-ului, ci si cu o pierdere: a sigurantei, a identitatii poate, in orice caz, a unei parti a Eului nostru.

Dar sa nu facem nimic presupune din start atat absenta succesului, cat si pierderea mai devreme sau mai tarziu a status quo-ului insusi, pentru ca, asa cum ilustra Anne Ancelin Schützenberger, „lucrurile si relatiile nu sunt durabile decat daca sunt intretinute” – or, inactiunea inseamna a nu face nimic pentru acestea, nici macar pentru a le mentine la stadiul in care se afla…

Despre Anne Ancelin Schützenberger cititi si Sindromul de aniversare si loialitatea familiala invizibila. Vocabular de psihogenealogie

„Suferim adeseori mai mult in imaginatia noastra decat in realitate” – aceasta pentru ca permitem fricilor sa ne acapareze in feluri in care ne orbesc si ne blocheaza de la a mai vedea faptul ca avem portite, ca putem gasi sau ca ne putem crea plase de siguranta.

„Cele mai mari provocari cu care ne confruntam nu se vor rezolva niciodata cu conversatii comode, fie ele in mintea noastra sau cu alti oameni” – concluzioneaza Ferriss. Si, pentru a sti cum sa depasim un impas, poate ca este bine ca mai intai sa definim acel impas, sa diferentiem, urmand filosofia stoica, incontrolabilul de ceea ce putem controla si sa ne indreptam, asadar, atentia, resursele si energia catre acele lucruri pe care le putem, intr-adevar, face.

Sursa: Tim Ferriss TED Talk, `Why you should define your fears instead of your goals`

Alexandra Frincu Cafe Gradiva psihologie clinica psihoterapeut

Alexandra Frîncu

este masteranda psihologie clinica si psihoterapeut in formare PEU, pasionata de scris si cercetare.

Toate articolele acestui autor

Share37SendShareSend

Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Alexandra Frîncu

Alexandra Frîncu

este psiholog clinician, consilier psihologic și formator acreditat. A fondat proiectul Cronica de psihologie din dorința de a apropia mai mult dimensiunea teoretică de cea practică a psihologiei.

Citeşte şi

depresia la copil simptome
Psihoterapie

Depresia la copil în 11 simptome

by Alexandra Frîncu
22 mai 2023
Teoria polivagală Porges
Psi

Teoria polivagală, starea de siguranţă și sensibilitatea viscerală

by Alexandra Frîncu
17 mai 2023
Constelaţiile familiale Bert Hellinger
Psihoterapie

Constelaţiile familiale şi încurcătura genealogică

by Alexandra Frîncu
8 mai 2023
Load More
Next Post
Sexodrom: trauma si identitate sexuala

Sexodrom: trauma si identitate sexuala

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Trauma sexualităţii şi copilul-victimă
Psihologie

Trauma sexualităţii şi copilul-victimă

7 februarie 2022
Alejandro Jodorowsky Arborele genealogic
Psi

„Posesiunile” arborelui genealogic și „dezamorsarea” lor

19 ianuarie 2021
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

28 mai 2023
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

28 mai 2023
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

28 mai 2023
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

30 mai 2023
Cafe Gradiva - Psihoterapie, psihanaliza, psihiatrie, psihologie

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.