• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut
Home Psi Psihoterapie

Proiectul „Emotie prin culoare si muzica” 2023 – art-terapie si muzicoterapie pentru copii cu nevoi educationale speciale

Proiectul „Emotie prin culoare si muzica” isi propune sa imbunatateasca, prin psihoterapie, art-terapie si muzica viata emotionala a 44 de copii cu dizabilitati intelectuale.

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Psihoterapie, Psi
Emoţie prin culoare şi muzică

Emoţie prin culoare şi muzică

Share

Proiectul „Emotie prin culoare si muzica” , implementat de Asociatia Entuziart in perioada 20 februarie – 31 iulie 2023 in cadrul Scolii Profesionale „Sf. Nicolae” din Bucuresti, isi propune sa imbunatateasca, prin psihoterapie, art-terapie si muzica viata emotionala a 44 de copii cu dizabilitati intelectuale inscrisi la Scoala Speciala „Sf. Nicolae” din Bucuresti.

Timp de aproape 4 luni copiii vor fi ajutati, prin intermediul sesiunilor terapeutice, sa proceseze mai bine emotiile si sa le identifice eficient la ceilalti, optimizand astfel felul in care se relationeaza si diminuand starile de anxietate si depresie care sunt, deseori, comorbiditati ale diagnosticului principal in cazul copiilor cu nevoi speciale. Procesul catalizeaza dezvoltarea emotionala a copiilor prin perceperea, identificarea, intelegerea si exprimarea emotiilor, folosind ca mijloc pictura, respectiv muzica.

Proiectul „Emotie prin culoare si muzica” va fi incheiat cu o expozitie de grup in care copiii vor fi cei care vor decide ce lucrari sa expuna, un moment de final al proiectului ce reprezinta o oportunitate pentru publicul larg de a se familiariza cu conceptul de art terapie si modul in care ea poate fi aplicata.

Proiectul „Emotie prin culoare si muzica”

Proiectul „Emotie prin culoare si muzica” are o latura inedita prin introducerea atelierelor de muzica (cor si percutie), muzica fiind remediu eficient in afectiuni psihice, cognitive, emotionale si motrice, cu rezultate demonstrate in cazul copiilor cu dizabilitati in invatare, autism sau tulburari comportamentale.

Citeştedespre

Vernisajul expoziţiei „Neurodiversitatea în art-terapie: explorarea talentelor ascunse”, Bucureşti, 1 iunie 2023

Vaginismul: afecțiunea frecventă care duce la sexul dureros

Depresia la copil în 11 simptome

>> Autismul poate fi detectat inainte de varsta de 1 an, arata un nou studiu

Muzicoterapia este o terapie non-verbala care utilizeaza sunetul si muzica sub toate formele lor, in vederea promovarii, mentinerii si restaurarii sanatatii mentale, fizice, emotionale si spirituale. De asemenea, muzicoterapia mai poate fi definita ca un instrument de comunicare, unde muzica este utilizata ca mediator in relatia dintre terapeut si client.

In cazul copiilor, muzicoterapia este utilizata cu succes in autism, mai ales prin prisma faptului ca, fiind o terapie non-verbala, ea deschide noi canale de comunicare si faciliteaza exprimarea emotiilor.

Suntem incantati sa anuntam Proiectul „Emotie prin culoare si muzica” desfasurat de Asociatia Entuziart, cu ajutorul programului MOL pentru sanatatea copiilor, organizat de Fundatia Pentru Comunitate din fondurile puse la dispozitie de MOL Romania.

NEWSLETTER Cafe Gradiva

peste 3 000 de abonaţi

Aflaţi pe email despre evenimentele, articolele, ideile şi interpretările cu sens.

EMAILUL DV.

Asociatia Entuziart

Art-terapia pentru copiii cu dizabilitati

Art-terapia este o abordare terapeutica care utilizeaza tehnici artistice si creative pentru a ajuta pacientii sa-si exploreze emotiile si sa-si exprime experientele personale. Pentru copiii cu dizabilitati, art-terapia phronetica poate fi o modalitate eficienta de a-i ajuta sa-si dezvolte abilitati sociale, de comunicare si de autoexprimare.

