Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Şi pentru că tot sunteţi aici…
...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.
Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua. Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim!
Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.
Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa
Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon
© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.
© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.
Interesanta (si adevarata) comparatie…
‘fatalmente impartita intre exhibitionisti si voyeuri’…
dar de ce fatalmente, dragii mei?
uf…, e incredibil ce bezna, ce noapte a gandirii o reprezinta contaminarea la psihanaliza. in veacul vecilor nu mai scapi de aici, e un fel de capcana a prostilor – decat poate prin vreo revelatie norocoasa, stiu eu, prin ce concurs de imprejurari… altfel, acolo ramai, nu mai poti gandi decat in clisee, dar clisee lamentabile, din alea gen refulare, transfer-contratransfer, de debili mintal…
iertare daca va contrariez pe un site de analiza… merde, pour ne pas la nommer, si inevitabil o fac…, dar cand descopar din intamplare cate o tampenie calificata, precum sunt sincerele voastre verbiaje, nu pot sa nu resimt o simcera compasiune… e ca atunci cand vezi un animal ranit, o insecta strivita…
…e uluitor, totusi, cu putin noroc, ati fi putut invata sa ganditi. e ca intr-o secta – o secta a prostiei, de altfel, proba cantitatea de cretini pe care o recruteaza constant…
bun. ‘fatalmenta impartita’, cum spuneati.
Stimate dle m,
„Fatalmente impartita” reprezinta, sintetic, chiar opinia autoarei pe care am citat-o. Personal, nu impartasesc acest schematism, dar nici nu strecor opinii personale atunci cand indic o sursa – cu cat mai multa acuratete, sper. Comentariile nu au decat – ba chiar sunt invitate – sa urmeze.
Tot astfel, nu impartasesc nici opiniile dv. generalizatoare (las la o parte limbajul si suveranul dispret pe care il aveti fata de o disciplina si o scoala de gandire care si-au aflat gloria, specialistii si filosofii). De acord ca exista multe clisee in psihanaliza (nu-i apartin) si ca e foarte usor si tentant sa etichetezi in acest domeniu – desi tocmai acest lucru nu ar trebui facut, cu deosebire nu in psihanaliza. O face toata lumea. Dar veti fi mirat totodata, psihanaliza nu spala creiere, nu e o „secta” ori vreo „contaminare”, asa cum ne informati, apeland la alte clisee decat cele pe care le indicati explicit drept clisee. Poate ca daca veti avea curiozitatea sa aprofundati unele dintre conceptele la care faceti trimitere, ele vor deveni mai pline de sens pentru dv. Altfel sunt, intr-adevar, doar vorbe goale.
🙂
vorbeste lumea…
‘Fatalmente’ e un fel de a spune. Avem de a face cu acela care isi creeaza blogul si cu publicul acestuia. Mai exista si alte persoane, aflate undeva la mijloc?
Cat despre criticile aduse psihanalizei, acestea exista de cand a aparut psihanaliza. Si asta nu a impiedicat dezvoltarea psihanalizei pana in zilele noastre. Si, pana la urma, oricine are dreptul la o parere.
draga dle batfoi,
exista posibilitatea ca eu sa va conving vreodata ca disciplina (…) pe care o aparati este rahat cu apa rece, sa o parasiti pe data si sa scuipati cu sila si uimire inapoi?
teoretic, aceasta posibilitate exista, admiteti posibila venirea unei astfel de zile (provocata de mine, de oricine)?
daca nu, dialogul nici nu poate incepe. i s-a retezat premisa veritatii.
eu unul admit imediat ca tot ce am spus despre analiza sunt clisee si ca as putea, convins de virtutile ei, sa ma apuc de psihanaliza, de zodiac, de ghicitul in matze de capra, ca romanii…
psihanaliza nu e ‘contestata’ (cu nu stiu ce ‘clisee’), ci moarta. psihanaliza e cadavrul lui lenin. mai sta in doua atze, franta si argentina, prima din cauza scolii (acum pot sa zic ‘sectei’?…) lui Lacan, a doua din imitatie. e maturata de tot ce apare nou si, decisiv, de acest secol al biologiei. dar maturata. se va vorbi intr-o zi despre aceasta imensa pacaleala spiritualista a gandirii ca despre fisiologie.
