• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
Cafe Gradiva
Terapeuti
Urmariti-ne pe WhatsApp
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Terapeuti
Urmariti-ne pe WhatsApp
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Urmariti-ne pe WhatsApp
Home Cafe Gradiva

Şcoala de vară de psihanaliză – Băile Herculane, 13-15 iulie

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
Cafe Gradiva psihanaliză psihoterapie

Citiţi despre

Deficitul de gemelaritate

Peter Maas Taubman, „Disavowed Knowledge. Psychoanalysis, Education and Teaching”, Routledge, October 2011

Ce este sandplay therapy? (I)

Formatori:
– dr. Brandusa Orasanu, psihanalist, doctor in psihopatologie fundamentala si psihanaliza Universitatea Paris 7, lector univ. Universitatea „Titu Maiorescu”, membru direct al Asociatiei Internationale de Psihanaliza;
– dr. Vera Sandor, presedinta Fundatiei „Generatia” pentru psihoterapia psihanalitica a copiilor si studentilor, membru direct al Asociatiei Internationale de Psihanaliza;
– prof. dr. Vasile Dem. Zamfirescu, Universitatea „Titu Maiorescu”, director general al Editurii Trei, autor al cartilor „Filozofia inconstientului”, „In cautarea sinelui”, „Intre logica inimii si logica mintii”, „Introducere in psihanaliza freudiana si postfreudiana”, membru direct al Asociatiei Internationale de Psihanaliza.
Organizatori: Centrul de Formare Profesionala si Evolutie Personala „Sistem Psi” Timisoara si Psihoterapie Net Timisoara
Programa: nivele de comunicare in relatia terapeutica; psihanaliza bolnavului psihosomatic; psihanaliza contemporana; tur de orizont; transferul; contratransferul si identificarea proiectiva; narcisismul si rusinea.
Data limita a inscrierilor: 23 iunie 2007
Informatii si inscrieri: tel. 0723 257 798 , 0788 438 541, 0788 763 033; e-mail: cabinet@psihoterapia.eu, office@sistempsi.ro; sediul centrului Sistem Psi, Pta Crucii, str. Petre Ramneantu (fosta Oltul) nr. 37.
Taxa de curs: 350 RON
Taxa de tabara: 100-120 RON
Psihanaliza
Psihanaliza este in acelasi timp un procedeu de cercetare a proceselor psihice cu scopul de a investiga semnificatia faptelor si a reprezentarilor ce au loc in inconstient; o metoda de terapie a tulburarilor psihice, in cadrul careia se tinde la rezolvarea acestora prin aducerea la suprafata si clarificarea semnificatiei rezistentelor, transferurilor si dorintelor ascunse ale pacientilor; un sistem complex de teorii cu privire la efectele proceselor psihice inconstiente asupra trairilor, gandirii si activitatii oamenilor. Elementele acestor teorii deriva din cercetarea proceselor psihice si din terapia starilor psihopatologice.

