• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Home Cafe Gradiva

Narcisism şi discurs egalizator în societatea capitalistă târzie (Seminar Žižek)

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
0
Narcisism şi discurs egalizator în societatea capitalistă târzie (Seminar Žižek)
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet

Citeştedespre

Ilany Kogan despre psihanaliza refugiaţilor şi despre doliul neîncheiat al românilor după 1989

Ilany Kogan despre psihanaliza refugiaţilor şi despre doliul neîncheiat al românilor după 1989

15 octombrie 2020
McMindfulness: Budismul pe care vi-l vand neoliberalii

McMindfulness: Budismul pe care vi-l vand neoliberalii

22 noiembrie 2020
Mai există isteria astăzi? Pledoarie pentru isterie şi pentru diagnosticul psihanalitic

Mai există isteria astăzi? Pledoarie pentru isterie şi pentru diagnosticul psihanalitic

22 noiembrie 2020
Narcisism şi discurs egalizator în societatea capitalistă târzie (Seminar Žižek)
Despre Seminarul Žižek, in relatarea Izabellei Ghita

Discutia propriu-zisa a inceput cu prezentarea mea, prezentare care si-a propus sa reconstituie argumentul lui Žižek din eseul Singurul aproape bun este un aproape mort. Am avansat ideea ca, intr-un mod oarecum atipic, argumentul lui Žižek nu poate fi reconstituit decat de la coada la cap, adica dinspre paragrafele finale spre titlu. Astfel, daca luam in considerare afirmatiile de final, Žižek avanseaza cumva ipoteza ca pe masura ce mijloacele de comunicare tind sa rupa distanta dintre oameni, cu atat aceasta distanta creste mai mult. Intuitia sa psihanalitica de la baza acestui argument este aceea ca societatea capitalista tarzie (desemnand prin aceasta societatea occidentala contemporana) este in fapt una narcisica ce nu permite manifestarea placerii celuilalt in detrimentul placerii altora. In felul acesta, atat discursul despre toleranta, cat si corectitudinea politica isi propun egalizarea tuturor diferentelor, adica a tot ceea ce se poate numi placerea celuilalt invadanta peste placerea mea.


Prin apelul pe care il face la argumentul “simplu” al lui Kierkegaard, anume acela ca diferentele nu pot fi sterse decat prin moarte, Žižek se plaseaza indirect in pozitia neasumarii acestor tipuri de discurs egalizatoare. Atitudinea lui in genere este de a puncta necesitarea “radicalizarii” – si cumva cam pe aceeasi linie merge si aici, unde incearca sa arate ca rasturnarea valorilor si amalgamarea cadrului privat cu cel public sunt aberatii ale sistemului, anomalii etc., ce imping indivizii spre a-si ridica ziduri din ce in ce mai inalte si mai groase intre placerile, suferintele si dorintele lor si cele ale celorlalti.

Anomalia cea mai nefireasca este in cele din urma aceea ca acest sistem face ca de fapt fiecare sa functioneze in social ca un mort, ca un individ fara atribute, fara placeri, caruia i se interzice in permanenta sa se exprime si sa fie ceea ce este: de exemplu un fumator, o cantareata de culoare, un exhibitionist, un voyeurist etc. (In comunicare se vorbeste despre “regula mortului”, care precizeaza ca trebuie sa ii dai unui individ o alternativa comportamentala, ci nu doar sa ii interzici sa NU faca ceva, caci sa NU faca ceva poate si un mort. Žižek nu vorbeste despre asta, dar lasa sa se inteleaga ca odata ce ajungi sa spui : “Nu fuma aici!”, il transformi pe celalalt intr-un mort. Reactia lui organica va fi cea de a nu accepta asta, dar cu toate acestea el se va izola din ce in ce mai mult.) Astfel ajungem catre primele paragrafe ale textului, unde ni se spune explicit ca societatea contemporana cunoaste un dezinteres si o necunoastere fara precedent a experientei Celuilalt.

