• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Home Cafe Gradiva

“Orice cuvânt cere un răspuns”…

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
10
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet

Citeştedespre

Hélène Oppenheim-Gluckman, „Psihanalistul, medicul, boala”

Hélène Oppenheim-Gluckman, „Psihanalistul, medicul, boala”, noiembrie 2020

6 martie 2021
Teste de personalitate psihanaliză psihometrie

Psihologia pe numere: teste de personalitate, o scurtă istorie

4 ianuarie 2021
Woody Allen Bananas psihanaliză

Woody Allen în psihanaliză. Cel mai faimos analizand al lumii împlineşte azi 85 de ani!

22 decembrie 2020
"Orice cuvânt cere un răspuns"...Selectez dintr-un interesant articol al Izabellei Ghiţă, “Urme ale cuvântului. Despre dimensiunea afectivă a comunicării”, care poate fi citit integral în revista Cultura nr. 58 / 8 febr. 2007:

„In campul inconstientului“, spunea Lacan, „urechile sunt singurele orificii care nu se pot inchide“. Astfel, spre deosebire de actul privirii, care poate intoarce privirea asupra subiectului, faptul de a ne face auziti merge numai catre celalalt. Aceasta presupune ca „orice cuvant cere un raspuns“, iar receptorul (auditorul) nu se poate inchide in fata acestei cereri. Cu alte cuvinte, atata timp cat „nu exista cuvant fara raspuns“, chiar si atunci cand acesta nu intalneste decat tacerea, actul comunicarii se va fixa in celalalt, mai precis in „inima“ – ca prim si important receptor.

Mai mult decat atat, Lacan subliniaza totodata ca „arta de a asculta aproape ca echivaleaza cu aceea de a vorbi“, iar aceasta tocmai datorita faptului ca niciun cuvant nu poate ramane fara raspuns.

In cadrul terapiei psihanalitice, aceste afirmatii punctuale au in vedere, in primul rand, relatia transferential-contratransferentiala dintre pacient (subiectul vorbitor si autor al cererii de raspuns) si analist (ureche continatoare care formuleaza un raspuns prin faptul ca lasa subiectul sa se constituie in spatiul sau, ca spatiu al celuilalt). Cadrul clinic permite izolarea dorintei si a istoriei personale a analistului, transformandu-l astfel in ureche pura. In ea, discursul subiectului se reflecta ca intr-o oglinda, instituind posibilitatea recuperarii sale, din pozitia de obiect prins intr-un discurs ca subiect in celalalt.
Tags: Jacques Lacanpsihanaliză

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Donald Trump presedintia identificare proiectiva
Cafe Gradiva

Sechele: Vindecându-ne de preşedinţia lui Donald Trump

by Cafe Gradiva
29 noiembrie 2020
Copil verbalizare cuvant Francoise Dolto
Psi

Personalitatea copilului moare din cauza lipsei de relaţie

by Alexandra Frîncu
29 noiembrie 2020
copilul corporalitate dorinta parintilor dolto
Psi

Copilul, corporalitate şi limbaj al dorinței părinților

by Cafe Gradiva
29 noiembrie 2020
Load More
Next Post

Cum te comporţi cu şefii dificili?

Comments 10

  1. Anonim says:
    14 ani ago

    Foarte tare articolul

    Răspunde
  2. Anonim says:
    14 ani ago

    gasesc frumoasa, eleganta, ideea ca orice cuvant emis in eter este de fapt o cerere de raspuns, ca acel sau acele cuvinte ating realitati interioare ale receptorului

    mi s-a parut interesant si faptul ca modelul “experimental” ales este relatia dintre Paris si Elena

    Răspunde
  3. admin says:
    14 ani ago

    Draga Anonymous, sper ca l-ai votat deja pe Lacan, caci a lui este frumoasa si eleganta idee ca “orice cuvant cere un raspuns”. Restul recunosc ca imi apartine si iti multumesc pentru apreciere.

    Răspunde
  4. Anonim says:
    14 ani ago

    Autoarea articolului a subliniat foarte bine importanta cadrului specific in terapia psihanalitica. Acesta are un important rol in a stabili limite intre cei doi protagonisti ai relatiei analitice. “Urechea pura” a analistului nu este urechea “surda” la propriile miscari afective, ci este urechea ce poate distinge intre tonalitatile afective proprii si cele ale pacientului. Ea devine astfel barometrul care face diferentierea intre doua laturi esentiale: pe de o parte dorinta proprie, intotdeauna prezenta, iar pe de alta parte, dorinta pacientului. Psihanalistul, in functie de “accesul” sau la propriile trairi, devine in stare de a nu confunda cele doua dorinte… Acea “oglinda” universala de care vorbea Freud la inceputuri, este de fapt o oglinda cu doua fete, o “inter-fata” relationala in campul careia, psihanalistul este intotdeauna prezent.
    Georgiana Branisteanu