raman la parerea ca este o secta – opinie pe care nu am luat-o de nicaieri, e a mea. si ca e o secta a prostiti. nu neg ca exista exceptii remarcabile, stiu eu… admit. dar in majoritate, cei care adera la ea au o problema, credeti-ma, am intalnit destui. sunt insi cu mintea imprastiata bine (plus liota de exaltate…), refractari la rational, la logica s.a.m.d., un tipar clar. de fapt, sper ca nu va spun vreo noutate…
admit ca limbajul… uf, n-a fost cel mai adecvat. pur si simplu mi s-a facut sincer mila, intalnind cliseul cu voyeuri-exhibitionisti etc…
nu, nu am curiozitatea sa aprofundez ‘conceptele’ (dati-ma voie sa surad un pic…) la care ma invitati. lecturile mele din domeniu sunt, pe treapta traditiei, fondatori etc., hm, sa zicem, rezonabil de solide. rezultat – nul.
ganduri bune,
m
si am pus si ‘fisiologie’ in loc de fisiognomie…
stiu, vreun act ratat, chestii… din refrenele netede 🙂
p.s.: zau, chiar as vrea sa vad asta. un ‘psihanalist’ care, contrazis pe un forum, sa admita ca deisiplina lui e zero barat, o facatura aflata pe ultimii metri. si sa refuze sa mai castige vreun ban din ea, sa nu mai predea la fac etc.
asa, faptul ca un asemenea tip nu e ‘de acord’ cu ce spui de psihanaliza… 🙂 sa ma ierte dumnezeu, dar nu e o noutate prea emotionanta 🙂
Dle m,
sincer va marturisesc ca am indoielile mele legate de psihanaliza. Cred ca as avea puterea sa renunt la aceasta disciplina din care aproape mi-am facut o profesie, daca ati veni cu argumente solide. M-ar interesa de ce o amestecati cu diferite practici (astrologie, ghicit in matze)? A recunoaste ca te-ai inselat, chiar si in privinta unei alegeri esentiale a vietii cum este alegerea meseriei, pt mine reprezinta o calitate foarte importanta…
Apreciez ca si dvs ratiunea si logica.
Asadar, eu sunt deschis…
Dan Niculescu
Sunteti convins, d-le. M., ca acest domeniu nu poate ajuta pe absolut nimeni? Eu n-as fi atat de categorica nici despre aderarea la Partidul Comunist (a pro pos de respectiva statuie). Pareti oricum a vedea acest domeniu ca pe o „entitate” cu puteri mai mari decat omul atunci cand spuneti: „in veacul vecilor nu mai scapi de aici”… Nu credeti ca, daca oamenii au inventat-o, tot la fel pot si renunta la ea daca li se dovedeste a fi nefolositoare?
Daca psihanaliza ajuta sau nu… nimeni nu este obligat sa apeleze la ea. Apeleaza la psihanaliza numai cine doreste.
Sigur. Si cine are dreptul sa ii spuna cuiva ca metoda la care el a apelat nu il ajuta, decat numai persoana in cauza?
Cel la care a apelat, desigur…
Ma,de ce sunteti astia…cu „bransamente”-n psihanaliza toti cu creier prost?! Am cunoscut si cunosc cateva specimene de-astea,fie ca-s de sex masculin sau feminin.Mare-i gradina lui Dumnezeu ! Toti „dusi” rau. Toti se urasc intre ei…,fiecare invidia pe celalalt,ofticosi,neciopliti,needucati,vai de ei.In afara de interpretari de Freud si altii de-astia,mai stiti ceva?!Daca-l intrebi cand s-a culcat cu nevasta-sa (asta in caz ca are,ca multi sunt…cuci,masturbatori practicanti),habar n-are.Va refulati in „analize” propria incapacitate de a trai,rudimentarismul mental.Va urati intre voi,urati trecutul ca v-a marcat si ati „suferit”…,paranoie intruchipata! Oricine are suferinte din trecut si /sau prezent.Daca ele sunt interioare,pai in loc sa stati pe canapea voi si aia ce vin la voi,mai bine mai puneti mana pe nevasta sau barbat ,daca aveti,mai si fu…i-va,si sa vedeti ce scapati de trecut,papagalilor!Dupa creierasii vostri,ati putea sa distrugeti tot ce are mai bun omenirea: iubirea,toleranta,iertarea,viata,speranta,fericirea! Izolati omul in „interiorul” lui,punandu-l sa „comunice” pe canapea cu el,cand ar putea foarte bine sa comunice cu cel cu care o animozitate sau a avut o sufeinta el sau i-a provicat o suferinta etc…Si asta fara sa va dea voua bani cu sacul! Apropo,cunosc pe una ce a fost in stare sa-si lase propria fetita acasa,cand toti colegii au mers in tabara vara asta,pentru ca sa mearga ea la „terapeut”,cica! Sunteti atat de nocivi! Asta a ajuns sa vand din casa ca sa mearga la psih”anal”ist,ca drogatii…!! Spre asta impingeti omul,la distrugere,nu la ceva…bun.In loc sa-si vad de fetita,sa o intereseza fericirea ei,isi tine copilul pe 40 grade in Bucuresti,cand colegii sunt la munte,ca sa mearga la „terapeut”…E ca o crima.
