Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică - ÎNSCRIERI 2022

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Psi Psihoterapie

„Acum am reușit să ajung aici, și ce‑i cu asta?“ Când loialitatea față de părinți e mai importantă decât vindecarea simptomului

Un pact inconștient între copil și mamă bloca dezvoltarea propriei identități a pacientei.

Victor Popescu by Victor Popescu
in Psihoterapie, Psi
0
Metoda Codului Generaţional

Obținerea aprecierii din partea mamei este mai importantă decât propria vindecare

50
SHARES
Share

Cum s-a născut metoda „Codului Generațional“, plecând de la insatisfacția pacientelor vindecate de anorexie

Încă din 1993, activitatea noastră terapeutică s‑a lovit mai degrabă accidental de subiectul nostru principal — ne referim aici la însemnătatea conflictului arhaic primar în formarea identității la bărbați și femei.

La acea vreme, lucram în cadrul Centrului de terapie „Die Brücke“ („Puntea“) din Hamburg, în domeniul cercetării tulburărilor de comportament alimentar. Împreună am elaborat o terapie specială, în cazul acestor tulburări, care a inclus o combinație a cadrelor — de grup și individual.

Pe parcursul terapiei, a devenit perceptibil faptul că, în cazul pacientelor noastre, în ciuda reușitei terapeutice, sentimentul de împlinire existențială și de găsire a unui sens refuza să se instaleze. Astfel, o pacientă, după încheierea cu succes a terapiei tulburărilor de comportament alimentar, care a ajutat‑o să‑și depășească anorexia nervosa și aferenta bulimia nervosa, facilitându‑i o existență lipsită de simptome și așa‑zis normală, a declarat:

Acum am reușit să ajung aici, și ce‑i cu asta?

>> Enrique Pichon-Rivière, concepte psihanalitice deschizătoare de drumuri

Citeştedespre

neurastenie psihastenie burnout

Neurastenie, psihastenie și starea de oboseală: burnout-ul în secolul al XIX-lea

29 martie 2022
Mircea Lăzărescu psihopatologia fobiei

Mircea Lăzărescu despre corporalitate în psihopatologia fobiei

21 martie 2022
Tristeţea şi patologia depresivă

Tristeţea reactivă şi patologia depresivă

9 mai 2022

Spusele sale vădeau frustrare și dezamăgire. O explorare atentă a arătat, fără dubiu, că pacienta încă mai spera să se convingă de faptul că mama sa era mândră de ea și credea că fiica ei se dezvoltase minunat, transformându‑se într‑o tânără încrezătoare în sine.

Am devenit conștiente de faptul că nici măcar reușita terapiei nu aduce eliberarea sperată, deoarece abilitățile comportamentale nou dobândite continuă a fi folosite în vederea salvării părinților și că, prin urmare, nu sunt valorificate în vederea dezvoltării unei identități personale. Noua achiziție nu era percepută și înțeleasă drept un act propriu și autentic, deoarece nu putea aduce în ochii mamei sau ai tatălui dorita „sclipire“ apreciativă.

Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022

Loialitatea pacientei față de mamă și dorința ei de a o vindeca ne‑au determinat să presupunem că un pact inconștient între copil și mamă bloca dezvoltarea propriei identități a pacientei. Nu numai părinții, ci și strămoșii mai multor generații definesc un cadru din care reies legi rigide, a căror încălcare este echivalentă cu violarea unui tabu.

Am devenit conștiente că pacientele nu‑și puteau valorifica, în vederea propriei lor dezvoltări, terapiile cu rezultat pozitiv atâta timp cât părinții lor nu erau „salvați“. „Mântuirea“ mamei sau a tatălui presupune tratarea lor în punctul cel mai vulnerabil, calmarea celei mai mari dureri. Tema proprie de viață este legată de temele de viață specifice părinților, dar și ascendenților pe linie maternă și paternă.

Strămoși pe divan. Descifrarea Codului Generațional și vindecarea rănilor moștenite
Ingrid Alexander și Sabine Lück, Strămoși pe divan. Descifrarea Codului Generațional și vindecarea rănilor moștenite

>> Psihoterapia psihanalitică şi „psihoterapia bazată pe dovezi”

Odată cu descoperirea Codului Generațional, am găsit pe neașteptate o cheie cu ajutorul căreia am descuiat poarta către sinele reprimat, facilitând totodată procesul de formare a identității autentice. În cadrul unei proceduri care a durat ani de zile, ne‑am dedicat dezvoltării unui concept special, prin intermediul căruia a fost cu putință să abrogăm „pactul“, să renunțăm la vechile însărcinări și misiuni și să răscumpărăm sacrificiul făcut prin amputarea unor componente ale propriei personalități, în beneficiul părinților și strămoșilor.

În contextul muncii cu pacientele noastre afectate de tulburări de comportament alimentar, am reușit să ne revizuim în permanență teoriile și să acumulăm experiență practică. Astăzi, concepția noastră include cunoștințele acumulate de‑a lungul a două decenii, care se revendică din domeniile terapiei sistemic‑integrative de familie, din psihoterapia abisală (de orientare psihodinamică), cât și din conceptele de hipnoterapie (NLP, EMDR, hipnoterapie, Milton H. Erickson, PBSP — Pesso‑Boyden System Psychomotor ș.a.), cunoștințe completate cu propriile noastre teorii. Principiul nostru călăuzitor a fost inspirat din perspectivele psihologiei umaniste.

>> „Taina” spovedaniei şi tehnica psihanalizei

Extras din volumul Strămoși pe divan. Descifrarea Codului Generațional și vindecarea rănilor moștenite de Ingrid Alexander și Sabine Lück, vol. în curs de apariție la Editura Trei, col. „Psihologie-Psihoterapie“. (Fragment publicat cu acordul Editurii Trei.)

Sursă foto: Bence Halmosi / Unsplash

Tags: anorexia nervosaautor: Ingrid Alexander și Sabine Lückbulimia nervosaCodul Generationalop: Strămoşi pe divanpact inconştientparintipsihogenealogierubrică: Ca la carte

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Victor Popescu

Victor Popescu

Victor Popescu este filosof specializat în etica mass-media. Are 15 ani de experiență jurnalistică și în prezent este redactor editorial.

Citeşte şi

trăiri obsesiv-compulsive
Psihoterapie

Îndoieli şi trăiri obsesiv-compulsive

by Alexandra Frîncu
4 mai 2022
colecţionarism patologic hoarding
Psihoterapie

Despre colecționarism și ordine patologică în obsesii

by Alexandra Frîncu
20 martie 2022
transmiterea psihogenealogică Bernard Clavier
Psihoterapie

Transmiterea psihogenealogică: individul rămâne întotdeauna conectat la genealogie

by Alexandra Frîncu
7 martie 2022
Load More
Next Post
Bruno Clavier copilul moarte viata

Bruno Clavier: Când copilul întreabă despre viaţă şi moarte

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Monoteismul si limbajul violentei
Cafe Gradiva

Monoteismul si limbajul violentei

8 octombrie 2020
Alfred Adler despre cunoasterea omului si practica psihologiei
Cafe Gradiva

Alfred Adler despre cunoasterea omului si practica psihologiei

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.