Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică - ÎNSCRIERI 2022

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Psi Psihologie

Propaganda rodește numai pe terenul unui psihic traumatizat

Oamenii se atrag reciproc prin strategiile de supraviețuire în condiții de traumă.

Alexandra Frîncu by Alexandra Frîncu
in Psihologie, Psi
1
propaganda psihic traumatizat ceausescu

Propaganda şi psihicul traumatizat

54
SHARES
Share

Propaganda rodește numai pe terenul unui psihic traumatizat. Într-o perspectivă pe termen lung, nimeni nu trebuie să se lase dominat de propriile conflicte interne și de strategiile de supraviețuire ale altora în condiții de traumă, neglijându-și astfel fericirea pentru mult timp. (p. 56)

Franz Ruppert

La nivelul unei societăți, trauma se perpetuează prin intermediul sistemelor familiale care transmit mai departe mecanisme de apărare disfuncționale și strategii depășite de atașament și relaționare. Neconștientizate, acestea ajung nu doar să-și facă loc până în mijlocul celor mai vaste sisteme sociale și instituționale, ci se și amplifică, sabotând din interior însăși structura societății.

Întrucât familiile și relațiile dintre părinți și copii constituie nucleul oricărei societăți,

afirmă Franz Ruppert, este ușor de înțeles maniera în care disfuncționalitatea se perpetueză:

când devin adulți, copiii traumatizați psihic duc cu ei tulburările lor psihice în toate sferele sociale: în sistemul de educație, în cel politic și pe piața muncii (p. 57).

Efectul major al acestor transmiteri traumatice este reprezentat de distorsiunile de gândire și de simțire care se răsfrâng asupra mecanismelor de percepție a realității. Persoanele traumatizate ajung să-și construiască o „lume proprie” și „să-și urmeze iluziile și principiile născocite împotriva oricărei realități”, ca parte a mecanismelor de apărare disfuncționale asimilate (ibid.).

Fără a aborda subiectul sistemului de atașament (detaliat, de altfel, în seria tematică precedentă), merită menționat faptul că perturbarea acestuia duce la structurarea unui nucleu anxiogen în ceea ce privește relațiile atât cu cei din jur, cât și cu formele de construcție socială (spre exemplu, sistemele sociale și instituțiile). Mai mult decât atât, sentimentul de angoasă și insecuritate alimentează tiparele disfuncționale, având la baza sa „un potențial de furie” care se opune „potențialului de iubire” de care poate dispune un om (p. 68).

Tiparele de atașament constituite în raporturile cu părinții se repetă neîndurător și în relațiile ulterioare (p. 83).

>> Diana Vasile: Succesul posttraumatic – mecanism de apărare sau vindecare?

Citeştedespre

disociere traumă mecanisme neuronale

Disocierea în traumă şi mecanismele neuronale

9 mai 2022
Glen O. Gabbard psihanalist psihodinamică

Glen O. Gabbard despre abordarea psihodinamică a consumului de substanțe

4 mai 2022
Helen Dunbar predispoziţia la cancer

Predispoziţia la cancer şi cele 4 tipuri de personalitate psihosomatică

5 aprilie 2022

Propaganda şi psihicul traumatizat

Din acest rezervor ajung să se hrănească cu ușurință apoi nu doar violența (domestică, instituțională), ci și dezinformarea și manipularea în masă. O societate ale cărei mecanisme de relaționare interindividuală nu au fost clădite pe fundamentul solid al siguranței primare nu are experiența încrederii în propriile sale judecăți sau valori, fiind astfel vulnerabilă în fața forțelor de exploatare externă.

Așa se întâmplă că, în absența conștientizării și a înțelegerii dinamicilor interne, nefericirea se amplifică:

conform principiului rezonanței psihice, oamenii se atrag reciproc prin intermediul strategiilor lor de supraviețuire în condiții de traumă (p. 85),

la fel stând lucrurile și în ceea ce privește sănătatea:

Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022

cine rămâne la părțile lui sănătoase, păstrează în schimb distanță față de oamenii care acționează în virtutea strategiilor lor de supraviețuire în condiții de traumă (ibid.).

Franz Ruppert societate traumatizată
Franz Ruppert, Cine sunt eu într-o societate traumatizată?

>> Secretul, cripta şi fantoma. Vocabular de psihogenealogie

De aceea dezinformarea atrage și mai multă dezinformare, manipularea și mai multă manipulare, iar

propaganda rodește numai acolo unde cade pe terenul unui psihic traumatizat (ibid.).

Inițial, trauma psihică transformă individul în victimă, însă de-a lungul timpului individul ajunge să se identifice cu agresorul, perpetuând inconștient agresivitatea și violența:

Traumatizările lor îi clivează profund pe oameni, la nivelul interiorității lor, ceea ce apoi are deseori drept consecință clivaje ireconciliabile la nivelul comunităților umane (p. 86),

conchide Franz Ruppert.

>> Traumele din copilărie: cum ne afectează ele sănătatea?

Bibliografie: Franz Ruppert, Cine sunt eu într-o societate traumatizată? Cum ne determină viaţa dinamicile relaţiei agresor-victimă şi cum ne eliberăm de acestea, Editura Trei, Bucureşti, 2021

Foto: Gabriel / Flickr

Tags: agresivitateangoasăautor: Alexandra FrîncuFranz Ruppertop: Cine sunt eu într-o societate traumatizatăpsihic traumatizatrubrică: Ca la cartetraumătraumatizatviolenta

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Alexandra Frîncu

Alexandra Frîncu

este psiholog clinician, consilier psihologic și formator acreditat. A fondat proiectul Cronica de psihologie din dorința de a apropia mai mult dimensiunea teoretică de cea practică a psihologiei.

Citeşte şi

neurastenie psihastenie burnout
Psihoterapie

Neurastenie, psihastenie și starea de oboseală: burnout-ul în secolul al XIX-lea

by Alexandra Frîncu
29 martie 2022
Mircea Lăzărescu psihopatologia fobiei
Psihoterapie

Mircea Lăzărescu despre corporalitate în psihopatologia fobiei

by Alexandra Frîncu
22 iunie 2022
Tristeţea şi patologia depresivă
Psihoterapie

Tristeţea reactivă şi patologia depresivă

by Alexandra Frîncu
9 mai 2022
Load More
Next Post
psihicul traumatizat Franz Ruppert

Psihicul traumatizat își reînscenează mereu rănile

Comments 1

  1. M.Dragutoiu says:
    7 luni ago

    In ziua de azi circula conspiratii referitoare la Coronavirus.
    Acest articol ar trebui sa contina informatia cum ca nu ar trebui asociata numai pandemiei sau ca acest articol a fost creat cu scopul de a ne transmite ca nu e bine sa ne incredem in teorii ale conspiratiilor.
    adica sa fie foarte clar contextul acestui articol, mai ales ca este un subiect sensibil.
    Din punctul meu de vedere, ce ati spus aici este perfect adevarat, dar in cazul meu simt nevoia sa aduc aceasta adaugare deoarece toata lumea a fost educata despre „conspiratii” ca fiind ceva nociv si ar trebui pus intr-un context sau cel putin incadrat intr-o cirectie, fie ea si generala, altfel se pot crea conspiratii .

    Acest raspuns este in mare parte o opinie serioasa, cu mici ironii pe alocuri.

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Imortalitatea, credinţa şi consolarea existenţială
Cafe Gradiva

Imortalitatea, credinţa şi consolarea existenţială

22 noiembrie 2020
copilul corporalitate dorinta parintilor dolto
Psi

Copilul, corporalitate şi limbaj al dorinței părinților

29 noiembrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.