Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică - ÎNSCRIERI 2022

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

Chestia pe care a început-o Freud

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
1
Chestia pe care a început-o Freud
Share

Citeştedespre

Trauma naşterii Otto Rank psihanaliză

Trauma naşterii poate fi rezolvată retroactiv în relaţia psihanalitică, spune Otto Rank în 1924 (traducere în premieră)

6 octombrie 2021
Sigmund Freud homosexualitate

Sigmund Freud îi scrie unei mame îngrijorate: „Homosexualitatea nu este ceva ruşinos” (1935)

23 septembrie 2021
Hélène Oppenheim-Gluckman, „Psihanalistul, medicul, boala”

Hélène Oppenheim-Gluckman, „Psihanalistul, medicul, boala”, noiembrie 2020

17 decembrie 2021
Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022
M-am întrebat adesea care e nivelul comun de cunoaştere a psihanalizei la noi. Psihanaliza nu constituie nici pe departe o referinţă obligatorie şi nici nu cred că ar trebui, dar te-ai aştepta ca unele idei să fi intrat totuşi în „cultura generală”. Dacă din filmele americane sau din cărţile franţuzeşti, de pildă, îţi poţi face o idee despre câteva concepte de largă întrebuinţare, la noi, aceste medii, ca şi vorbirea curentă rămân deocamdată impenetrabile la „chestia pe care a început-o Freud”.

Cred că dialogurile de mai jos înfiripă o bănuială verosimilă asupra cunoaşterii comune, minimale a psihanalizei la români, chiar dacă ele nu stau pentru o „cercetare calitativă”, cu focus groups, fiind realizate aleator de Anca Ionescu şi difuzate într-o emisiune pe subiect de la Radio România Cultural.

