Abonează-te la NEWSLETTER pentru a nu pierde articolele, știrile şi evenimentele importante >>>

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Psi Psihanaliză

Sigmund Freud îi scrie unei mame îngrijorate: „Homosexualitatea nu este ceva ruşinos” (1935)

În 1935 Freud îi scrie unei mame americane îngrijorată că fiul ei este homosexual.

Sigmund Freud by Sigmund Freud
in Psihanaliză, Psi
Sigmund Freud homosexualitate

Sigmund Freud, scrisoare către o mamă îngrijorată

Share

În 1935, la 9 aprilie, Sigmund Freud, întemeietorul unei teorii şi practici clinice revoluţionare, psihanaliza, îi răspundea printr-o scrisoare unei mame americane îngrijorate de homosexualitatea fiului ei.

Scrisoarea, redactată în original în limba engleză şi tradusă aici în limba română, dezvăluie – corelativ concepţiei psihanalitice la subiect – ce credea Freud (personal, dar, bineînţeles, şi în strânsă legătură cu practica şi posibilităţile psihanalizei) despre homosexualitate şi despre intenţiile de „vindecare” (de „eliminare”, spune Freud) a homosexualităţii şi de înlocuire a acesteia cu heterosexualitatea.

Observăm, o dată mai mult, din acest răspuns cald dat unei mame îngrijorate, viziunea umanistă, înţelegerea şi capacitatea de empatie ale lui Sigmund Freud, care au stat mereu alături de una dintre minţile cele mai strălucite din toate timpurile. Vederile lui Freud se deosebesc notabil de concepţiile dominante din epocă referitoare la homosexualitate. Se poate nota şi realismul cât priveşte întinderea şi posibilităţile noii discipline pe care a fondat-o, psihanaliza, cu privire la homosexualitate.

Scrisoarea a devenit publică pe o cale sinuoasă, la zece ani după moartea lui Sigmund Freud. Ea i-a fost trimisă la 22 decembrie 1949, de o sursă anonimă, zoologului şi sexologului Alfred Charles Kinsey, faimosul autor din Statele Unite al raportului ce-i poartă numele despre sexualitatea umană. În 1951, scrisoarea a fost publicată de psihanalistul germano-american Martin Grotjahn cu titlul „Historical Notes: A Letter from Freud” în The American Journal of Psychiatry.

Citeştedespre

fragilitatea la vârstnici

1, 2, 3 stări de fragilitate la vârstnici şi riscurile asupra sănătăţii

7 martie 2023
declinul cognitiv subiectiv demenţă

Declinul cognitiv subiectiv în demenţă şi Alzheimer

4 martie 2023
persoana diagnosticată cu demenţă

Persoana diagnosticată cu demență şi rolul terapeutic al compasiunii

3 martie 2023

Psihanalistul Martin Grotjahn ne lămureşte, în deschiderea acestui articol care pur şi simplu reproduce scrisoarea, cu privire la provenienţa şi calea urmată de aceasta. Ea i-a fost trimisă lui Kinsey chiar de mama americană în cauză, aceeaşi care îi scrisese cu 16 ani mai înainte lui Sigmund Freud şi care acum îşi semnează misiva către Kinsey în cuvinte întru totul edificatoare: „o mamă recunoscătoare”. Ea îi scria lui Kinsey, laconic, dar în termenii cei mai calzi:

Dragă Dr. Kinsey,

Vă anexez aici o scrisoare a unui om mare şi bun pe care o puteţi păstra.

De la o mamă recunoscătoare

Alfred Charles Kinsey a trimis către The American Journal of Psychiatry o copie fotostatică a scrisorii lui Freud.

În anii care au urmat, scrisoarea care lămureşte, într-o adresare directă, vederile freudiene cu privire la homosexualitate a devenit famioasă.

O reproducem şi noi în cele ce urmează, în traducere şi în facsimil. (N. red.)

