Nu sunt sigură că termenul [psihanalizabil] face parte din lexicul psihanalitic, pentru că psihanaliştii, ocupându-se cu psihanaliza, ar fi puţin tautologic să spună despre ceva că este „psihanalizabil”.
Există acum o tendinţă de a accepta o psihanaliză redusă, adică reductibilă la lucruri care nu mai deranjează. […] Mie mi se pare că dacă psihanaliza nu-şi păstrează o parte din radicalitatea ei, îşi pierde sensul – şi ne întoarcem la cuvântul acesta pe care putem să-l spunem: „psihanalizabil” – fără nici o problemă; nu îl angajează cu nimic pe individul care-l spune. Este o exprimare la nivel superficial, puţin misterioasă. Sigur, este şi o exprimare răutăcioasă. Din câte am observat, se referă la o acţiune presupus secretă a individului. Ea spune despre ceva că este „psihanalizabil” pentru a atrage atenţia că poate, că are puterea să dezvăluie acest lucru. Sau că a ghicit acest dedesubt ascuns şi întotdeauna ruşinos, murdar…
De fapt, nu-i o dezvăluire. E o ameninţare cu dezvăluirea. Pentru că fraza se termină aici. Individul care a spus despre ceva, cineva sau acţiunea cuiva că sunt „psihanalizabile”, nu explică niciodată de ce. Tocmai când ai fi mai curios, nu-i aşa? Şi când ai aştepta să vezi ce se întâmplă. Este o ameninţare implicită: „Vezi că pot eu să spun despre tine anumite lucruri! Am o anume putere asupra ta!” Am întâlnit sintagma chiar şi în mediile intelectuale care, să zicem, poartă discuţii politice. Pare să fie un fel de ameninţare sau, uneori, un fel de insultă aruncată adversarului. O ameninţare – cu o dezvăluire care nu vine niciodată.
Mai e ceva. Se spune de obicei: „lesne psihanalizabil”. Cred că sintagma derivă tot din această fantasmă a omnipotenţei. Cel care spune: „lesne psihanalizabil” nu cred că vrea să spună că ideea asta i-a trecut oricui prin minte, ci că pentru el, un fel de detectiv al sufletelor, ea este foarte evidentă. „Ceea ce pentru alţii este ascuns, pentru mine este foarte evident. Am o vedere mai pătrunzătoare.”
Ce fel de dezvăluire? O dezvăluire a unor probleme care uneori sunt chiar evidente. De pildă, o bănuială despre sexualitatea cuiva, care în sine poate să nu fie patologică. Cazul interesului unui bărbat pentru o femeie. Deci în loc să spun: „X zâmbeşte când o vede pe Y”, spun: „Am observat cum o priveşte X pe Y – ceea ce este perfect psihanalizabil” (sau „lesne psihanalizabil”).
Generaţii întregi şi-au făcut „cultura psihanalitică” pe de o parte din negarea psihanalizei ca disciplină burgheză, pe de altă parte din negarea ei doar parţială: a existat totuşi un curent printre intelectualii care erau cât de cât la curent cu mişcarea europeană. Au fost puşi la curent cu ceea ce s-a numit sociopsihanaliza, psihanaliza marxistă, atunci când a fost o perioadă de dezgheţ.
Şi apoi, din filme. Cred că psihanaliza noastră, ceea ce circulă acum, ceea ce ştim la suprafaţă, la nivel cultural larg, în România, este psihanaliza de filme şi, eventual, psihanaliza de cărţi. Când mai apare câte un personaj ambiguu într-un film poliţist… Deja mi se pare că acela care a citit cartea lui Marie Cardinal [Cuvinte pentru a fi spuse] este evoluat, calificat…
Asta este nenorocirea, că ajungem [din nou] la o boală de care încercăm să scăpăm de un secol şi jumătate, adică la formele fără fond. Mulţi dintre intelectualii mai vechi, din generaţia anterioară mie sau din generaţia mea (şi, spre regretul meu, şi dintre cei mai tineri) preiau acest vocabular – pentru că face parte, uneori, chiar din vocabularul de bază al disciplinelor umaniste (când vorbeşti despre motivaţii inconştiente etc.), pe de altă parte nu merg la sursă; nici nu-i interesează, de fapt. Rămân la suprafaţă cu însuşirea acestui vocabular pe care, în anumite contexte, îl pot folosi destul de corect, dar cu o anume viziune despre psihanaliză, cea despre care am vorbit: de filme sau de zonă a oamenilor bolnavi…
Cititi despre Psihanaliza, Sigmund Freud, freudismul si psihanalistii
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
http://www.cotidianul.ro/index.php?id=10367&art=27710&nr=2&cHash=bb6ff65353#opinii
Daca vrei sa citesti despre psihanalistul Lacanne
Termenul „psihanalizabil” este din punctul meu de vedere de o deosebita importanta in psihanaliza.
Imi este foarte greu sa cred ca psihanaliza este reductibila, sa fim seriosi este o stiinta noua.
Românul fiind incapabil sa imbratiseze ceva atat de „radical” precum psihanaliza, elaboreaza o serie de rezistente care pe de-o-parte nu contribuie la reductia acesteia, dar in acelasi timp ii intrerupe evolutia.
De ce sa acuzam psihanaliza de comiterea unui pleonasm atunci cand este implicat termenul de „psihanalizabil” si sa ne prefacem ca nu-i intelegem sensul.
„Cuvinte care elibereaza” de M. Cardinal nu este suficienta pentru a intelege intr-adevar alianta terapeutica si procesul de transfer psihanalitic.
Nu este invocata o chestiune de impotenta sau omnipotenta in acest context, ci este vorba de relatia terapeut-pacient. Orice pacient este „analizabil”, dar nu de orice psihanalist, iar odata ce constientizam acest aspect lasam cale libera perfectionarii transferului psihanalitic.
Sa nu mai privim psihanaliza cu seprficialitate, si sa acceptam ca ar fi o dovada de egoism din partea unui psihanalist sa nu-ti recomande un alt terapeut atunci cand constata ca nu se poate stabili o relatie (terapeutica) solida.
Mi se pare ca, valorificand sensurile acestui termen, aduceti in discutie posibilele rezultate ale unui interviu preliminar si sunt de acord cu dvs. in privinta acestui aspect.