Organizatori: Psihoterapie Net Timisoara si Centrul Sistem Psi.
Formatori: Horatiu Nil Albini, presedintele Societatii de Psihodrama „J. L. Moreno” din Cluj-Napoca si Sorina Birle, medic psihiatru.
Locul de desfasurare: Timisoara, sala NLP Charta, str. Filaret Barbu nr. 9.
Conditii de inscriere: studii superioare incheiate sau studenti in ani terminali.
Ultimele inscrieri: 7 iunie 2007.
Grup maxim de participanti: 18.
Primul modul: 15-17 iunie 2007.
Modul de structurare: module a cate 18 ore in week-end programate la 2-3 luni interval in acord cu participanţii. Cursul de 240 de ore in grup constant este etapa de baza de formare in psihodrama. In structura formarii mai sunt prevăzute seminarii speciale (36 ore); 3 seminarii teoretice (60 de ore) si o saptamana de dinamica de grup.
La finele formarii este eliberat certificatul de psihoterapeut.
Psihodrama este o forma de drama-terapie care exploreaza, prin actiune, problemele oamenilor. Este o metoda de psihoterapie individuala si de grup si in acelasi timp metoda aplicata in cadrul organizatiilor si a sistemului educational.
Metoda psihodramei a fost dezvoltata de Jacob Levi Moreno, cu elemente imprumutate din teatru. In psihodrama, participantii isi exploreaza conflictele interne prin actiune asupra propriilor sentimente si prin interactiune. In psihodrama de grup, fiecare sedinta se centreaza in mod tipic pe unul dintre participanti, cunoscut sub numele de „protagonist”. Protagonistii isi examineaza relatiile interpersonale prin interactiunea cu alti „actori” si cu conducatorul grupului. Aceasta se realizeaza prin tehnici specifice, incluzand dublul, inversiunea de rol, oglinda, sociometria etc. In psihodrama se realizeaza o restructurare interna a tiparelor disfunctionale si se provoaca participantii sa descopere noi raspunsuri la situatii si sa devina mai spontani si independenti.
La ora actuala, in lume exista peste 10 000 de specialisti in psihodrama. Desi initial psihodrama a fost aplicata ca forma de psihoterapie de grup, metoda are multe utilizari. Mai exact, psihodrama este definita ca o metoda de comunicare in care cel care comunica se defineste prin actiune. Metoda psihodramatica este o sursa importanta a jocurilor de rol utilizate in domeniul organizational, in afaceri si industrie. Psihodrama ofera mijloacele necesare pentru interactiunea in domeniul educational si al training-ului de relatie si comunicare. De asemenea, prin psihodrama participantii invata sa descopere noi mijloace de comunicare si noi intelesuri in situatiile de comunicare in care au fost sau sunt implicati.