Abonează-te la NEWSLETTER pentru a nu pierde articolele, știrile şi evenimentele importante >>>

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Psi Psihiatrie

Glen O. Gabbard despre abordarea psihodinamică a consumului de substanțe

Studii atestă legătura dintre consumul de substanţe şi structurile de personalitate.

Alexandra Frîncu by Alexandra Frîncu
in Psihiatrie, Psi, Psihanaliză
Glen O. Gabbard psihanalist psihodinamică

Consumul de substanţe

Share

Constând în ingestia de substanțe chimice, abuzul de substanțe poate avea drept consecințe adicția, problemele fizice potențial fatale și „o mulțime de probleme emoționale”.

În Tratat de psihiatrie psihodinamică, psihiatrul şi psihanalistul Glen O. Gabbard dedică o secțiune tulburărilor datorate consumului de substanțe, şi anume consumului de droguri și de alcool. La începutul capitolului „Tulburările datorate utilizării de substanţe şi tulburările de comportament alimentar”, Glen O. Gabbard face referire la două tipuri diferite de perspective asupra cauzelor acestor tulburări legate de consumul de substanţe, anume modelul moral și cel de boală, cu relevanță, în special, pentru abordarea terapeutică ulterioară a tulburării.

Mai mult decât atât, cele două modele reprezintă conceptualizări diferite ale originii abuzului de substanțe. Astfel, dacă modelul moral consideră că persoana poartă responsabilitatea dependenței sale, comportamentul fiind un eșec al voinței individului, modelul de boală consideră că persoana prezintă o „dispoziție inerentă la adicția de substanțe exogene” (p. 326), factorii de personalitate fiind mai degrabă irelevanți; predomină, în acest caz, factorii de mediu și cei genetici.

>> A apărut „gabardul”

Citeştedespre

Hoţii de atenţie Johann Hari

Hoţii de atenţie: Unde se duc nopţile nedormite?

7 martie 2023
Maelström, un film despre Oedip şi inconştient

Maelström: un alt scenariu psihanalitic

23 februarie 2023
Gabor Maté Cand corpul spune nu

Gabor Maté despre conștientizare, vindecare şi cum să devii propriul erou

21 februarie 2023

Glen O. Gabbard despre perspectiva psihodinamică asupra consumului de substanţe

Totuși, numeroși autori și numeroase studii atestă legătura dintre consumul de substanțe și diferitele structuri de personalitate, structuri al căror proces de formare poate fi urmărit până în perioada timpurie a experiențelor din copilărie. Aici intervine perspectiva psihodinamică.

Spre exemplu, Glen O. Gabbard citează studiul lui Vaillant din 1988 în care s-a constatat următorul fapt:

consumatorii de multiple droguri (…) sunt mai susceptibili să fi avut copilării instabile,

precum și prezintă o susceptibilitate mai crescută la comportamentul de consum de droguri ca formă de „automedicație” pentru diferite simptome psihiatrice (p. 331).

De asemenea, sunt numeroase cercetările citate care precizează faptul că

o parte din asocierea dintre tulburările de personalitate din Grupa B și tulburările cauzate de consumul de substanțe pot fi explicate prin trăsăturile de personalitate subiacente comune, cum ar fi autodistructivitatea și impulsivitatea (pp. 331-332).

În ceea ce privește conceptualizarea psihodinamică, Glen O. Gabbard precizează că, spre deosebire de formulările psihanalitice timpurii, care

au descris frecvent persoanele cu dependență de drog ca pe niște hedoniști căutători de plăceri,

formulările contemporane

înțeleg comportamentul adictiv mai mult ca pe o reflectare a unui deficit în capacitatea de a-și purta singur de grijă decât ca pe un impuls autodistructiv (p. 332).

>> Câteva considerații psihanalitice asupra consumului de droguri

Aparent, incapacitatea aceasta originează în tulburările de dezvoltare timpurii care determină internalizarea inadecvată a figurilor parentale, ceea ce lasă persoana dependentă de droguri „fără capacitatea de autoprotecție” (ibid.).

Citându-i pe Treece și Khantzian, Glen O. Gabbard menționează și „alterarea funcției de reglare a afectului și a impulsului și de menținere a autostimei” tot drept deficite semnificative care determină probleme „corespunzătoare în relațiile de obiect” (ibid.). De asemenea, se menționează și o incapacitate a persoanei de a „tolera apropierea personală”, ca factor important în problemele relaționale. (p. 333).