Din acest punct, discutia psihanalitica s-a axat pe problematica celuilalt. Georgiana a precizat ca Celalalt la Lacan (autor numit explicit de Žižek in primul paragraf) este un alt psihic structurant, sau mai bine zis in care subiectul se structureaza. Este alteritatea proxima, sau proximitatea care structureaza. Žižek foloseste conceptul de Celalalt in acest sens lacanian si pe baza lui el afirma ca de fapt atitudinea interdictiva (tolerantaNarcisism şi discurs egalizator în societatea capitalistă târzie (Seminar Žižek)– ex.: ii toleram pe nefumatori, interzicandu-le sa mai fumeze in locuri publice; ex: ii toleram pe cei diferiti de noi, interzicandu-ne sa le mai recunoastem diferenta etc) este structurata de dorinta si placerea celuilalt, si este structurata tocmai in sensul pervers al intepenirii intr-un narcisim secundar al subiectului si al izolarii lui de orice actiune externa care i-ar putea pricinui o leziune narcisica. Žižek imbogateste insa concepul lacanian de Celalalt cu ideea de Marele Celalalt, pe care il vad ca fiind reteaua relatiilor sociale, retea prin ea insasi structuranta.

De aici, s-a vorbit despre “gandirea de stat”, subiect adus in discutie de dl Sorin Vieru. Ideea era ca o interpretare psihologizanta a fenomenului social nu este suficienta si poate chiar nici necesara, caci exista un tip de gandire care trascende individualitatile sau individualitatea. Omul de stat trebuie sa ia decizii in functie de functia pe care o are si nu de inclinatiile sale personale. Georgiana a punctat aici ideea ca prin functia pe care o are, omul de stat este de fapt investit, investit in sens psihanalitic de indivizi care cauta reprezentare nu numai sociala si politica, ci si psihica in cel instalat intr-o functie sau alta.

Argumentul “gandirii de stat” nu a avut insa prea multi sorti de izbanda inaintea contraargumentului kantian al autonomiei individuale – care este stirbita prin atitudinea punitiva si interdictiva a unor institutii, caci nu exista un bine universal, comun, ci fiecare are dreptul sa isi urmeze propria idee a binelui.
Tags: autor: Izabella Ghiţăcelălaltnarcisismpsihanaliză şi filosofie politicăSlavoj Žižek

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Mame narcisice
Cafe Gradiva

Mame narcisice

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
4 filme TED despre tulburarile psihice
Cafe Gradiva

4 filme TED despre tulburarile psihice

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
Trolling-ul: Sadism si sociopatie in mediul online
Cafe Gradiva

Trolling-ul: Sadism si sociopatie in mediul online

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
Load More
Next Post
Despre “Interpretarea viselor”

Despre "Interpretarea viselor"

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

22 noiembrie 2020
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

22 noiembrie 2020
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

22 noiembrie 2020
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

10 ianuarie 2021
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Mai bine mor decat sa spun! Boris Cyrulnik si rusinea de neindurat
Cafe Gradiva

Mai bine mor decat sa spun! Boris Cyrulnik si rusinea de neindurat

8 octombrie 2020
De ce ne dorim propria represie? Anti-Oedip (I)
Cafe Gradiva

De ce ne dorim propria represie? Anti-Oedip (I)

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

Psihiatrul Peter Breggin diagnostic

Psihiatrul Peter Breggin despre neajunsurile diagnosticării psihiatrice

12 aprilie 2021
depresie şi poluare urbană

Depresie şi poluare urbană: ce spune un studiu din 2019

5 aprilie 2021
anatta în budism

Anatta în budism, non-sinele și neuroplasticitatea ca expresie a identității

24 martie 2021
Gemma Habibi de Robert Prosser: Bătaia e ruptă din raiul fricii (spectacol online)

Gemma Habibi de Robert Prosser: Bătaia e ruptă din raiul fricii (spectacol online)

20 martie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.