Astia distrug,practic,realtiile umane.In loc sa indrume sau macar sa duca omul spre a putea sa vada,real,ce i sa-ntamplat rau si de ce are o anume situatie neconfortabila-n interiorul lui,cu „dislocatii” ale comunicarii cu cei din jur etc,practicantii astia de manipulare umana,psihica, psih”anal”isti,duceti omul la exasperare,ii creati doar o senzatie de „liniste” launtrica,pe care insa si-o resusciteaza ciclic,la orice „avarie” exterioara sau interioara lui,doar e senzatia ca „se vindeca” de problema lui.Practic,e ca fumatul cu psihanaliza asta…Dobitocii fumeaza ca sa (chipurile!) „se calmeze”,insa in realitate starea li se-nrautateste! Asa si cu aceasta „terapie”,cica „vindeca”…,de fapt resusciteaza tot raul interior din fiecare pacient,in loc sa-l constientizeze,sa-i redea perceperea reala asupra trecutului sau (mai „antic” sau mai „nou”…),sa-i calmeze relatiile cu trecutul personal,fara sa „duca” ura interioara mai departe,tot ce i s-a intamplat rau in relatiile cu parinti,prietene,prieteni,sotie sau sot s.a.m.d.,ca omul sa poata sa aiba apoi multumire de sine,sa devina puternic interior,dar sa poata fi si iertator si capabil de comunicare si convietuire (nu se poate schimba trecutul,ci doar prezentul si viitorul,e ceea ce niciun „terapeut” ce se cheama psih”anal”ist nu stie!)…,toate astea sunt „duse” doar cu scop meschin,pt ca psih”anal”ist-ul sa poata,dupa propriul interes,ba sa incaseze bani cat mai mult timp de la „bolnav”,ba sa se poata distra pe seama lui,ba sa profite de pacient (uneori si fizic,sexual!),ba sa se foloseasca de situatie pentru propria vanitate.Jalnic,penbil! Cum dracu se face ca,vorba unuia dintre astia ce-si spuneau „terapeuti”,ca o blasfemie suna,mai toti ce practica „meseria” asta sunt niste retardati,incapabili probabil sa se descurce in orice altceva…,au relatii de rahat cu ei si cu cei din jur (dincolo de poza…),mai toti sunt divortati sau se duc la curve ,nu-si pot gasi o partenera (un partener) de viata,duc o viata mizerabila (nu mizera,pt ca sunt cazuri de „imbuibati” ce incaseaza multe milioane pe zi,cica „vindecand”!)…?!
