Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică - ÎNSCRIERI 2022

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

In autism diferentele dintre sexe se estompeaza: un studiu confirma teoria creierului extrem masculin

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
1
In autism diferentele dintre sexe se estompeaza: un studiu confirma teoria creierului extrem masculin
567
SHARES
Share

O echipa de cercetatori ai Universitatii Cambridge (UK) anunta anul trecut ca doua teorii psihologice vechi de decenii – teoria sistematizare-empatizare a diferentei intre sexe si teoria creierului extrem masculin al autismului – au primit confirmare dupa ce au fost testate pe 700 000 de persoane.

Autismul si teoria creierului extrem masculin

Teoria conform careia autismul se explică printr-o inclinatie spre sistematizare, ce exagereaza inclinatia masculina fireasca spre sisteme inanimate (input – operatie / lege – output) in dauna tendintei spre empatizare cu agenti umani insufletiti, ale caror comportamente, ganduri si emotii sunt imprevizbile, este una considerata controversata.

Vedeti Top 10 filme care trateaza tema autismului

Citeştedespre

disociere traumă mecanisme neuronale

Disocierea în traumă şi mecanismele neuronale

9 mai 2022
Helen Dunbar predispoziţia la cancer

Predispoziţia la cancer şi cele 4 tipuri de personalitate psihosomatică

5 aprilie 2022
Auguste Derer boala Alzheimer

Boala Alzheimer în România şi un dosar medical crezut pierdut (al primei paciente din lume cu Alzheimer)

1 aprilie 2022

Simon Baron-Cohen, cercetator si profesor de psihopatologie a dezvoltarii al Universitatii Cambridge, si-a propus sa testeze empiric o ipoteza enuntata de Hans Asperger (1944):

Personalitatea autista este varianta extrema a inteligentei masculine. Chiar in cadrul variatiei normale, gasim diferente tipice intre sexe in privinta inteligentei… La individul autist tiparul masculin este exagerat pana la extrem.

Omul de stiinta britanic a dezvoltat doua instrumente de masurare a inclinatiilor catre intelegerea lumii care dau diferentele tipice intre sexe, confirmand ca in medie femeile obtin scoruri mai mari la testele de empatie (intre care Reading Mind in the Eyes), in timp ce barbatii obtin scoruri mai mari la testele de sistematizare (intre care Embedded Figure Task) in domeniile stiintifice si tehnice. Empatia se defineste ca inclinatia de a recunoaste starile mentale ale unei alte persoane si de a raspunde emotional corespunzator acestora. Sistematizarea se defineste ca inclinatia de a analiza sau construi un sistem in functie de legi si tipare.

Cititi si Sindromul Asperger – intre autism si identitate

Teoria creierului autist extrem masculin vine ca o extensie a celor doua teorii psihologice a diferentelor intre sexe si e sustinuta de scorurile medii „masculinizate” la chestionarele de empatie si sistematizare: persoanele cu autism obtin scoruri sub medie la testele de empatie si scoruri cel putin medii sau peste medie la testele de sistematizare. De asemenea, aceste persoane, barbati si femei, sunt mai inclinate către variante extreme ale sistematizarii.

Cercetatorii de la Cambridge au analizat raspunsurile a aproximativ 700 000 de persoane care si-au administrat chestionare online, după ce au raspuns solicitarii Channel 4 (UK) in vederea unui documentar intitulat Are you autistic? 36 000 dintre acestea erau persoane diagnosticate cu autism, respectiv 18 188 de femei și 18 460 de barbati.

In autism diferentele tipice intre sexe tind sa stearga

În cazul populatiei generale, independent de varsta si educatie, scorurile d, care masoara diferenta dintre scorurile la testele de empatie si cele la testele de sistematizare, au aratat ca femeile tipice au scoruri d joase (scoruri mai mari la empatie fata de sistematizare), iar barbatii tipici au scoruri d inalte (scoruri mai mari la sistematizare fata de empatie).

In cazul persoanelor diagnosticate cu autism, insa, s-au constatat scoruri d inalte la ambele sexe: barbatii si femeile cu autism tind sa obtina scoruri mari la sistematizare, peste media barbatilor tipici.

