Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică - ÎNSCRIERI 2022

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Gradiva Podcast

Ilany Kogan despre psihanaliza refugiaţilor şi despre doliul neîncheiat al românilor după 1989

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Gradiva Podcast
0
Ilany Kogan despre psihanaliza refugiaţilor şi despre doliul neîncheiat al românilor după 1989
55
SHARES
Share

[For English version, please click here]

Ilany Kogan în dialog cu Dorin-Liviu Bîtfoi la Gradiva Podcast, despre psihanaliza refugiaţilor şi doliul nerezolvat al românilor după 1989

Desigur, îmi dau seama că refugiaţii trebuie să aibă, mai întâi de toate, un loc în care să trăiască, hrană… Gestionarea nevoilor lor de bază este extrem de importantă.

Dar, dacă vorbim despre tratamentul psihiatric sau psihologic, cred că nu este suficient să te concentrezi asupra simptomelor, pentru că poate apărea o recuperare temporară a pacientului, dar nu una completă. O recuperare mai amplă – nu completă, dar mai amplă şi mai profundă – ar apărea dacă am încerca să elaborăm, împreună cu aceşti pacienţi, relaţiile lor cu obiectele primare. Relaţiile lor cu obiectele primare, în viaţa lor, care de fapt le determină percepţia traumei.

Ilany Kogan
Pentru dv. Puteţi prelua podcastul ca link sau încorporare (embed) de la butonul din dreapta jos.

Interviul a fost realizat cu ocazia sosirii lui Ilany Kogan la Bucureşti pentru a participa la a X-a ediţie a Şcolii Internaţionale de Vară a Fundaţiei Generaţia, 29 august – 2 septembrie 2019.

Repere temporale

  • 06:06 Ilany Kogan arată cum interesul său pentru traumele transgeneraţionale ale urmaşilor supravieţuitorilor Holocaustului datează din vremea în care se superviza, la Institutul Psihanalitic din Israel, cu profesorul Hillel Klein, el însuşi supravieţuitor al Holocaustului. Împrejurări din propria biografie a lui Ilany Kogan întregesc acest tablou.
  • 08:39 Ilany Kogan arată cum activitatea şi scrierile sale sunt relevante nu doar în ceea ce îi priveşte pe copiii supravieţuitorilor Holocaustului, dar şi pentru acei oameni din întreaga lume, refugiaţi sau emigranţi, care au suferit traume, violenţă sau care au fost supuşi genocidului. În România a aflat cât de important este pentru români să îşi elaboreze doliul şi suferinţa după 1989.
  • 09:46 Psihanalista Ilany Kogan evocă activitatea sa de supervizare a activităţii clinice a psihoterapeuţilor cu refugiaţi la Spitalul Universitar Eppendorf – Hamburg. Importanţa analizei contratransferului pentru evoluţia terapiei este ilustrată prin două cazuri, Fatma din Kosovo şi Wumba din Africa.
  • 14:25 Despre diferenţele  culturale şi dificultăţile specifice în tratamentul psihanalitic  al refugiaţilor.
  • 16:56 Despre rolul supervizorului în tratamentul psihanalitic al refugiaţilor.
  • 18:46 Psihanaliza poate ajuta la tratarea refugiaţilor traumatizaţi.
  • 21:22 Ilany Kogan vorbeşte despre prima sa pacientă româncă şi despre o terapie psihanalitică sui generis, precum şi despre experienţa propriei emigrări din România.
  • 25:26 Despre doliul neîncheiat sau nerezolvat al românilor după 1989. Este subliniată importanţa teoriei freudiene de notorietate din Totem şi tabu despre uciderea tatălui tribal, preluate prin intermediul psihiatrului şi psihanalistului Vamık Volkan în context românesc: fie şi ucis şi deşi şi-au dorit uciderea lui, tiranul Nicolae Ceauşescu exercită încă o mare forţă de atracţie narcisică asupra românilor.
  • 30:41 Ilany Kogan vorbeşte despre reîntoarcerea sa în România după 1989 şi despre completarea astfel a ciclului propriului doliu.

Citiţi şi 20 000 de refugiati cu tulburare de stres posttraumatic. Doar in Germania

Citeştedespre

George W. Bush act ratat Ucraina

Act ratat al lui George W. Bush, unde Ucraina devine Irak

19 mai 2022
De ce-l urau comuniştii pe Freud

De ce-l urau comuniștii pe Freud (cap. 3: despre ce ne frământă și pricepem parțial / prea târziu)

6 aprilie 2022
neurastenie psihastenie burnout

Neurastenie, psihastenie și starea de oboseală: burnout-ul în secolul al XIX-lea

29 martie 2022

Notă biografică

Ilany Kogan s-a născut la Bucureşti. A emigrat în Israel la vârsta de 12 ani. S-a format în psihologie, ştiinţe sociale, literatură engleză, psihologie clinică, psihoterapie şi psihanaliză. În prezent, este psihanalist formator şi supervizor al Societăţii Psihanalitice din Israel.

A lucrat intensiv cu urmaşi ai supravieţuitorilor Holocaustului. A publicat şi a prezentat numeroase lucrări şi cărţi despre transmiterea traumelor supravieţuitorilor Holocaustului la generaţiile următoare. Despre abordarea sa privind înţelegerea şi tratarea acestor pacienţi. Cărţile sale au fost traduse în mai multe limbi (inclusiv în limba română), relevante fiind pentru nu puţine ţări care au cunoscut persecuţii şi traume. Cercetările sale despre Holocaust vizează totodată cea de-a doua generaţie de urmaşi ai torţionarilor din Germania şi impactul educaţiei naziste asupra generaţiilor următoare. În anul 2003 Ilany Kogan a primit Premiul Elise M. Hayman pentru studierea Holocaustului şi a genocidului, pentru ca în 2016 să i se decerneze Sigourney Award.