Cititi despre Psihanaliza, Sigmund Freud, freudismul si psihanalistii

Psihanaliza a fost dezvoltata de Sigmund Freud la inceputul secolului al XX-lea ca teorie generala a inconstientului. Modalitatile functionarii proceselor psihice au fost deduse de Freud in special din studiul semnificatiei viselor, interpretate de el ca realizare imaginara a indeplinirii dorintelor ce deriva din aspiratiile refulate ale copilariei. Calea recomandata pentru accesul in inconstient este intelegerea sensului viselor si a actelor ratate (lapsusurilor).
Psihanaliza a devenit azi extrem de familiara publicului larg (din Occident), dupa ce o vreme indelungata a fost fie respinsa, fie adulata. Dar succesul din deceniul 6, de pilda, mai ales in Europa, a instrainat-o, paradoxal, de esenta ei. Psihanaliza s-a raspindit pretutindeni nu numai datorita interesului starnit de terapia psihanalitica. S-ar putea spune chiar ca terapia a fost eclipsata de virtutile psihanalizei aplicate. Psihanaliza aplicata in literatura, sociologie, antropologie si etnologie, in religie si mitologie a stirnit interesul unui public care nu avea chemare pentru sfera clinica. In fine, psihanaliza s-a remarcat si prin mediatizarea pe caile cele mai comune: radio, TV sau prin intermediul scenariilor filmelor de cinema. Filme celebre au adus in prim plan psihanalisti. A existat chiar un film dedicat lui Sigmund Freud, care surprindea anii de incertitudine ai inceputurilor sale in psihanaliza.
In general, psihanaliza presupune ca experientele grave, neprelucrate ale copilariei sunt refulate, pentru ca altfel personalitatea imatura a copilului nu ar putea rezista acestui conflict. Nici un copil nu poate suporta, de exemplu, faptul ca este nedorit de unul din parinti, sau chiar urit. Psihanaliza spera sa obtina o vindecare prin aducerea in constiinta a starilor refulate, ori, asa cum se exprima Freud:”Wo Es war, soll Ich werden” („Unde era Sinele, trebuie fie Eul”). Trairile refulate sunt sustrase prelucrarii la nivel constient si nu pot fi integrate in personalitatea proprie. Acest proces poate fireactualizat treptat prin analiza, sub permanenta supraveghere si cu ajutorul omenesc al terapeutului.
Metodele psihanalizei
Anamneza pacientului are loc in mod clasic, acesta fiind culcat in timp ce psihanalistul se afla in afara campului sau vizual. In general, interpretarea datelor anamnestice amanuntite si de biografie este suficienta pentru a schita cadrul tulburarilor nevrotice si forma personalitatii psihopatologice.
Transferul (Übertragung) unor experiente si relatii din trecut asupra terapeutului este un moment principal al psihanalizei terapeutice. Se poate constata un transfer pozitiv sau unul negativ, in functie de tonalitatea trairilor proiectate asupra terapeutului. Din partea acestuia exista o reactie de contra-transfer (Gegenübertragung). Terapeutul a invatat in cursul propriei analize sa faca deosebirea intre simtirile si reprezentarile proprii si cele rezultate din analiza pacientului, pentru a nu se ajunge in mod inconstient la o stare de simbioza psihica.
Asociatiile libere produse de pacient fac posibil accesul la continutul trairii sale psihice, la conflictele sale intime, si descopera terapeutului imaginea vie a etiologiei nevrozei in cazul pacientului respectiv. Pacientul relateaza tot ce-i trece prin minte, intr-un flux neintrerupt, chiar crezand ca lucrurile sunt lipsite de importanta si n-au nici o legatura unele cu altele, sau chiar daca aceasta i-ar fi penibil si ar putea sa-i provoace un sentiment de rusine. Experienta psihanalistului poate descoperi in acest material brut multe informatii asupra unor experiente ramase ascunse. Aceasta presupune din partea pacientului o dispozitie la o cooperare fara limite.
Semnificatia viselor a reprezentat punctul de plecare al folosirii teoriei psihanalitice ca posibilitate terapeutica. Metoda presupune experienta in interpretare si exclude orice dogma. Interpretarea simbolurilor, produse ale fanteziei sau in relatie cu situatii originare, isi aduce contributia la elucidarea etiologiei starilor nevrotice. Interpretarea lapsusurilor ca substrat logic ilustreaza conceptia lui Freud asupra determinismului tuturor manifestarilor psihice.

Subscrieţi la Cafe Gradiva

Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.

Urmăriţi-ne pe WhatsApp

Abonaţi-vă la Newsletter

Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie

Citiţi şi

Argentina în terapie II
Cafe Gradiva

Argentina în terapie II

by Cafe Gradiva
22 noiembrie 2020
Erich Fromm despre limbajul uitat al viselor si psihanaliza
Cafe Gradiva

Erich Fromm despre limbajul uitat al viselor si psihanaliza

by Costel T. Popa
10 noiembrie 2024
David Tuckett: Visând şedința – Câteva fundamente ale tehnicii psihanalitice
Cafe Gradiva

David Tuckett: Visând şedința – Câteva fundamente ale tehnicii psihanalitice

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
Load More
Next Post
GDTP are site

GDTP are site

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Cum s-a născut psihosomatica
Cafe Gradiva

Cum s-a născut psihosomatica

8 octombrie 2020
„Ia o foarfecă şi tunde-ţi copacii”
Cafe Gradiva

„Ia o foarfecă şi tunde-ţi copacii”

8 octombrie 2020

Terapeuţi

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

27 mai 2025
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

27 mai 2025
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

27 mai 2025
psihoterapeut Teodora Dobrescu în Bucureşti

Psihoterapeut Teodora Dobrescu în Bucureşti, sector 3

24 mai 2025
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

27 mai 2025
Cafe Gradiva - Psihoterapie, psihanaliza, psihiatrie, psihologie

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.
×