Când şi cum apare gelozia, ce-i de făcut şi de ce persistă, adeseori, şi la vârste adulte? Când, cum şi de ce – vom afla sâmbătă seară într-o discuţie cu Ioana Lazăr, psihiatru, psihoterapeut şi traducător al operelor lui D. W. Winnicott. Încheiem astfel ciclul radiofonic dedicat psihanalizei pediatrice, psihanalizei copiilor mici şi foarte mici.
Şi această ediţie a emisiunii Dosarele PSI va debuta, ca de obicei, cu ştirile despre noutăţile din domeniile psi. O noutate şi un eveniment îl reprezintă şi lansarea, în această săptămână, a cărţii Psihoterapie. Metode şi tehnici semnată de binecunoscutul dr. André Moreau şi recent tradusă la Editura Trei. Cunoscut specialiştilor români printr-o serie de conferinţe şi ateliere pe care le-a susţinut în ultima vreme în mari oraşe din România (Iaşi, Timişoara, Craiova, Bucureşti), doctorul André Moreau este psihiatru, licenţiat în psihologie şi psihanalist. A urmat formări în psihodramă, analiză tranzacţională şi de terapie Gestalt. Anca Ionescu a fost luni la lansare şi a înregistrat ideile şi impresiile autorului despre munca psihoterapeutului. Printre alte formări, autorul a vorbit despre cea psihanalitică:
Când Freud s-a dus la New York la primul congres de psihanaliză, a fost decepţionat de americani. În acel moment a spus: “Psihanaliza nu va funcţiona în America pentru că americanii nu sunt interesaţi să se înţeleagă, ei doresc doar să se schimbe”. Este cel mai frumos compliment pe care l-a făcut americanilor – şi lui André Moreau, pentru că exerciţiul care m-a ajutat cel mai mult să mă schimb era un exerciţiu care se desfăşura în linişte: să învăţ să privesc pe cineva în ochi, timp de 10 minute, de mai multe ori, şi să privesc în interiorul meu pentru a vedea ce se întâmplă atunci când cineva mă priveşte. Am făcut acest exerciţiu timp de 30 de minute cu o femeie pe care o adoram, dar care mă detesta, iar în felul acesta am reuşit să-mi diminuez frica de femei. Am reuşit, de asemenea, să privesc în ochi 45 de minute un bărbat şi să-mi diminuez astfel frica de autoritate.
Cu psihanaliza am învăţat totuşi lucruri importante. Acasă, în relaţia cu tatăl meu, care era autoritar şi agresiv, învăţasem că toţi bărbaţii sunt agresivi şi acuzatori, iar timp de ani întregi m-am simţit inferior. Aşa am devenit mediocru. Este ceea ce numim introiecţie. Am adoptat un model în interiorul meu şi când vedeam un bărbat care semăna cu tatăl meu, mă simţeam vinovat sau inferior. Aceasta era proiecţia, am proiectat o imagine a tatălui meu. În etapa următoare, cea a transferului, am transferat sentimentul de frică faţă de tatăl meu asupra altor bărbaţi.
La finalul ediţiei, Victor Popescu va recenza cartea Hipnoza de Roberta Temes, de curând tradusă la Editura Curtea Veche.
Sâmbătă, 12 mai, ora 18:15, în emisiunea Dosarele PSI de la Radio România Cultural.
Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.