Indivizii dependenți se apără de un sentiment de lipsă de putere sau de neputință,

ceea ce determină nevoia de control excesiv al stărilor afective și o distorsiune în capacitatea de reglare a acestora:

ingestia unui drog poate atunci fi văzută ca o încercare disperată de a compensa deficite în funcționarea Eului (ibid.).

Glen O. Gabbard Tratat de psihiatrie psihodinamica
Glen O. Gabbard, Tratat de psihiatrie psihodinamica, Editura Trei, 2007

O altă perspectivă oferită este cea a lui Khantzian (1997), care privește perpetuarea durerii cauzate de abuzul de substanță drept o „manifestare a unei compulsii la repetiție a unei traume timpurii”, ca o modalitate de „a rezolva stări traumatice” pe care persoana nu și le poate aminti, dar care există sub forma unor „configurații presimbolice și inconștiente” (ibid.).

Astfel, afirmă Glen O. Gabbard,

motivul consumului de drog poate fi văzut ca fiind controlul suferinței mai mult decât eliberarea de ea (ibid.).

Nu în ultimul rând, referitor la tendința de a apela la consumul de droguri ca formă de automedicație, Gabbard menționează studiul amplu al lui Blatt și al colegilor (1984) care conchide faptul că

dependența de heroină este determinată multiplu de: 1) nevoia de a conține agresivitatea; 2) o nevoie de gratificare a dorințelor pentru o relație simbiotică cu o figură maternă și 3) o dorință de a diminua afectele depresive (ibid.).

>> Drogurile şi personalitatea

Mai mult decât atât, un studiu comparativ din același an al lui Glen O. Gabbard a concluzionat faptul că

persoanele cu dependență de opiacee sunt semnificativ mai deprimate decât consumatorii de droguri multiple (ibid.),

identificând, de asemenea, autocritica drept o componetă principală a depresiei acestor persoane – concluzii care au fost ulterior confirmate de noi cercetări.

Desigur, recent au început să fie tot mai mult incluse și aspectele neuronale și genetice în conceptualizările psihanalitice, unele dintre primele studii de acest gen fiind realizate în anii 1999 și 2001 de către Johnson, care afirmă că

trei forțe contribuie la tendințele adictive: 1) dificultatea de a tolera afectul, 2) probleme cu constanța obiectului care-l conduc pe consumator să vadă o substanță ca pe un substitut de obiect intern liniștitor și 3) o nevoie de drog cu baze biologice rezultată din schimbări în funcționarea cerebrală (p. 334).

Astfel, cercetările de acest gen devin necesare și sunt, deopotrivă, importante pentru înțelegerea aprofundată a modului în care dinamica personalității și procesul de formare a structurilor acesteia prind contur în contextul variatelor predispoziții și de ordin intern, biologic.

>> Smartphone-urile provoacă aceeaşi dependenţă ca drogurile, o ipoteză

Bibliografie: Glen O. Gabbard, Tratat de psihiatrie psihodinamică, Editura Trei, Bucureşti, 2007

Foto: Altin Ferreira pe Unsplash

Tags: adicţieautomedicaţieautor: Alexandra Frîncuconsum de alcoolconsum de substanţeconsumul de droguridependentaGlen O. Gabbardop: Tratat de psihiatrie psihodinamicăpsihodinamicarubrică: În atenţie flotantă

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Alexandra Frîncu

Alexandra Frîncu

este psiholog clinician, consilier psihologic și formator acreditat. A fondat proiectul Cronica de psihologie din dorința de a apropia mai mult dimensiunea teoretică de cea practică a psihologiei.

Citeşte şi

Conştiinţa şi sistemele neuronale
Psi

Corelație versus cauzalitate şi suportul neuronal în cercetarea neuroștiințifică a fenomenului conștiinței

by Alexandra Frîncu
4 martie 2023
Surplusul-realitate psihodrama
Psihoterapie

Surplusul-realitate, sindromul de aniversare şi intervenţia psihodramatică

by Alexandra Frîncu
21 februarie 2023
Teoria platformei conştiinţă
Psihologie

Animalele au conştiinţă? Teoria platformei

by Alexandra Frîncu
21 februarie 2023
Load More
Next Post
Freudism Nina Cassian Sigmund

Freudism de Nina Cassian: 75 de ani de la debut

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Alain de Botton: Imago, autenticitate si descoperire in relatia de cuplu
Cafe Gradiva

Alain de Botton: Imago, autenticitate si descoperire in relatia de cuplu

22 noiembrie 2020
Nevroza familiala de caracter paranoid
Cafe Gradiva

Nevroza familiala de caracter paranoid

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

2 martie 2023
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.