Ce credea Sigmund Freud despre homosexualitate

Stimată doamnă X,

Înțeleg din scrisoarea dumneavoastră că fiul dumneavoastră este homosexual. Cel mai impresionat sunt de faptul că nu faceți chiar dumneavoastră referire la acest termen în informațiile despre el. Îmi permiteți să vă întreb de ce evitați acest lucru? Cu siguranță, homosexualitatea nu prezintă nici un avantaj, dar nici nu este ceva rușinos, un viciu sau o degradare, nu poate fi clasificată ca boală; considerăm că este o variație a funcției sexuale ce se produce că urmare a unei opriri [arrest – in orig.] în dezvoltarea sexuală. Numeroși oameni extrem de respectabili din timpurile antice și moderne au fost homosexuali, printre care unii dintre cei mai iluștri (Platon, Michelangelo, Leonardo da Vinci etc.). A persecuta homosexualitatea ca infracțiune e o mare injustiție și de asemenea o cruzime. Dacă nu mă credeți, citiți cărțile lui Havelock Ellis.

>> Ce facem cu heterosexualii şi homosexualii – şi căsătoriile lor?

Când mă întrebați dacă pot să vă ajut, presupun că mă întrebați de fapt dacă pot să elimin homosexualitatea și să fac ca heterosexualitatea normală să îi ia locul. Răspunsul, la modul general, este că nu se poate promite acest lucru. Într-un număr de cazuri reușim să dezvoltăm germenii perturbați ai tendințelor heterosexuale care există în fiecare homosexual; în majoritatea cazurilor nu mai este posibil. Aceasta este o chestiune legată de atribuțiile și vârsta individului. Rezultatul tratamentului nu poate fi prezis.

Ceea ce ar putea face analiza pentru fiul dumneavoastră este legat de cu totul altceva. Dacă este nefericit, nevrotic, sfâșiat de conflicte, inhibat în viață socială, analiza ar putea să îi aducă armonie, pace sufletească, eficiență deplină, indiferent dacă rămâne homosexual sau se schimbă. Dacă vă gândiți că el ar trebui să facă analiză cu mine (nu mă aștept la aceasta!), ar trebui să vină la Viena. Eu nu intenționez să plec de aici. În orice caz, nu uitați să îmi comunicați răspunsul dumneavoastră.

>> Homosexualitatea în psihanaliza. Scurt istoric

Cu stimă și gânduri bune,

Freud

P.S. Nu mi-a fost dificil să vă citesc scrisul. Sper că scrisul și engleza mea să nu fie o sarcină mai grea pentru dumneavoastră.

Sigmund Freud homosexualitate
Sigmund Freud, scrisoare către o mamă îngrijorată
Sigmund Freud homosexualitate
Pagina a II-a

Traducere din limba engleză de Alexandra Teodorescu

Surse: ‘Historical Notes: A Letter from Freud’ in The American Journal of Psychiatry, 1951; PEP-WEB.org, Sigmund Freud Writes to Concerned Mother: “Homosexuality is Nothing to Be Ashamed Of” (1935); Sigmund Freud’s views on homosexuality; Unearthed Letter From Freud Reveals His Thoughts On Gay People

Foto: https://en.wikisource.org/wiki/A_Letter_from_Freud_(to_a_mother_of_a_homosexual)

Tags: autor: Sigmund Freudheterosexualitatehomosexualitatepsihanalizărubrică: Gradivariumrubrică: Istoria psihanalizei

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Sigmund Freud

Sigmund Freud

Psihanalist şi neurolog austriac, întemeietorul psihanalizei.

Citeşte şi

Terapia bolii Alzheimer
Psihiatrie

Terapia bolii Alzheimer, o nouă speranță

by Teodora Dobrescu
2 martie 2023
Doar animalele psihanaliza Moll
Cultură

„Doar animalele” (de la imanența instinctului la metafizica psihanalizei)

by Marin Marian-Bălaşa
4 martie 2023
Conştiinţa şi sistemele neuronale
Psi

Corelație versus cauzalitate şi suportul neuronal în cercetarea neuroștiințifică a fenomenului conștiinței

by Alexandra Frîncu
4 martie 2023
Load More
Next Post
idealiza pedagogia neagră alice miller

Idealizarea autorităţii parentale, rănile copilăriei şi „pedagogia neagră”, după a 5-a poruncă

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Atașamentul în psihoterapie și fiicele foarte tinere ale psihanalizei
Cafe Gradiva

Atașamentul în psihoterapie și fiicele foarte tinere ale psihanalizei

8 octombrie 2020
neurastenie psihastenie burnout
Psihoterapie

Neurastenie, psihastenie și starea de oboseală: burnout-ul în secolul al XIX-lea

11 iulie 2022
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

2 martie 2023
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.