>> Cum se desfăşoară o şedinţă de art-terapie?

Copiii cu Cerinte Educationale Speciale (CES) au nevoie de ingrijire si suport astfel incat sa isi poata spori la maximum toate capacitatile, tinand cont de potentialitatile lor si de tot ceea ce pot realiza.

Potrivit studiilor, art-terapia si muzicoterapia pot ajuta copiii din spectrul CES si autist sa isi imbunatateasca abilitatile sociale, emotionale si cognitive. Studiile au aratat ca 88% dintre copiii care au beneficiat de ore de art-terapie si 93% dintre copiii din spectrul autist care au beneficiat de ore de muzicoterapie au inregistrat imbunatatiri in ceea ce priveste comunicarea, relationarea cu cei din jur si abilitatile motorii. De asemenea, aproximativ 80-85% dintre acesti copii au raportat o imbunatatire semnificativa a abilitatilor cognitive.

>> Abilitatea de a avea dizabilităţi

Asociatia Entuziart – Art-terapie a interactionat cu o parte din acesti copii prin intermediul activitatilor derulate la Scoala Profesionala „Sfantul Nicolae”, cea mai mare Scoala speciala din Bucuresti si a doua ca marime din tara, in cadrul proiectului „Emotii prin culoare” derulat in 2022. Majoritatea elevilor scolii sunt copii cu dizabilitati intelectuale, iar unii dintre ei, desi nu au dizabilitati, au fost inscrisi aici pentru ca nu au facut fata cerintelor educationale din scolile de masa sau au suferit situatii de bullying grave. In istoricul multora dintre ei exista situatii de abuz, avorturi la varste foarte fragede, consum de droguri si cei mai multi traiesc, in prezent, cu depresie, anxietate, ADHD, tulburari de dezvoltare sau tulburari de comportament.

>> Bullying-ul – factor favorizant al bolilor psihice

Atelierele de art-terapie pe care le-am facut cu copiii cu nevoi educationale speciale din scoala aceasta m-au impresionat profund. Mi-am dat seama cat de mult inseamna pentru acesti copii sa aiba un loc unde sa se exprime, sa se simta apreciati si sa invete sa isi exprime „Emotiile prin intermediul artei”.

Oana Dorneanu – art terapeut Entuziart si psihoterapeut analist

Am vazut progrese uimitoare la copiii din spectrul autist care au beneficiat de atelierele de art-terapie. Acestea le-au permis sa se expuna si sa comunice intr-un mod creativ si constructiv, imbunatatindu-si astfel abilitatile sociale si emotionale.

Student la Facultatea de Psihologie, departamentul de Psihopedagogie Speciala care a facut practica in cadrul proiectelor Entuziart

Detalii despre Proiectul „Emotie prin culoare si muzica” pe pagina asociatiei sau pe pagina de Facebook.

>> Bullying la copii şi adolescenţi

Emoţie prin culoare şi muzică
copii cu dizabilitati intelectuale art-terapie
Asociatia Entuziart MOL
art-terapie meloterapie
emotie prin culoare si muzica terapie
meloterapie art-terapie
muzicoterapie Entuziart
muzicoterapie art-terapie
emotie prin culoare si muzica mol
art-terapie muzicoterapie
art-terapie copii cu CES

Art-terapeutii implicati in Proiectul „Emotie prin culoare si muzica”

