Abonează-te la NEWSLETTER pentru a nu pierde articolele, știrile şi evenimentele importante >>>

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Psi Psihiatrie

Cercetătorul în neuroştiinţe şi psihiatrul Karl Deisseroth: Coronavirusul ne-a schimbat pe toţi

Karl Deisseroth: Pandemia ne-a schimbat.

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Psihiatrie, Psi
Psihiatrul Karl Deisseroth

Karl Deisseroth primeşte Premiul Else Kröner Fresenius pentru anul 2017

Share

Cercetătorul în neuroştiinţe şi psihiatrul Karl Deisseroth, afirmă într-un interviu pentru The Guardian că pandemia de coronavirus a fost, este un tip dezorientant de urgenţă.

E un cataclism care a marcat ori chiar definește o generație, dar pentru mulți dintre noi realitatea de zi cu zi a fost una petrecută în singurătate, ba chiar banală şi plictisitoare, spune cercetătorul în neuroştiinţe şi psihiatrul Karl Deisseroth. Pandemia a fost o chemare sub arme, un îndemn la acţiune, dar pentru cei mai mulţi dintre noi lucrul cel mai bun pe care l-am putut face a fost să stăm acasă.

>> Psihiatrul Peter Breggin despre neajunsurile diagnosticării psihiatrice

Cercetătorul în neuroştiinţe şi psihiatrul Karl Deisseroth despre pandemie şi alte probleme la zi

Covid-19 este o molimă care atacă plămânii, înrăutăţind însă și sănătatea mintală, provocând o reducere drastică a numărului de pacienți care solicită îngrijiri pentru depresie, automutilare, tulburări de alimentație și anxietate. Oricare ar fi calea pe care o va lua pandemia de aici încolo, Karl Deisseroth, pionierul american în domeniul neuroștiințelor, psihiatru, bioinginer – și acum autor, odată cu cartea Connections: A Story of Human Feeling, o investigaţie în natura emoţiilor umane, vede cum

Citeştedespre

fragilitatea la vârstnici

1, 2, 3 stări de fragilitate la vârstnici şi riscurile asupra sănătăţii

7 martie 2023
declinul cognitiv subiectiv demenţă

Declinul cognitiv subiectiv în demenţă şi Alzheimer

4 martie 2023
persoana diagnosticată cu demenţă

Persoana diagnosticată cu demență şi rolul terapeutic al compasiunii

3 martie 2023

Coronavirusul ne-a afectat pe toți și ne-a schimbat pe toți. Nu există niciun dubiu în această privință.

>> Spitalul de psihiatrie şi pacienţii săi la 1869

În timpul pandemiei de coronavirus, pe lângă a avea grijă de cei patru copii ai săi şi de a scrie la cartea sa mai sus-menţionată, psihiatrul Karl Deisseroth s-a întâlnit cu pacienţii săi prin aplicaţia Zoom şi a activat ca psihiatru în schimburi de noapte la spitalul de urgenţă. Şi-a continuat totodată munca zilnică de cercetător în neuroştiinţe, ce presupune utilizarea unor mici cabluri de fibră optică pentru a trage cu laser în creierele unor şoareci infectaţi cu celule de la alge sensibile la lumină, observând ce se întâmplă, milisecundă cu milisecundă, atunci când activează sau dezactivează neuroni individuali.

Aceasta este metodologia de bază în optogenetică, o tehnică pe care cercetătorul în neuroştiinţe şi psihiatrul Karl Deisseroth a inițiat-o în 2005 împreună cu echipa sa în ceea ce este acum Laboratorul Deisseroth de la Universitatea Stanford din California. Optogenetica a fost recunoscută pe scară largă ca fiind una dintre marile descoperiri științifice ale secolului al XXI-lea şi o revoluţie în neuroştiinţe. Dar descoperirile epocale semnate de cercetătorul în neuroştiinţe şi psihiatrul Karl Deisseroth, care a ajuns la neuroştiinţe prin intermediul psihiatriei, ei, bine, descoperirile sale fundamentale nu se opresc aici.

>> Terapie ocupaţională într-un spital de psihiatrie: un ziar scris de pacienţi

Ne vom limita însă aici la consideraţiile sale despre pandemia de coronavirus şi schimbările asupra psihicului uman. Despre personalitatea sa complexă ne dă o idee articolul-interviu Neuroscientist Karl Deisseroth: ‘Coronavirus has changed us all’ de Peter Goodwin, din The Guardian, 12 iunie 2021.

Ne-ar plăcea tuturor să fim chemați la acțiune în timpul coronavirusului. Dar nu există prea multe lucruri pe care le poate face orice individ.

Karl Deisseroth

>> Cum arată un spital de psihiatrie proiectat de către pacienţi

Un motiv pentru care întâlnirile (sau „call„-urile, cum se numesc mai nou şi la noi) prin Zoom sunt atât de istovitoare, spune Karl Deisseroth, constă în faptul că trebuie să depunem un efort mult mai mare pentru a ne crea un model al celeilalte persoane. Şi nu e vorba doar despre o persoană. Interacţiunea socială este una dintre cele mai grele sarcini din biologie, iar Zoom o face chiar mai grea.

Printre alte preocupări şi îngrijorări, cercetătorul în neuroştiinţe şi psihiatrul Karl Deisseroth este atent şi la enormele investiţii pe care Facebook şi Google le fac în neuroştiinţe. Părerea sa este că scopurile acestor giganţi sunt departe de a fi altruiste. Facebook şi Google nu fac aceste investiţii în neuroştiinţe pentru noi, ci pentru ei înşişi. Aceste companii creează o aparenţă de servicii publice; de pildă, faptul că o companie precum Google pune la dispoziţie diferite instrumente are un impact pozitiv. Dar chiar şi o aplicaţie precum Google Maps, cum bine ştim, serveşte intereselor Google. Ar fi bine să înţelegem aceste lucruri, spune cercetătorul în neuroştiinţe şi psihiatrul Karl Deisseroth.

>> Caută psiholog, psihoterapeut sau psihiatru

>> Citiţi mai multe la Cafe Gradiva despre pandemia de coronavirus / COVID-19 

Foto: Natalia Kepesz via ekfs.de

Tags: coronavirusCOVID-19Karl DeisserothKarl Deisserothneurostiinteoptogeneticăpandemierubrică: Gradivarium

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Terapia bolii Alzheimer
Psihiatrie

Terapia bolii Alzheimer, o nouă speranță

by Teodora Dobrescu
2 martie 2023
Conştiinţa şi sistemele neuronale
Psi

Corelație versus cauzalitate şi suportul neuronal în cercetarea neuroștiințifică a fenomenului conștiinței

by Alexandra Frîncu
4 martie 2023
l-a omorât pe tata
Societate

L-a omorât și l-a înviat pe tata. O fabulă psihanalitică cu final deschis

by Raluca Ignat
2 martie 2023
Load More
Next Post
muncă Mayo Erich Fromm

Munca şi lenea: Este lenea înnăscută? Ce spune Erich Fromm în „Patologia normalității”

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

April Fallon şi Rama Rao Gogineni
Psihanaliză

April Fallon şi Rama Rao Gogineni despre ataşament şi dorinţa de intimitate

23 noiembrie 2021
Revolta corpului Alice Miller psihanalista
Psihanaliză

„Revolta corpului” şi a 5-a poruncă după Alice Miller: când preţul e plătit de corp

7 iulie 2021
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

2 martie 2023
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.