Abonează-te la NEWSLETTER pentru a nu pierde articolele, știrile şi evenimentele importante >>>

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Psi Psihanaliză

Trauma naşterii poate fi rezolvată retroactiv în relaţia psihanalitică, spune Otto Rank în 1924 (traducere în premieră)

„Fantasma renașterii” pacientului semnifică repetiția în analiză a nașterii sale.

Otto Rank by Otto Rank
in Psihanaliză, Psi
Trauma naşterii Otto Rank psihanaliză

Otto Rank despre trauma naşterii

Share

Relația primară a copilului cu mama reprezintă prototipul relației terapeutice, analiza dovedindu-se  a fi o rezolvare retroactivă pentru trauma nașterii, care nu a fost depășită la timpul ei, arată Otto Rank în clasicul său volum Trauma nașterii. Citiți mai jos un preview din traducerea în limba română a cărţiiTrauma nașterii (Editura Trei, col. „Psihologia pentru toți”, trad. de Ioana Brigle). Cartea Trauma naşterii va ieși de sub tipar în această lună (iunie 2021).

Trauma naşterii, fragment în avanpremieră din traducerea cărții clasice a lui Otto Rank

Într-o serie de cazuri de psihanaliză, dintre care cele mai multe duse cu succes până la capăt, am remarcat faptul că, în faza finală, procesul de vindecare era reflectat cu regularitate în inconștient prin simbolismul nașterii. În mod evident este vorba despre manifestarea binecunoscutei fantasme a renașterii, în care își găsește expresia dorința de vindecare a pacientului, tot așa cum, în perioada de convalescență, bolnavii declară adesea că se simt ca „nou-născuți”.

Dar ceea ce mă deranja era faptul că ne lipsea substratul real al acestei manifestări nelipsite în cazurile psihanalitice pe care le-am urmărit. Într-o bună zi când, în urma unui caz foarte evident, mi-a devenit clar că cea mai puternică rezistență la dizolvarea libidoului de transfer în faza finală a unei analize ia forma celei mai timpurii fixații infantile la mamă. Din numeroase vise din etapa de încheiere se impunea tot mai mult ideea că această fixație la mamă, care părea să stea la baza fixației analitice, includea cea mai timpurie relație, pur fiziologică, cu corpul mamei. Această descoperire mi-a oferit explicația pentru regularitatea cu care apărea fantasma renașterii, iar substratul ei real mi-a devenit inteligibil din punct de vedere analitic. „Fantasma renașterii” pacientului nu era nimic altceva decât pur și simplu repetiția în analiză a nașterii sale, iar separarea de obiectul libidinal al analistului părea să fie o reproducere exactă a separării inițiale de primul obiect libidinal, adică a separării nou-născutului de mama sa.

>> Citiţi şi altfel despre trauma naşterii, conceptul lui Otto Rank: Cea mai puternică traumă – trauma absenţei naşterii?

Citeştedespre

Maelström, un film despre Oedip şi inconştient

Maelström: un alt scenariu psihanalitic

23 februarie 2023
Doar animalele psihanaliza Moll

„Doar animalele” (de la imanența instinctului la metafizica psihanalizei)

4 martie 2023
Glen O. Gabbard psihanalist psihodinamică

Glen O. Gabbard despre abordarea psihodinamică a consumului de substanțe

28 septembrie 2022

Din moment ce pacienții, indiferent de gen, păreau să creeze de la sine și în mod constant această situație finală, mi-a devenit dintr-odată clar că mă aflam în fața unui fenomen de o importanță aparte și că se cerea puțin curaj pentru a urma inconștientul pe acest făgaș și pentru a-l lua în serios. De aici reiese fără dubiu faptul că cea mai importantă parte a travaliului analitic – desprinderea și eliberarea libidoului fixat „nevrotic” de analist -, nu înseamnă nimic altceva decât a-i permite pacientului să repete în analiză cu mai mult succes separarea incompletă de mamă. Dar acest lucru nu trebuie privit deloc în sens metaforic și nici măcar în sens psihologic. În situația analitică, pacientul repetă perioada sarcinii din punct de vedere biologic, pentru ca, la finalul analizei, să redea fidel și de obicei în toate detaliile sale, noua separare de obiectul de substituție – actul nașterii. În acest fel, analiza se dovedește a fi în cele din urmă o rezolvare retroactivă a traumei nașterii, care nu a fost complet depășită la momentul ei.