Terapia lunga…,boala lunga…
Sfat pt cititori: constientizati trecutul,fara insa sa „duceti” mai departe ce credeti voi c-ati trait rau,ca v-a molestat unul,ca va batut mama,ca n-ati mancat portocala ca erati saraci si…tot felul de motive sa suferiti.Ca prostii ! „Iert,dar nu uit”,corect.Dar…IERT!Si gandesc la cel de langa mine sau de mai departe…,mama,tata,fiica,fiu,sot,sotie,sora,frate,seful de la job,subaltern etc,altfel decat…”incarcat cu ura”,cu invidie si alte imbecilitati…”constientizata” de la „analiza”!Ce „eliberare”,ce viata traieste o persoana care isi uraste sau ale pecreptii imbecile pentru aproape? Ma,vorba lu’ Badea,ma „deontologilor”,ma „analisitilor”,ma „terapeutilor”,dati libertatea omului,nu-i mai chinuiti pe bietii pacineti,ei sunt victime ale voastre,ale propriilor incapacitati,ale psihopatiilor voastre,ale gandirii rudimentare ce o aveti foarte multi!M-as mira sa iesiti vreunul sanatos la cap,daca vi se face vreun control psihiatric! Sa stea pe canapea,sa va aduca bani ,sa aveti pacienti,ce fericire pt voi ! Ce ghinion pentru bietii oameni! Intra sa „scape”,c-au „auzit” de „psiholog”,de „psihoterapie”! Cand colo,afara-i vopsit gardul,inauntru…ce sa vezi,iadul!Apoi…ies vai de ei…Asa zis-vindecati !Poti trece de orice stare launtrica proasta ,INDIFERENT de cauza si momentul consumarii incidentului trait doar prin a comunica eficent,a gandi pozitiv,a face bine,a iubi,a darui,a pretui ce ai,a nu te-ncarca negativ,a pretui viata!Si altele…,pe care niciodata nu vor putea afla,bietii pacienti de la niste „infractori” (poate ca ghilimelele n-ar trebui puse),manipulatori psihici,”fantezisti” ca voi,psih”anal”istilor.Lasati-va de prostit lumea!Sunteti penibili…! Sunteti ca teroristii,aia nu stiu decat de ei,daca-l pui pe un indoctrinat musulman fanatic sa arunce in aer un autobuz unde e ma-sa si ta-sau,o sa indeplineasca asta.Lasam la o parte ca ucide n suflete,”victime colaterale”.Pt ca…nu-i pasa,”el” e zeul,restul…La voi,sub paravanul ca „educati” pacientul spre valorizarea lui in ochii propriei persoane,de fapt ii „fixati” ura fata de toti cei care i-ar fi facut sau chiar i-au facut rau in trecutul sau.Ii depuneti asta ca un balast vesnic in suflet,in loc sa-l invatati sa arunce dracu la gunoi ce i s-a intamplat rau,sa ierte…(asta si difernetiaza omul de animal,sa stii sa ierti!),omul devine inconstient,nu mai stie de nicio valaore decat…”el”,ar ajunge si-n curu gol doar sa iasa el „invingator”,cica! Vai de voi,vai de cei ce intra pe mana unor astfel de…
Pacientul,ma,papagalilor,ar trebui sa invete,asta da…,sa poata discuta depre raul acela,sa comunice (real) cu el si cu cei din jur,cu familia,cu colegii,cu parintii,deschis,cinstit,sa-si „refuleze” frustrarile trecutului,dar nu calcand pe cadavre,nu intemnitandu-i interiorul.Daca ai o problema si nu te intelegi cu mama ca te-a batut cand erai in clasa a 3-a ca nu ai vrut sa spui poezia ce o vrea ea,ci una care o doreai si,de-asta,”de-al dracu” o urasti…sau,daca ai o problema ca nevasta-ta nu vrea sa iti faca sex oral si tu,”de-al dracu”,te duci la o curva…sau,daca acasa ai pe unul ce vine la 9 seara de la munca si tu te-ai f..te,iar el se culca,tu,”de-a dracu” te indrepti spre unul de la servici,ca-l vezi des si ai labiile umflate…sau…sau…,pai…,vii pe canapea,te perpelesti,discuti si vezi ca te asculta totusi cineva,ai „comunicat” atat de eficient…incat ,practic,real,situatia e la fel!Halal terapie! Ma,nulitatilor,sunteti nocivi,”terminatori” umani,profotori ai intamplarilor nefericite ale bietilor si (chiar!) nefericitelor persoane ce ajung pe caneapea! Un om sanatos la cap se duce si discuta cu…mama,cu sotia,cu prietenul…etc,pe concret,comunica.Nimeni nu s-a nascut invatat,oricine,la orice varsta,poate sa invete sa comunice.Asta e cheia in orice: comunicarea!Nu „prostirea” de care
