Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică - ÎNSCRIERI 2022

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Psi

„Rudele pacienţilor cu Alzheimer ne sunau aproape non-stop”: panică şi pregătiri în carantină

„Să nu-i abandonăm pe beneficiarii centrului” și „să nu răspândim virusul în comunitate și familiile noastre” – au fost două gânduri importante.

Teodora Dobrescu by Teodora Dobrescu
in Psi, Psihiatrie
0
tehnologii asistive boala Alzheimer carantină

Boala Alzheimer în carantină

Share

A treia zi a Conferinţei Naţionale Alzheimer 2021 a început cu un memento având o altă invitată specială – asistentul medical Ana-Maria Tutunaru din Timișoara, președinta unui centru de îngrijire a pacienților cu boala Alzheimer. A readus în momentul prezent șocul resimțit de unii membri ai echipei centrului, după aflarea rezultatelor pozitive la testul Covid-19 și decizia tuturor de carantinare împreună cu beneficiarii.

„Să nu-i abandonăm pe beneficiarii centrului” și „să nu răspândim virusul în comunitate și familiile noastre” – au fost două dintre cele mai importante gânduri.

Anterior carantinării, s-a pregătit un plan pentru alocarea resurselor medicale, s-a procedat la pregătirea unor rezerve de hrană, construirea unor clădiri modulare.

N-au fost momente ușoare: au fost momente de panică.

După două săptămâni s-a ajuns la epuizare nervoasă, din cauza separării de familii.

Rudele beneficiarilor ne sunau aproape non-stop.

Am constatat că aparținătorii beneficiarilor și furnizorii noștri au fost alături de noi. Ce importante sunt aceste relații inter-umane și profesionale care s-au dezvoltat!

Noi ne adresăm unor categorii de persoane foarte vulnerabile – și nu ne dăm seama de vulnerabilitatea lor, decât atunci când începem efectiv să lucrăm cu ei.

Ceea ce am ascultat a fost un model de bune practici, realizat anul trecut, într-o perioadă cu destul de multe necunoscute. Ceea ce am simțit a fost că oamenii acestui centru și-au dat voie să fie oameni, mai presus de orice frici.

Citeştedespre

disociere traumă mecanisme neuronale

Disocierea în traumă şi mecanismele neuronale

9 mai 2022
Helen Dunbar predispoziţia la cancer

Predispoziţia la cancer şi cele 4 tipuri de personalitate psihosomatică

5 aprilie 2022
Auguste Derer boala Alzheimer

Boala Alzheimer în România şi un dosar medical crezut pierdut (al primei paciente din lume cu Alzheimer)

1 aprilie 2022

>> Alzheimer Dis-ease. Ce spuneţi: este mai bine decât Alzheimer Disease?

Statusul post-covid al pacienţilor

Una din prezentări, susținută de dr. Marian Onofreiu (Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. dr. Al. Obregia”), și-a propus să răspundă la întrebarea: „Covid-19: un posibil impact neuro-cognitiv în formele simptomatice?”

Dr. Marian Onofreiu a cercetat literatura de specialitate și datele studiilor publicate, pentru a evalua statusul post-covid al pacienților.

  1. Există un impact al infecției cu SARS-CoV-2 asupra creierului?
  2. Care este evoluția tulburărilor pe termen lung?
  3. Care este evoluția comorbidităților psihiatrice? Apar noi manifestări?
  4. Ce particularități îi diferențiază pe pacienții români?

Afectarea funcțiilor cognitive implică mai multe module neuronale interconectate, cum ar fi cortexul, cerebelul, ganglionii bazali, amigdala și nucleul bazal al lui Meynert. Infecția cu SARS-CoV-2 are impact la nivelul mitocondriilor neuronale. Pentru mai multe informații, vă recomand să citiți următorul articol, publicat în ianuarie 2021 de către NCBI (National Center for Biotechnology Information, U.S.A.) [1] Persoanele diagnosticate pozitiv prezintă hipometabolism la nivelul ariilor cerebrale implicate în funcțiile cognitive.

Intervențiile terapeutice au avut uneori ca efecte sindromul de detresă respiratorie acută (ARDS), apoi Sindromul de terapie intensivă (PICS) – caracterizat prin: tulburări cognitive, manifestări psihiatrice, dizabilitate fizică.

La persoanele diagnosticate cu demență (inclusiv Alzheimer), s-au constatat o incidență și rate mai mari de infectare cu SARS-CoV-2. Per se, modificările metabolice datorate noului virus pot crește riscul de a dezvolta demența Alzheimer.

De asemeni, deliurum-ul (post-ventilare mecanică) poate fi un factor de predicție pentru o tulburare cognitivă pe termen lung.

Cele mai întâlnite manifestări psihiatrice, în cadrul pacienților declarați vindecați de Covid-19, sunt:

  • anxietate: 41%;
  • insomnie: 40%;
  • depresie: 31%;
  • PTSD like: 28%;
  • tulburare obsesiv-compulsivă: 20%.

Pentru pacienții români, a fost realizat un plan de cercetare, iar evoluția lor urmează să fie confirmată prin metodele stabilite.

>> Boala Alzheimer, o infecţie a creierului? O ipoteză revoluţionară la Conferinţa Naţională Alzheimer 2020

Deteriorarea cognitivă la vârstnici

În prezentarea sa „Particularități cognitiv-comportamentale la vârstnic, în recuperarea locomotorie”, prof. univ. dr. Adriana Sarah Nica ne-a readus în atenție faptul că deteriorarea cognitivă este un factor de mortalitate în rândul vârstnicilor.