    Răspunde
  5. Anonim says:
    14 ani ago

    Pentru Georgiana
    Intr-adevar, relatia analitica pare sa fie bine inteleasa, dar mult mai interesant cred ca este modul in care este subliniata nevoia de continere manifestata in afara cadrului clinic. Problema pe care o ridica articolul pare sa fie legata de ceea ce se intampla in special atunci cand nu suntem in contextul ideal al cabinetului. Si aici o intrebare: daca relatia analitica este una de iubire, poate fi orice relatie de iubire una analitica? Cred ca articolul subliniaza foarte bine un mecanism, dar atrage atenti a si asupra unor limite …

    Răspunde
  6. Anonim says:
    14 ani ago

    Am fost surprinsa de faptul ca in comentariile pentru acest articol nu sunt critici. Am depus toate eforturile sa formulez eu una, dar …
    Articolul este chiar o provocare atat filosofic vorbind, cat si psihanalitic.
    Nu isi propune sa te convinga de ceva, si cu toate acestea te pune serios pe ganduri, dand o noua perspectiva pana la urma chiar problemei transferului si contratransferului.

    ST

    Răspunde
  7. Anonim says:
    14 ani ago

    “Si aici o intrebare: daca relatia analitica este una de iubire, poate fi orice relatie de iubire una analitica?”

    Relatia analitica nu este una de iubire deoarece, in transfer, pacientul isi retraieste toata gama de afecte si sentimente pe care a trait-o fata de persoanele semnificative din viata sa (in special fata de parinti), nu doar sentimentele pozitive.

    Este de dorit ca de la relatiile de iubire sa nu ne asteptam a functiona analitic deoarece astfel s-ar anula simetria normala care trebuie sa existe in orice relatie de iubire. Relatia analitica este una asimetrica: numai pacientul face acolo o cerere de continere psihica.
    Georgiana Branisteanu

    Răspunde
  8. Anonim says:
    14 ani ago

    Ok.
    Ma gandeam la lacanianul “mai intai a fost dragostea”…
    Lacan sugereaza ca relatia analitica este cumva una de iubire, iar articolul este pana la urma si el … despre iubire.

    ST

    Răspunde
  9. Anonim says:
    14 ani ago

    Propozitia pe care ai redat-o citandu-l pe Jacques Lacan face parte din seminarul VIII – “Transferul” si are in vedere ideea de “dorinta”.
    Dorinta Celuilalt este originea oricarui subiect.
    Atunci cand ia in discutie de exemplu conceptul de “afect”, Lacan chiar recomanda a se renunta la acesta in favoarea celui de “semnificant” motivand ca, relatia analitica nu este nici exclusiv un schimb afectiv, nici exclusiv un demers intelectual/rational.
    Nu stiu daca pot sa dezvolt aici ideea, dar oricum, astept intrebari.
    Georgiana

    Răspunde
  10. Anonim says:
    14 ani ago

    parerea mea este putin diferita. da, relatia analitica, atunci cind apare iubirea (pacientului), nu este una de iubire in sensul in care este ea inteleasa indeobste, INSA nici o relatie analitica nu se poate dezvolta in lipsa iubirii. iar aceasta din urma forma de iubire nu este una de tip contratransferential, chiar daca raspunde uneia de tip transferential. sint chiar convinsa ca spatiul analitic este sau mai precis devine unul al iubirii, in care pacientul isi joaca scenariul dar analistul raspunde, tot prin iubire, de pe pozitie analitica. chiar si atunci cind ea are aspect de furie etc.

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

22 noiembrie 2020
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

22 noiembrie 2020
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

22 noiembrie 2020
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

10 ianuarie 2021
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Erich Fromm despre fenomenul narcisismului social
Cafe Gradiva

Erich Fromm despre fenomenul narcisismului social

22 noiembrie 2020
copil parinte psihoterapeut dolto
Psi

Dar adulţii chiar îi înţeleg pe copii? Ce crede Françoise Dolto

29 noiembrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

depresie şi poluare urbană

Depresie şi poluare urbană: ce spune un studiu din 2019

5 aprilie 2021
anatta în budism

Anatta în budism, non-sinele și neuroplasticitatea ca expresie a identității

24 martie 2021
Gemma Habibi de Robert Prosser: Bătaia e ruptă din raiul fricii (spectacol online)

Gemma Habibi de Robert Prosser: Bătaia e ruptă din raiul fricii (spectacol online)

20 martie 2021
escapismul simtul realitatii fantezie

Escapismul ca diversiune: cum ne regăsim (sau nu) pe noi înșine

17 martie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.