au parte pacientii vostri…,sunteti niste vanzatori de iluzii.”Ati mintit poporul cu…canapeaua”!Halal! Umanitatea nu ar fi trait ,ar fi murit de mult,daca ar fi „avut in sange” ura pentru tot ce a trait rau in trecut,asa e in regimurile totalitare,in comunism te
indoctrinau cu „lupta ” de clasa,in fascism cu „ura” rasiala etc.E important sa ne amintim,la nivel macro,de ce rau a insemnat pentru omenire fascismul,comunismul,dictaturile.E important sa ne amintim si sa ne constientizam trecutul,cu bune si rele.Dar sa NU pastram in suflet ura ,durerea,pentru ca…suntem pierduti.O terapie care „vindeca” nu sadeste in sufletul pacientului ura fata de tot ce i s-a intamplat rau in trecutul sau,in copilarie sau ulterior,persoane sau intamplari.Vindecare ?CE vindecare e cand un ins dupa terapie devine pt el „zeu”,iar ma-sa si ta-sau niste „criminali ce i-au mancat copilaria”,nevasta-sa…”nu se mai potriveste”,victorie! Daca mai are nenorocitul si 1-2 copilasi,gata,succes garantat pt „terapeutul” psih”anal”ist! A vindecat ! ! ! Ma,paranoicilor !O terapei care vindeca nu inseamna si nu indeamna pe sot sa mearga la curve,ca e mai bine…sa-si lase 3 copii in grija mamei lor,”fosta” sotie,ca sa fie el „eliberat”.Si nici pe nefeicita asta,care-si lasa fetita in plansete acasa…,ii ia banii de tabara sa dea insului unde „se analizeaza”…Si mai stiu cateva exemple.Ieri chiar am auzit ca e una ce practica meseria de mastrurbare intens,e femeia indragostita lulea de terapeut,iar saracul ala cu care e,cica „sot”,se mira ce dracu area panarama!Secretul terapiei…,sunteti penibili,voi „analistii”,deontologii”…E „fericita” femeia,se masturbeaza ca e plecat barbatu-sau si o neglijeaza. Dar,proasta,nu i-a zis nimeni,”fa,ia vezi…,ce e real cu el,ai discutat…,ia-i atras atentia…,ia-i pregatit o baie…etc,ai creat ceva sa resuscitezi casnicia”?!Etc.Nu,la voi,”intinde-te pe canapea”! Sunteti de-a dreptul nocivi.
Voi,”analistii”,psih”anal”istii…A,cea mai tare: o tipa,cu o fantezie cu „s-o fac cu doi”,primeste „liber” de pe urma unei sedinte „pe canapea”,cheama doi de la ziar,anunt…dintr-o revista porno,ramane tipa fara bijuterii,TV etc,fiind beata si,a doua zi,anunta Politia,nemaistiind de ce si cum…Cine vine la ancheta? Unul dintre cei 3 anchetatori desemnati pt caz era…unul dintre cei doi cu care „se fericise”! Si-a indeplinit insa fantezia,ce mai conta…c-a facut foamea vreo 2 luni si a ajuns la ziarul local „vedeta”! Bravo,”victorie”…,datorita terapiei „de canapea” ,a…”pus-o!”.
Viata e frumoasa,fiti optimisti!
La adio,ma! Ma,”deontologilor”,”analistilor”,”terapeutilor”…V-am zis psih”anal”isti pentru ca nu valorati nici un rahat dintr-un cur,pangariti meseria de psiholog.
Ai dreptate, Ana I., acest lucru l-am omis.:) Se poate intampla ca, la interviul preliminar, psihanalistul sa ii spuna persoanei care doreste a-i fi pacient ca nu i se potriveste acest demers (lasand la o parte situatia cand demersul i se potriveste, dar terapeutul nu, si atunci este recomandat altcuiva).
Dar as fi fost si eu curioasa, ca si Dan, ce argumente pot demonstra ca acest domeniu nu este bun pentru nimeni… Poate ca dl. m. va reveni in termeni mai lamuritori.
Georgiana, personal nu cred ca interviul preliminar este suficient pentru a decide daca o persoana ar avea sau nu un beneficiu real din parcurgerea unei cure psihanalitice. Este foarte posibil ca actorii unui cuplu psihanalitic sa ajunga la concluzia asta dupa mai multe sedinte, luni, ani.
Si… inca o precizare… eu m-am referit la „a avea nevoie de psihanaliza” in general, nu „a avea nevoie de un anumit terapeut”. Este foarte posibil ca cineva sa apeleze la psihanaliza fara sa isi dea seama ca, de fapt, ceea ce cauta era cu totul altceva… Sa ne gandim… hmmm… ce-ar putea fi… ma depaseste. Tu ce crezi? Ce cauta oamenii la psihanaliza?