Studiul a mai aratat ca persoanele cu profesii in domeniile STEM (stiinta, tehnologie, inginerie si matematica) au obtinut scoruri mai mari la testele de sistematizare si au evidentiat mai multe trasaturi autiste decat persoanele cu profesii in alte domenii, care au obtinut scoruri mai mari la testele de empatie.

Autism: Cresterea numarului de cazuri ar putea fi doar o problema de semantica

Posibile interpretari gresite: lipsa empatiei in autism si hipermasculinitatea

Persoanele cu autism au dificultati doar cu una dintre cele doua laturi ale empatiei, aceea care tine de o asa-numita teorie a mintii (ce gandeste si simte o alta persoana), ele fiind capabile de empatie afectiva (de a se simti ingrijorati si suparati in fata suferintei unei alte persoane).

De asemenea, aceste persoane nu sunt hipermasculine in privinta altor diferente tipice intre barbati si femei cum ar fi agresivitatea mai mare.

Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022

Factori ai diferentierii sexuale sunt implicati in dezvoltarea creierului si ar explica de ce autismul afecteaza mai ales barbatii

Descoperirea unor diferente tipice „solide” intre barbati si femei la nivelul populatiei generale este una importanta, intrucat arata existenta unor factori asociati cu cele doua sexe biologice, implicati in dezvoltarea creierului, care ar putea explica si tulburari precum autismul.

Printre factorii cauzali care influenteaza diferentele psihologice intre sexe se afla experientele sociale si invatarea, dar si factori biologici prenatali. De pilda, hormonii sexuali prenatali, precum nivelurile de testosteron au fost pusi in legatura cu empatia si sistematizarea. Totodată, factori genetici au fost legati de scorurile la testele de empatie,

scriu cercetatorii britanici in 2018, intr-un articol publicat in The Conversation. Acestia sustin ca un profil masculin extrem aratat de persoanele cu autism ar putea explica de ce exista mai multi barbati cu autism decat femei (raportul fiind de 2,3 barbati la o femeie).

Tipuri de chestionare autoadministrate

Peste 670 000 de persoane, intre care 36 648 de persoane cu autism, majoritatea din Marea Britanie, au completat versiunea scurta a chestionarelor EQ (Coeficient de Empatie), AQ (Coeficient de Autism), SQ (Coeficient de Sistematizare), precum si un chestionar de masurare a perceptiei senzoriale SPQ pentru a acoperi noile criterii diagnostice din DSM (hiper / hiporeactivitate la stimulii senzoriali sau interes neobisnuit de mare pentru aspectele senzoriale ale mediului extern).

>>> Autismul, diagnosticare timpurie si terapie

Rezultate

  • femeile (din ambele grupuri, de control si autist) au obtinut in medie scoruri semnificativ mai mari la testele de empatie si de perceptie senzoriala decat barbatii (din ambele grupuri); in schimb, acestia din urma au obtinut scoruri mai mari la testele de sistematizare si ale trasaturilor autiste.
  • s-a observat o mica corelatie inversa intre coeficientii de empatie si de sistematizare, ceea ce inseamna ca empatia si sistematizarea sunt dimensiuni disociabile in mare parte; corelatia inversa sprijina dovezile ca trasaturile sociale (empatia) si cele nonsociale (perceptia senzoriala si sistematizarea) sunt partial independente in autism.
  • cei cu profesii in domeniile STEM (stiinta, tehnologie, inginerie si matematica) au obtinut in medie scoruri mai mari la testele de autism, sistematizare si perceptie senzoriala, si scoruri mai mici la testele de empatie.
  • dacă datele sunt convertite în tipuri de creier: femeile sunt inclinate să aiba un creier empatic sau extrem-empatic, in timp ce barbatii sunt inclinati sa aiba un creier sistemic sau extrem-sistemic; totusi, in cazul persoanelor cu autism, barbati si femei, inclinatiile catre cele doua laturi tind sa se egalizeze: pe esantionul studiului, 50,97% dintre barbati si 42,29% dintre femei cu autism au obtinut scoruri mari la sistematizare, fata de 40,23% dintre barbati si 25,58% dintre femei din grupul de control.
  • 2,5% dintre persoanele cu autism s-au identificat ca nonbinare cand au fost intrebate despre apartenenta la unul din sexe, fata de doar 0,45% din esantionul de control

Tendința spre o intelegere si abordare masculinizata a lumii in cazul persoanelor cu autism are relevanta

pentru etiologia autismului, care ar presupune un mecanism biologic implicat în dismorfismul sexual neural. Teoria creierului extrem masculin se aliniaza cu studiile imagistice care arata ca femeile cu autism prezinta masculinizare atat in privinta structurii, cat si a functiilor creierului.