Însă există modalități prin care ne putem conserva funcțiile mentale:

  • exerciții neurobice: educația continuă, stimularea cognitivă, cititul, jocurile de îndemânare, puzzle-uri, învățarea de lucruri noi;
  • angajare în activități utile, care să ofere satisfacție personală și utilitate în comunitate;
  • training-ul memoriei.

Vă invit să descoperiți multe alte moduri noi și stimulante, pentru antrenarea funcțiilor mentale și să vă lăsați surprinși de efectele lor benefice.

Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022

>> Boala Alzheimer reflectată în împletiturile unei femei

Terapii de recuperare şi tehnologii asistive

Ultima prezentare a zilei, cu titlul „Echitera – terapii de recuperare – punte între inginerie și medicină” a fost susținută de prof. univ. dr. ing. Cristina Mohora.

Puterea minţii şi iubirea de viaţă pot face minuni,

spunea Micul Prinţ, în cartea cu acelaşi nume scrisă de Antoine de Saint-Exupéry. Această frază surprinde una din valorile fundamentale ale asistenţei sociale, aceea de

dobândire a unor puteri sporite de acţiune şi control, pentru a putea influenţa în mai mare măsură propriul mediu de viaţă (Roth şi Rebeleanu, 2007).

Dezvoltarea științei a condus la progrese notabile în tehnologiile asistive, astfel încât, prin mijloace sofisticate de investigare și tratament, este posibilă o mai bună evaluare a persoanei cu dizabilităţi, dar şi o personalizare a dispozitivelor asistive asociate problemei acesteia. Ingineria reabilitării constă în aplicarea ştiinţei şi tehnologiei pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii pentru persoanele cu dizabilităţi, definiţie dată de James Reswick, Director al Diviziei de Ştiinţe de Reabilitare de la National Institute of Disability and Rehabilitation Research, S.U.A. Ingineria reabilitării vine în completarea celorlalte domenii (medicină, terapie ocupaţională, kinetoterapie, educație fizică și sport). > [2]

Ingineria are numeroase aplicații în domeniul echipamentelor asistive:

  • biomecanica mersului uman;
  • biofeedback;
  • orteze și proteze;
  • controlul mediului casnic (domotica);
  • facilitarea accesului în clădiri;
  • stimularea funcționalității cu senzori electrici,

iar lista poate continua.

Un inginer ETA (Echipamente de Terapie Asistivă) face parte dintr-o echipă multidisciplinară și asigură legătura dintre medicină și inginerie.

Persoanele cu dizabilități formează 15% din totalul populației mondiale.

Conform Ministerului Muncii și Protecției Sociale, numărul persoanelor cu dizabilități era de 853 465 (la sfârșitul lunii 2020), reprezentând 3,85% din populația României. Conform Legii 448/2006, republicată, tipurile de dizabilitate sunt: fizic, vizual, auditiv, surdo-cecitate, somatic, mintal, psihic, HIV/SIDA, asociat, boli rare.

Vă invit să vă gândiți la citatul lui Scott Hamilton:

Singura dizabilitate în viață este o atitudine negativă.

și să rămâneți în puterea acestor cuvinte.

Ne propunem să revenim asupra acestor subiecte care sunt foarte actuale şi vă aşteptăm întrebările/sugestiile/opiniile pe adresa de e-mail: psihologtdobrescu@gmail.com.

Articolul de astăzi a fost scris în principal pe baza prezentărilor susţinute de dr. Marian Onofreiu, prof. univ. dr. Adriana Sarah Nica și prof. univ. dr. ing. Cristina Mohora, precum şi a studiului individual.

>> Citiţi aici toate relatările de la a 11-a ediţie a Conferinţei Naţionale Alzheimer 2021

Citiţi mai multe la Cafe Gradiva despre pandemia de coronavirus / COVID-19 

Referinţe bibliografice

[1] Selective Neuronal Mitochondrial Targeting in SARS-CoV-2 Infection Affects Cognitive Processes to Induce ‘Brain Fog’ and Results in Behavioral Changes that Favor Viral Survival (nih.gov)

[2] CNAlz2021 (eventsair.com) Volum de Rezumate Științifice v-CNAlz 2021, p. 12

Foto: Nick Karvounis / Unsplash

Tags: asistenţă medicalăautor: Teodora Dobrescuboala AlzheimercoronavirusCOVID-19deteriorare cognitivămanifestare 2021: A 11-a ediţie a Conferinţei Naţionale Alzheimerrubrică: Gradivariumtehnologii asistiveterapie asistivă

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Teodora Dobrescu

Teodora Dobrescu

este psiholog clinician, absolventa a Masterului de Psihologie Clinica, Hipnoza si Interventii Terapeutice de Scurta Durata. Iubeste oamenii, este pasionata de psihoterapie si interesata de tot ce e nou.

Citeşte şi

La mulți ani 2022!
Societate

La mulți ani 2022!

by Cafe Gradiva
14 februarie 2022
adolescenta un exod ambivalent
Psihologie

Adolescența, un exod ambivalent, între 14/15 ani și 18/25 ani

by Alexandra Frîncu
30 noiembrie 2021
Psihiatrul Karl Deisseroth
Psihiatrie

Cercetătorul în neuroştiinţe şi psihiatrul Karl Deisseroth: Coronavirusul ne-a schimbat pe toţi

by Cafe Gradiva
20 octombrie 2021
Load More
Next Post
Mihai Rusen No Man's Land

Mihai Rusen: No Man’s Land

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

De ce ne dorim propria represie? Anti-Oedip (I)
Cafe Gradiva

De ce ne dorim propria represie? Anti-Oedip (I)

8 octombrie 2020
80 de ani
Cafe Gradiva

80 de ani

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.