Da, mii de scuze, si tu te-ai referit tot la „psihanaliza” ca demers. Dar la aceeasi intrebare suntem: ce cauta oamenii la psihanaliza?
La psihanaliza ajung persoanele care intuiesc ca ceea ce li se intampla depinde si de ei insisi insa, nu de vointa lor, ci de acele parti inconstiente ce nu pot fi controlate volitiv si care reprezinta cea mai mare parte a aparatului psihic.
Si totusi… ramanem la aceeasi intrebare… ce cauta oamenii la psihanaliza? Sau mai precis… ce spera sa gaseasca? Sau mai precis? Ce gasesc oamenii la psihanaliza (fie ca observa asta sau nu)?
Poate e interesanta si asta:
http://books.guardian.co.uk/departments/computingandthenet/story/0,,2130794,00.html
?
Felicitari lui m. si anonimului (fie ca sunteti femeie sau barbat)! E intr-adevar rahat cu apa rece,o porcarie aceasta ramura a psihologiei.E o terapie anti-om,anti-societate,anti-familie,anti-crestina.
pentru anamaria ivan: eu cred ca intr-adevar gasesc ceea ce n-au gasit la parintii lor pentru ca altfel n-ar face psihanaliza cu anii…
da, ne apropiem…
Noi spunem ca pacientul cauta ceea ce se cheama „continere psihica”. Adica, vine la psihanalist pentru ca nu isi poate contine anumite continuturi (scuzati repetitia, dar scriu pe fuga) psihice si asteapta de la psihanalist sa i le poata contina acesta prin propriile lui trairi (care sunt parte a contratransferului). Acest schimb (care, spune Jacques Lacan, nu este nici exclusiv afectiv, nici exclusiv rational) are ca rezultat o crestere (maturizare) a pacientului similara, intr-adevar, cresterii si maturizarii copilului in relatie cu parintii.
da, continere. Asa zis si intelegere. Oare chiar ar trebui sa platim pentru asta? Nu cumva ar trebui sa vina gratis mama soacra… gratis?
si sa mai fie si reciproca… daca nu sunt prea impertinenta?
Plata sedintelor si asimetria relatiei (din punctul de vedere al rolurilor celor doi parteneri) sunt elemente foarte importante ale ceea ce numim „cadru” in psihanaliza.
Pacientul beneficiaza de serviciile psihanalistului si nu invers, fapt pentru care primul trebuie sa fie inteles de catre cel de-al doilea. Daca psihanalistul i-ar cere pacientului ca acesta sa ii inteleaga problemele, relatia s-ar inscrie in echilibrul si reciprocitatea unei prietenii, ceea ce ar face imposibila regresia si cresterea afectiva a pacientului, lucruri pe care demersul psihanalitic si le propune. Regresia ar fi imposibila pentru ca pacientul ar ramane la nivelul apararilor pe care oricum le pune in miscare la nivel social.
Plata este importanta pentru ca, daca psihanalistul nu ar cere un bun material de care sa se simta motivat, adica suma de bani respectiva, atunci ar cere alte lucruri de natura sufleteasca de la pacient, aducand relatia cum am spus si mai sus, la nivelul social al unei relatii de prietenie. Prin urmare, faptul ca pacientul plateste cu bani si nu cu laude sau sentimente de prietenie, face posibila vehicularea si altor trairi pe care el le are si care nu sunt numai de prietenie si iubire. Pacientul are nevoie sa simta fata de terapeut toate sentimentele pe care el este obisnuit sa le simta, nu numai pe cele pozitive. Cum am spus si intr-un alt comentariu, orice relatie este un schimb. Gratuitatea sedintelor ar dezvolta o intimitate intre cei doi din care pacientul nu ar mai avea ocazia sa ia distanta ca sa se vada pe sine. Ar ramane vesnic indatorat fata de terapeut. Acesta este motivul pentru care nu este permisa (decat in anumite conditii pe care nu le discut acum) nici declararea catre pacient a sentimentelor terapeutului (adica contratransferul): acest fapt ar putea de exemplu sa-l impiedice pe pacient sa fantasmeze o posibila relatie persecutorie pe care are nevoie sa o depasasca. Atunci, psihanalistul nu ar mai putea face parte decat din categoria persoanelor cu care pacientul se intelege bine, fara sa se mai poata face ceva cu cealalta categorie de persoane:))
In calitate de client am auzit multe justificari ale platii sedintelor de psihoterapie. O sa dau exemple:
– Freud zicea ca terapia are un rol educativ si psihanalistul ii arata pacientului ca a scapat de o falsa rusine comunicandu-i deschis ceea ce el doreste de la acesta
– plata unei sume de bani te determina sa fi activ, sa te implici in terapie
– suma de bani pe care terapeutul o cere ii selecteaza pe cei care isi pot permite o terapie (sau pe cei care isi doresc cu adevarat sa se implice intr-un astfel de proces)
– plata are rolul de al determina pe client sa-si doreasca sa termine terapia (cand isi va rezolva probleme sedintele i se vor parea prea scumpe)
– comunicandu-i deschis pretul, terapeutul ii da clientului un model de comportament asertiv
Personal eu consider ca acestea sunt doar niste justificari inventate pt a fi mai umane…dar cred ca adevarul se gaseste in afirmatia gasita pe site-ul un terapeut din SUA: „You get what you want and I get what I want.”
