Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică - ÎNSCRIERI 2022

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

Simbolistica psihică a inelului în basme

Alexandra Frîncu by Alexandra Frîncu
in Cafe Gradiva
0
Simbolistica psihică a inelului în basme
Share

În orientarea analitică jungiană, cercul este simbolul reprezentativ al Sinelui, surprinzând astfel continuitatea și forma perfectă a integralității sale; nu este surprinzător așadar faptul că, în structurile narative, inelul este purtătorul semnificativ al acestei dimensiuni psihice, fiind totodată un element-cheie și un catalizator al transformării eroului.

Sinele este cel care păstrează echilibru, fiind factorul central reglator al psihicului inconștient, afirmă Marie-Louise von Franz, echilibru ce deține o voință proprie, în acord cu un impuls interior caracteristic. Acest aspect Carl Gustav Jung îl considera un factor unic al psihicului inconștient, capabil de a efectua mișcare născută din sine însăși.

În basme inelul îndeplinește în general două funcții: pe de o parte este simbol al unei legături, pe de altă parte al unei încătușări – distincție importantă, întrucât elementul coerciției este definitoriul pentru conținutul simbolic al structurii subiacente.

Citeştedespre

disociere traumă mecanisme neuronale

Disocierea în traumă şi mecanismele neuronale

9 mai 2022
Glen O. Gabbard psihanalist psihodinamică

Glen O. Gabbard despre abordarea psihodinamică a consumului de substanțe

4 mai 2022
Helen Dunbar predispoziţia la cancer

Predispoziţia la cancer şi cele 4 tipuri de personalitate psihosomatică

5 aprilie 2022
Simbolistica psihica a inelului in basme dupa CG Jung si Marie-Louise von Franz

Inelul exprimă o legătură eternă prin intermediul Sinelui, spune von Franz, fiind mai degrabă o conexiune pe baza Sinelui decât pe aceea a dispozițiilor fluctuante ale Eului.

Inelul lui Gyges

Se înțelege astfel că inelul (Sinele) vine să stabilizeze și să armonizeze experiențele eroului (Eul), desăvârșind, legând, conectând și încheind „capetele desfăcute” ale lucrurilor. Inelul este absolut necesar deci pentru realizarea conexiunii cu conținuturile inconștiente, precum și pătrunderea în acel spațiu sacru denumit de Jung temenos, urmând terminologia mitologică a antichității.

Acest spațiu, temenos, poate deveni un refugiu în care eroul beneficiază de intangibilitate; este un spațiu al divinității, un spațiu de cult care, privit metaforic și din punctul de vedere al psihologiei abisale, devine un loc rezervat unui scop numinos, arhetipal. Funcția sa este de asemenea dublă: protejarea a ceea ce se află la interior și excluderea a ceea ce se află în afară, dar și concentrarea asupra interiorului – și astfel poate că nu este întâmplător sensul cuvântului temenos, anume „a tăia”.

Este vorba, așadar, despre retragerea într-un loc al profunzimii, dar corespunzător unui plan superior al cunoașterii, dată fiind accederea la acest spațiu ce separă planul profan de cel al divinului. Desigur, sarcinile cu care eroul trebuie să se confrunte presupun totodată desprindere și, deci, individuare, obținerea autonomiei, a capacității de a se mișca liber și de a fi responsabil în ceea ce privește în mod special propria existență.

C. G. Jung despre functia transcendenta, capacitatea psihologica de integrare a personalitatii

Acest refugiu interior este un azil (asylum, lat.; asulos, gr.) la care eroul apelează spre a-și replia forțele și a se reconecta cu sensul superior al existenței sale spre a-și duce la îndeplinire misiunea. Firul poveștii ce va fi depănat ulterior va reflecta adesea transformarea eroului, asemenea unei revitalizări odată cu ieșirea înapoi în lumea largă.

Poate că de aceea au basmele un efect terapeutic atât de puternic, cu atât mai mult asupra copiilor, al căror potențial adesea nu a apucat încă să fie blocat de eșecurile mai mari sau mai mici ale dezvoltării. Iar despre importanța lor, a basmelor, Marie-Louise von Franz cu elocință afirmă că dau glas inteligenței infinit mai rafinate a inconștientului, ale cărui invenții, reflectate prin tiparul secret țesut în viața unei persoane (…), sunt mult mai subtile și superioare oricărui lucru inventat de om, anume de conștiința sa restrânsă.

Jung si Pauli despre sincronicitate si fizica fenomenelor psihice

Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022

Bibliografie

Jung, C., G. (2016). Psihologie și alchimie. București: Trei.
Von Franz, M.-L. (2019). Interpretarea basmelor. București: Trei.

Foto: Cadru din filmul The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (r. Peter Jackson, 2001)

Alexandra Frincu Cafe Gradiva psihologie clinica psihoterapeut

Alexandra Frîncu

este psiholog clinician, consilier psihologic și formator acreditat. A fondat proiectul Cronica de psihologie din dorința de a apropia mai mult dimensiunea teoretică de cea practică a psihologiei.

Toate articolele acestui autor

Tags: arhetipautor: Alexandra FrîncuC. G. JungMarie-Louise von Franzrubrică: Gradivariumrubrică: În mintea copiilorrubrică: Sic transitSe / sine

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Alexandra Frîncu

Alexandra Frîncu

este psiholog clinician, consilier psihologic și formator acreditat. A fondat proiectul Cronica de psihologie din dorința de a apropia mai mult dimensiunea teoretică de cea practică a psihologiei.

Citeşte şi

neurastenie psihastenie burnout
Psihoterapie

Neurastenie, psihastenie și starea de oboseală: burnout-ul în secolul al XIX-lea

by Alexandra Frîncu
29 martie 2022
Mircea Lăzărescu psihopatologia fobiei
Psihoterapie

Mircea Lăzărescu despre corporalitate în psihopatologia fobiei

by Alexandra Frîncu
22 iunie 2022
Tristeţea şi patologia depresivă
Psihoterapie

Tristeţea reactivă şi patologia depresivă

by Alexandra Frîncu
9 mai 2022
Load More
Next Post
De ce psihoterapia poate dura mult timp? Ne spune psihanalista Susie Orbach

De ce psihoterapia poate dura mult timp? Ne spune psihanalista Susie Orbach

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Personalitatea psihotica si tortura memoriei
Cafe Gradiva

Personalitatea psihotica si tortura memoriei

8 octombrie 2020
Familii nevrotice de simptom, familii nevrotice de caracter
Cafe Gradiva

Familii nevrotice de simptom, familii nevrotice de caracter

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.