  • Oana Dorneanu – psihoterapeut cu drept de libera practica si acreditare din partea Colegiului Psihologilor din Romania pentru specializarile Art-terapie si Psihoterapie Analitica, cu experienta in lucrul cu copii, co-fondatoare a Asociatiei Entuziart;
  • Gabriel Victor Baclea – Atelierul de Muzicoterapie – percutie-trainer si facilitator in domeniul de educatie, cu pregatire teoretica si experimentala in muzicoterapie, lucrand cu copii din medii defavorizate sau cu diferite deficiente;
  • Angelica Florina Baciu – Atelierul de Muzicoterapie – cor si explorarea sunetelor, profesor de muzica, in formare la Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei – Departamentul Psihopedagogie Speciala, absolvent al Universitatii Nationale de Muzica si artist liric in Corul National de Camera „Madrigal”, trainer pentru activitati artistice si muzicale pentru copii cu diferite dizabilitati, fondator al Asoctiatiei SPA – Sanatate prin Arte.

>> Art-terapia şi terapia ocupaţională

Despre Programul MOL pentru sanatatea copiilor

Programul MOL pentru sanatatea copiilor este organizat de Fundatia Pentru Comunitate din fondurile puse la dispozitie de MOL Romania. Programul a fost lansat in 2009 si este destinat organizatiilor non-profit, respectiv organizatiilor nonguvernamentale (fundatii, asociatii, federatii) si organizatiilor religioase care deruleaza proiecte de terapie emotionala si de interventii psihosociale pentru copii cu deficiente, boli cronice sau in curs de recuperare dupa afectiuni grave.

MOL Program pentru sanatatea copiilor


Despre MOL Romania

MOL Romania este o subsidiara a MOL Group si una dintre cele mai importante companii petroliere din Romania, cu o prezenta de peste 25 ani pe piata autohtona. MOL Romania are un portofoliu extins de produse si servicii in domeniul comertului de carburanti, lubrifianti, produse petrochimice si bitum.

MOL statie alimentare

Despre Grupul MOL

Grupul MOL este o companie internationala integrata de petrol, gaze naturale, petrochimie si retail, cu sediul central in Budapesta, Ungaria. Are operatiuni in peste 30 de tari, o forta de lucru dinamica formata din 24.000 de angajati in intreaga lume si peste 100 de ani de experienta in industrie.

Despre Fundatia Pentru Comunitate

Fundatia pentru Comunitate

Fundatia Pentru Comunitate este o organizatie non profit infiintata la Cluj in 2008 cu scopul de a sprijini talentul, cunoasterea, solidaritatea, valorile comunitare, astfel incat lumea noastra sa devina mai prietenoasa. Pentru realizarea scopurilor anuntate, Fundatia sprijina activitati in domeniul cultural, educativ, social, comunitar, sportiv si de recreatie. Sprijina de asemenea copii si tineri in suferinta, precum si acele organizatii care se ocupa de insanatosirea si reabilitarea lor.

>> Copiii cu dizabilitati au de azi Parcul Stop Discriminarii in Brasov

ShareSendShareSend

Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

tulburare bipolară reţetă medicamente
Psihiatrie

Date alarmante: aproape 6 din 10 pacienți cu tulburare bipolară nu își iau toată rețeta

by Cafe Gradiva
7 mai 2023
Căutătorii Florii de Aur Şerban Toader
Cultură

A apărut cartea ,,Căutătorii Florii de Aur” de Şerban Toader

by Şerban Toader
21 martie 2023
Conferinţa Naţională Alzheimer 2023
Psihiatrie

Conferinţa Naţională Alzheimer 2023 se va desfăşura în format hibrid (participare în persoană şi online)

by Cafe Gradiva
7 martie 2023
Load More
Next Post
tulburare bipolară reţetă medicamente

Date alarmante: aproape 6 din 10 pacienți cu tulburare bipolară nu își iau toată rețeta

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Cafe Gradiva

De ce femeile abuzate le cauta scuze batausilor

8 octombrie 2020
Relatia cu pacientul e mai importanta decat jargonul
Cafe Gradiva

Relatia cu pacientul e mai importanta decat jargonul

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

28 mai 2023
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

28 mai 2023
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

28 mai 2023
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

30 mai 2023
Cafe Gradiva - Psihoterapie, psihanaliza, psihiatrie, psihologie

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.