Ai auzit de… psihanaliză?
Da, am auzit.
Cam ce ştii despre ea?
Psihanaliza, dacă se poate spune aşa, este o metodă de terapie. Începe cu Freud. Freud este chiar părintele psihanalizei. Şi, după câte ştiu eu, este înrudită oarecum şi cu hipnoza.
Ai avea încredere într-o astfel de metodă? Dacă, să spunem, cineva din preajma ta ar avea nevoie de o astfel de terapie.
Da, eu am încredere, şi chiar persoanelor care ar avea recomandarea să facă aşa ceva şi nu ar avea încredere, le-aş recomanda să apeleze cu încredere.
Cum lucrează psihanaliza?
Este o terapie. Se retrăiesc clipe din copilărie.
Tu, singur, ai încercat vreodată să te psihanalizezi?
Eu, sincer, nu. Nu aşa, în detaliu. O analiză mai largă – da, dar cu detalii amănunţite – nu.
Asta ce ar presupune?
Ar fi o teamă de nereuşită, pentru că dacă m-aş analiza cu toate… cum ar fi… calităţile şi defectele, succesele şi insuccesele mele şi m-aş dezumfla, dacă se poate spune aşa… Şi mi-e teamă de această analiză în detaliu.
Dar când crezi că ar trebui să meargă cineva la psihanalist?
În momentul când are un blocaj intern, când nu mai ştie ce să facă, nu mai găseşte o cale de ieşire.
Ce ştii despre psihanaliză? Ai auzit ceva despre asta?
Păi… nu e chestia aia care a început-o Freud… mă rog… analiza viselor, chestii… de genul acesta, nu?
Da. Spune-mi ce ştii tu despre psihanaliză.
Nu prea multe. Mă gândesc că a analiza înseamnă, practic, cum gândeşte un om, ce înseamnă impulsurile lui, prin a-i analiza vorbele şi amintirile… nu ştiu… modul în care… pe ce pune el accent, adică ce reţine, ce nu reţine… ce-l deranjează, ce-l afectează, ce-l impresionează… tot felul de chestii de genul acesta… să încerci să-i faci o… să-l încadrezi… nu ştiu.
Care-i scopul?
Cred că iniţial se voia ajutorul pacientului, ca să spun aşa. Să-l faci să înţeleagă mai bine cine este, ce doreşte el de fapt… care sunt ideile lui… nu ştiu… Adică să se înţeleagă el mai bine pe el.
În mintea ta aşa se conturează figura tipică a psihanalistului?
Cred că Freud, sincer. Adică… cineva cu ochelari, cu barbă albă, cu carneţel în mână…
Ai citit ceva despre psihanaliză?
Nu. Nu prea. Singura chestie care, mă rog, are cât de cât o legătură cu psihanaliza, cred eu, a fost o carte care n-am citit-o integral, se numea Factorul Einstein şi se
referea la cum să-ţi îmbunătăţeşti practic IQ-ul prin analiza gândurilor şi a imaginilor care le vezi atunci când închizi ochii.
Ai auzit despre psihanaliză?
Da, sigur, este o ramură legată de psihologie, foarte interesantă şi foarte frumoasă.
Ce ţi se pare interesant?
În primul rând, că poţi să cunoşti mult mai mult omul de lângă tine. Deci, ştiind şi studiind tipurile de comportament, tipurile morfologice, în anumite situaţii poţi să faci conexiunea între felul lui de-a fi, cum ar trebui să fie. Situaţiile în viaţă le poţi înţelege altfel… mai multe lucruri.
Pe tine cred că te-a pasionat. Tu ai citit despre psihanaliză, nu?
Am citit, da, am citit pentru că îmi place foarte mult – şi prin psihanaliză întâi şi întâi am încercat să mă înţeleg pe mine. Deci, de ce reacţionez la nişte situaţii nu ştiu cum… pentru că, normal, trecând de la o situaţie la alta, observi că şi comportamentul tău se schimbă. Nu neapărat în rău. Reacţiile sunt puţin diferite. Şi atunci… ne-am obişnuit… şi cu termenii…
Deci ai citit cărţi – sau ai mers chiar la un psihanalist?
Nu, mai mult am citit. E adevărat că am cunoscut şi o psiholoagă foarte bună, dar nu a avut neapărat timp să-mi explice prea multe. Deci, discutând legat de mine, de ceea ce mi se întâmplă mie, de transformarea asta interioară, să fac legătura, cumva, cu ce am citit eu.
Pe tine te-a ajutat?
Psihanaliza?
Da.
Foarte mult. Cred că pe tot omul care vrea să înţeleagă câte ceva despre asta îl ajută.
Cum funcţionează?
Pleacă de la curiozitatea de a cunoaşte, de a citi, de a-ţi îmbogăţi… cum să zic eu… trăirea interioară. Deci, automat, te îmbogăţeşti pe tine şi pe ceilalţi. După care începi să citeşti – şi, cu timpul, pe măsură ce înţelegi unele lucruri care se întâmplă în relaţia dintre oameni, indiferent despre ce anume este vorba, simţi că la un moment dat s-au produs nişte transformări în sufletul tău. Când au început, când au pornit… cred că nimeni nu este – să nu zic conştient… nu este atent când încep transformările astea. Dar psihanaliza ajută omul la autoevaluare, la schimbarea de comportament sau la formarea caracterului în sine. Pentru că dacă oamenii, trecând prin viaţă, nu sunt atenţi la ce li se întâmplă, practic cred că nici nu au ce învăţa. Deci ajung să trăiască doar prin prisma influenţelor venite din afară şi nu este bine. Nu devin conştienţi de ei înşişi. Să păstreze ceva bun în caracter şi să renunţe la alte lucruri. Rămân influenţabili… şi fără prea multă cultură. Pe când eu cred că psihanaliza atinge fondul.

Ancheta a fost realizată de Anca Ionescu şi difuzată vineri, 15 decembrie 2006 în emisiunea Chef de vorbe a Danielei Vasile de la Radio România Cultural.

>> Cu ce se ocupă un psihanalist

Tags: emisiune: Dosarele PSIpsihanaliză

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Teste de personalitate psihanaliză psihometrie
Psi

Psihologia pe numere: teste de personalitate, o scurtă istorie

by Chris Millard
4 ianuarie 2021
Woody Allen Bananas psihanaliză
Psi

Woody Allen în psihanaliză. Cel mai faimos analizand al lumii împlineşte azi 85 de ani!

by Cafe Gradiva
22 decembrie 2020
Donald Trump presedintia identificare proiectiva
Cafe Gradiva

Sechele: Vindecându-ne de preşedinţia lui Donald Trump

by Cafe Gradiva
29 noiembrie 2020
Load More
Next Post

Cultura şpăgii...

Comments 1

  1. Anonim says:
    15 ani ago

    Ce pareri „cuminti”. Eu am auzit opinii mult mai agresive anti-psihanaliza.

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Conflictul estetic in Moartea la Venetia

Conflictul estetic in Moartea la Venetia

8 octombrie 2020
Personalitatea narcisica si „cel mai bun” doctor
Cafe Gradiva

Personalitatea narcisica si „cel mai bun” doctor

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.