Ilany Kogan psihanaliza Holocaust trauma
Ilany Kogan

Ilany Kogan desfăşoară şi o intensă activitate clinică, educaţională şi de cercetare despre migraţii şi traumă. Nu în ultimul rând, supervizează activitatea echipei Clinicii pentru refugiaţi din cadrul Spitalului Universităţii din Eppendorf, Hamburg, Germania. Din 1997 supervizează mai multe grupuri de analişti seniori la München şi Aachen, dedicate temelor „Trauma” şi „Migraţia din perspectivă psihanalitică”. Două dintre grupurile din München au publicat cărţi la temă, coeditate de Ilany Kogan (una fiind tradusă în limba română, cu titlul Copilăria dincolo de traumă şi străinătate).

Predă şi supervizează în Israel, Germania, România, Turcia, Croaţia şi Brazilia. A condus mai multe programe de cercetare şi de formare în întreaga lume, precum înfiinţarea Centrului Lebovici pentru Tratamentul Copilului şi Adolescentului la Bucureşti sau activitatea de predare şi supervizare la Societatea Psihanalitică Turcă din Istanbul şi la Institutul de Psihoterapie din Izmir. Ilany Kogan este preocupată constant de aplicarea teoriei și a tehnicii psihanalitice la populații diverse din punct de vedere etno-cultural și profesional și de crearea de noi căi de dezvoltare a psihanalizei în diferite țări ale lumii.

Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022

În ultima vreme, Ilany Kogan e interesată de o abordare psihanalitică a creativității, așa cum se manifestă în literatură și în artele spectacolului, o preocupare izvorând din convingerea că explorarea psihanalitică a operelor de artă ne poate oferi o înțelegere mai bogată și mai completă a realității interne individuale.

Citiţi şi Cât de prezentă este trauma psihică în viaţa noastră şi cum facem faţă efectelor ei?

Recomandări bibliografice

  • Ilany Kogan, Narcissistic Fantasies in Film and Fiction: Masters of the Universe, Routledge, 2020
  • Andrea Sabbadini, Ilany Kogan, Paola Golinelli, Psychoanalytic Perspectives on Virtual Intimacy and Communication in Film, Routledge, 2018
  • Ilany Kogan, Canvas of Change: Analysis Through the Prism of Creativity, Routledge, 2012
  • Ilany Kogan, The Struggle Against Mourning, Jason Aronson, Inc., 2007
  • Ilany Kogan, Evadarea din sine. Încălcarea graniţelor şi dorinţa de comuniune, Editura Fundaţiei Generaţia, Bucureşti, 2008 (Escape from Selfhood: Breaking Boundaries and Craving for Oneness, „The International Psychoanalytical Association Psychoanalytic Ideas and Applications Series”, Routledge, 2007)
  • Peter Bründl, Ilany Kogan (coord.), Copilăria dincolo de traumă şi străinătate. Explorări psihanalitice ale destinelor emigranţilor aflaţi la vârsta copilăriei şi adolescenţei, Editura Fundaţiei Generaţiei, Bucureşti, 2006 (Kinder jenseits von Trauma und Fremdheit : Psychoanalytische Erkundungen von Migrationsschicksalen im Kindes- und Jugendalter, Brandes + Apsel Verlag Gm, 2005)
  • Ilany Kogan, Strigătul copiilor muţi. Psihanaliză şi Holocaust, Editura Trei, Bucureşti, 2001 (The Cry of Mute Children: A Psychoanalytic Perspective of the Second Generation of the Holocaust, Free Association Books, 1995)

Citiţi şi Ilany Kogan: Psychoanalysis in the shadow of terror – Dealing with anxiety in a period of crisis

Ilustraţie muzicală: Albinoni, Concertul pentru oboi, în fa major, opus 9, nr. 3, interpretat de Advent Chamber Orchestra, Pandora Records.

Foto: James Beheshti pe Unsplash

#gradivapodcast

Tags: contratransferdoliuHillel KleinHolocaustIlany Koganinfantilizarenarcisismobiecte primarepsihanaliza refugiaţilorrubrică: audiorubrică: Gradiva Podcastrubrică: Imagotraumă

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Tristeţea şi patologia depresivă
Psihoterapie

Tristeţea reactivă şi patologia depresivă

by Alexandra Frîncu
9 mai 2022
Refugiaţii din Ucraina
Cafe Gradiva

Cum îi putem ajuta pe refugiaţii din Ucraina

by Cafe Gradiva
5 aprilie 2022
Comuniştii, Freud, Ogodescu
Societate

De ce-l urau comuniștii pe Freud (cap. 2: în dubioasa umbră SDO)

by Marin Marian-Bălaşa
29 martie 2022
Load More
Next Post
De ce IQ-ul nostru e mai mare decât al bunicilor noştri?

De ce IQ-ul nostru e mai mare decât al bunicilor noştri?

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Psihanaliză şi (sau?) psihoterapie cognitiv comportamentală
Cafe Gradiva

Psihanaliză şi (sau?) psihoterapie cognitiv comportamentală

8 octombrie 2020
Erich Fromm despre fenomenul narcisismului social
Cafe Gradiva

Erich Fromm despre fenomenul narcisismului social

22 noiembrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.