Antidepresive şi somnifere, dar şi contraceptive se numără printre mărfurile care au fost stocate de ruşi după declanşarea de Rusia, la 24 februarie 2022, a războiului din Ucraina şi după valurile de sancţiuni economice aplicate Rusiei de Europa şi Statele Unite, informează agenţia de ştiri Reuters.
Astfel, în doar două săptămâni ruşii au cumpărat medicamente pentru o lună ori chiar pentru câteva luni, pe fundalul îngrijorător al anunţurilor făcute de multe firme străine că îşi suspendă operaţiunile sau chiar că părăsesc Rusia, al creşterii vertiginoase a preţurilor şi al prăbuşirii rublei în raport cu dolarul.
Potrivit datelor de vânzări colectate de compania de analiză DSM Group pentru cotidianul Vedomosti, între 28 februarie şi 13 martie ruşii au cumpărat din farmacii medicamente în valoare de 98,6 miliarde de ruble, adică 1,04 miliarde de dolari. Pentru a ne face o idee în linii mari, această cifră de vânzări este comparabilă cu datele de vânzări pentru întreaga lună ianuarie 2022, când cumpărătorii ruşi au plătit în farmacii 100 de miliarde de ruble pentru 288 de milioane de medicamente.
Creşterea cererii de medicamente se referă atât la produsele farmaceutice produse în străinătate, cât şi la cele produse în Rusia.
>> Antidepresivele sunt eficiente, dar nu aşa cum era de aşteptat
Creşteri bruşte la vânzările de antidepresive şi somnifere
Creşteri deosebite şi abrupte au fost înregistrate pentru vânzările de antidepresive şi somnifere, dar şi pentru insulină, medicamente pentru cancer şi inimă, hormoni şi contraceptive.
A fost frica,
a declarat pentru Reuters Serghei Şuliak, directorul general al DSM Group, compania care a adunat datele.
>> Violul vorbeşte despre control şi putere
Prima teamă a fost că totul s-ar putea scumpi, iar a doua teamă a fost că medicamentele de care au nevoie nu vor mai fi disponibile după o vreme. Aceste temeri i-au mobilizat pe oameni. Au stat la cozi la farmacii și au cumpărat de toate.
Ca urmare, acum există o penurie temporară a unor medicamente, dar se așteaptă ca situația să se stabilizeze în timp, producătorii ruși încă fiind capabili să producă medicamente generice, iar mulți producători străini continuând să aprovizioneze Rusia, chiar dacă produsele lor sunt acum vândute la un preț mai mare.
NEWSLETTER Cafe Gradiva
peste 3 000 de abonaţi
Aflaţi pe email despre evenimentele, articolele, ideile şi interpretările cu sens.
EMAILUL DV.
Cu toate acestea, degradarea relaţiilor cu Occidentul ar putea însemna că unii producători ruşi de medicamente au deja probleme în aprovizionarea cu ingredientele necesare pentru fabricarea medicamentelor.
Sursă: Reuters, „Sanctions See Russians Panic Buy Antidepressants, Sleeping Pills: Data”, in Medscape, 28 martie 2022
Foto: Towfiqu barbhuiya pe Unsplash