Exemple de itemi ai chestionarului ce masoara coeficientul de sistematizare:

  • Cand calatoresc cu trenul, deseori ma intreb cum se coordoneaza (exact) retelele feroviare.
  • Prefer sa citesc non-fictiune.
  • Cand citesc ziarul sunt atras de tabele de informatii precum scorurile la fotbal sau indicii de bursa. 

Exemple de itemi ai chestionarului ce masoara coeficientul de empatie:

  • Imi dau seama cu usurinta daca cineva vrea sa intre intr-o conversatie.
  • Cand vorbesc cu cineva, am tendinta sa discut despre experientele lor si nu despre ale mele.
  • Pot sa-mi dau seama daca cineva isi mascheaza adevaratele emotii.


Oameni celebri diagnosticati cu autism

Bibliografie

  • Greenberg, D. M., Warrier, V., Allison, C., & Baron-Cohen, S. (2018). Testing the Empathizing-Systemizing theory of sex differences and the Extreme Male Brain theory of autism in half a million people. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 115(48), 12152–12157. doi:10.1073/pnas.1811032115
  • Baron-Cohen, S., Richler, J., Bisarya, D., Gurunathan, N., & Wheelwright, S. (2003). The systemizing quotient: an investigation of adults with Asperger syndrome or high-functioning autism, and normal sex differences. Philosophical transactions of the Royal Society of London. Series B, Biological sciences, 358(1430), 361–374. doi:10.1098/rstb.2002.1206
  • Extreme male brain theory of autism confirmed in large new study – and no, it doesn’t mean autistic people lack empathy or are more ‘male’, in The Conversation

Foto: Michał Parzuchowski pe Unsplash, skitterphoto/pexels.com

Cristina Ene Cafe Gradiva psihoterapie psihanalitica

Cristina Ene

se formeaza in psihoterapie psihanalitica.

Toate articolele acestui autor

Tags: Aspergerautismautor: Cristina Enediferente intre sexeempatierubrică: GradivariumSimon Baron-Cohenteoria creierului extrem masculinteoria mintii

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

La mulți ani 2022!
Societate

La mulți ani 2022!

by Cafe Gradiva
14 februarie 2022
adolescenta un exod ambivalent
Psihologie

Adolescența, un exod ambivalent, între 14/15 ani și 18/25 ani

by Alexandra Frîncu
30 noiembrie 2021
Psihiatrul Karl Deisseroth
Psihiatrie

Cercetătorul în neuroştiinţe şi psihiatrul Karl Deisseroth: Coronavirusul ne-a schimbat pe toţi

by Cafe Gradiva
20 octombrie 2021
Load More
Next Post
EMDR sau noi moduri de a intelege si de a trata trauma psihica

EMDR sau noi moduri de a intelege si de a trata trauma psihica

Comments 1

  1. Stefania says:
    3 ani ago

    Foarte interesant articolul. Am ajuns pe pagina dvs. dupa ce am urmarit pe Youtube un filmulet legat de un barbat cu autism care avea o inteligenta foarte mare in ceea ce priveste memoria acestuia. Avea o memorie atat de buna ca putea sa reproduca foarte bine orice data din istorie impreuna cu ceea ce s-a intamplat atunci.

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Gurmeet Kanwaal dispoziţia prietenoasă
Psihologie

Cum vede Gurmeet Kanwaal prietenia, dispoziţia prietenoasă şi intimitatea

7 decembrie 2021
W. R. Bion in transeele Primului Razboi Mondial
Cafe Gradiva

W. R. Bion in transeele Primului Razboi Mondial

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.