Concentrându-mi atenția analitică asupra acestor fapte, am remarcat cu surprindere că și analizanții aflați la început și care nu fuseseră încă influențați din punct de vedere teoretic și terapeutic dezvoltau aceeași tendință, identificând din primul moment situația analitică cu cea intrauterină. Câțiva pacienți care și-au început analiza în același timp, atât bărbați, cât și femei, aparținând unor tipuri de personalitate și categorii de nevroză dintre cele mai diverse, l-au identificat de la început pe analist și în cel mai clar mod cu putință ca fiind mama, iar pe ei înșiși s-au transpus (în visele și în reacțiile lor) în situația prenatală, ca nenăscuți. Concluzia care reiese de aici este aceea că adevăratul libido de transfer pe care trebuie să-l dizolvăm analitic în cazul ambelor genuri este cel matern, așa cum era el în relația fiziologică prenatală dintre mamă și copil.

>> …şi nu doar despre trauma naşterii: Trauma şi mecanismele de apărare disociative în psihologia abisală

Trauma nasterii Otto Rank psihanaliză
Otto Rank, Trauma naşterii, Editura Trei, 2021

O dată ce ne-am apropiat de această viziune, impresia ce se naște este că am lucrat de fapt dintotdeauna din această perspectivă, în mod tacit sau, mai bine spus, inconștient. Pe de altă parte, suntem surprinși de numărul mare de dovezi incontestabile care susțin ipoteza noastră.

În primul rând, însăși situația analitică, ce din punct de vedere istoric s-a dezvoltat pornind de la starea hipnotică, pare să ne impună o comparație directă între inconștient și starea originară. E suficient să ne gândim la poziția relaxată din cabinetul aflat în semiîntuneric, la starea onirică a fantasmării (a halucinării) eliberată de aproape toate cerințele realității, la obiectul prezent, dar invizibil al libidoului pacientului (analistul). Această percepere inconștientă a situației analitice explică întoarcerea spontană a pacientului în copilărie pe baza asocierilor pe care le face; obiectivul inconștient al acestora este întoarcerea la starea maternă originară, călăuzindu-l astfel și pe analist către semnificația materialului și impresiilor sale infantile. Dar, și în plan conștient, asocierile orientate în această direcție se apropie foarte mult de acea atitudine originară de transfer în care inconștientul pacientului se află încă de la început. Capacitatea crescută de reamintire ce poate fi observată în analiză, în special a impresiilor uitate (refulate) din copilărie, se explică, la fel ca toate fenomenele similare din hipnoză, prin tendința inconștientului de a reproduce „esențialul” sau situația originară, atunci când acesta se simte încurajat de către medic (adică de transfer). Este o situație asemănătoare stărilor de vis (care au tot un caracter de hipermnezie), anumitor stări nevrotice sau anumitor regresii psihotice (așa-numita „gândire arhaică”). În acest sens, toate amintirile infantile sunt într-o oarecare măsură niște „amintiri-ecran” și, la modul general, întreaga capacitate de reproducere se datorează faptului că pacientul nu-și poate aminti niciodată „scena originară”, din cauză că ea este legată „asociativ” de cea mai dureroasă dintre toate „amintiri”, adică de trauma nașterii. Certitudinea aproape incredibilă a tehnicii „asocierii libere” își găsește astfel fundamentul biologic.

>> Scrierea creativă ca act de reparație şi resemnificare a traumei

Otto Rank, Trauma naşterii. Semnificaţia ei pentru psihanaliză, Editura Trei, 2021

Tags: amintire-ecranautor: Otto Rankfantasma renaşteriifixaţiegândire arhaicălibidolibido de transferobiect libidinalop: Trauma naşteriipsihanalizărelaţie analiticarelatie terapeuticarubrică: În atenţie flotantăscena originarăsituaţie psihanaliticătrauma naşterii

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Otto Rank

Otto Rank

Psihanalist, scriitor şi filosof austriac.

Citeşte şi

Sigmund Freud homosexualitate
Psihanaliză

Sigmund Freud îi scrie unei mame îngrijorate: „Homosexualitatea nu este ceva ruşinos” (1935)

by Sigmund Freud
23 septembrie 2021
Hélène Oppenheim-Gluckman, „Psihanalistul, medicul, boala”
Psi

Hélène Oppenheim-Gluckman, „Psihanalistul, medicul, boala”, noiembrie 2020

by Cafe Gradiva
17 decembrie 2021
Fragmentarea pacientului Analiza Sinelui
Psi

Fragmentarea pacientului și rolul coeziv al terapeutului. Preview din „Analiza Sinelui” de Heinz Kohut

by Heinz Kohut
25 februarie 2021
Load More
Next Post
corpul Revolta corpului Alice Miller

Corpul, un martor tăcut?

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

transmiterea psihogenealogică Bernard Clavier
Psihoterapie

Transmiterea psihogenealogică: individul rămâne întotdeauna conectat la genealogie

7 martie 2022
psihoterapeutul Bruno Clavier copilul
Psihoterapie

Psihoterapeutul Bruno Clavier: simptomele copilului sunt întotdeauna legate de psihicul părintelui

25 februarie 2022
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

2 martie 2023
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.