Dvs ce parere aveti ?
Am uitat sa scriu textul complet de pe site-ul acelui terapeut: „Psychotherapy is a business. You get what you want and I get what I want”.
Nu la asta se reduce totul: un business profitabil ?
Eu cred ca ati facut o excelenta sinteza a motivelor pentru care e necesara plata sedintelor. Probabil ca lista ar mai putea fi completata, cel putin ca nuante; ea trebuie in orice caz nuantata in functie de persoana si de momentul in care se afla terapia. Sunt de acord inclusiv cu ultimul punct: da, psihanaliza este si o modalitate de castig. Ar fi si ciudat altfel, nu? Sper insa sa nu existe cazuri in care sa se reduca la atat. As sugera sa nu vedem intr-o maniera prea exclusiva („sau-sau”) aceste motive, ci cu cat vom vedea mai multe intr-o terapie – de preferat in cea personala – cu atat vom avea, cred, raspunsuri mai complete (de tip „si-si”) la intrebarile iscate de plata sedintelor de terapie (in general, cred ca e un semn bun atunci cand ajungem la raspunsuri de acest tip si pentru alte intrebari din terapie). Mi se pare de altfel ca Georgiana Branisteanu explica foarte bine lucrurile in comentariul de mai sus.
Mda… Oricum, in contextul „ce cauta lumea la psihanaliza”, si urmand calea fireasca pe care o indica raspunsul „continere/intelegere/ceea ce nu a primit de la parinti”, va adresez urmatoarea intrebare: chiar credeti ca aceasta continere este imposibil de obtinut fara sa dai bani la psihoterapie? Si chiar credeti ca iubirea gratuita, naturala, sincera, spontana decorata cu intelegere si continere, nu ar putea avea un efect „vindecator”? Chiar credeti cu sinceritate ca numai aceasta relatie asimetrica pacient-psihanalist, cu un flux aurit trecand de la cel de jos la cel de sus poate sa conduca la crestere, la maturizare, la reparare, la vindecare?
Pana la urma ce conteaza? Sa ne vindecam sau sa ne psihanalizam? Hmmm…
Justificati plata pt ca,de fapt,e o escrocherie fara margini.
Nu e neaparat o escrocherie, dar nu e nici neaparat necesara… Cam asta e ideea. Se poate ajunge la intelegerea celuilalt si a propriei persoane si fara aportul pe care il produce scurgerea de bani catre buzunarul unui om investit cu titlul de „psihanalist”
Oricum… vorb-aia: ce e pe bani se plateste, ce e gratis se rasplateste.
Eu una sunt convinsa ca unuii prefera sa plateasca, pentru a nu se impovara cu datoria „grea” de a rasplati. Optiunea fiecaruia… sau nu…
Nu stiu ce se intampla cu psihanaliza,ce rost are,daca ea face rau?…
Foarte interesant ce spuneti,dle m!
Chiar credeti ca singura diferenta dintre umarul-de-prieten-pe-care-spui-tot si psihanaliza este ca ultima se plateste? Nu e un cliseu in genul: mai bine spui unui prieten sau, si mai bine, te spovedesti la preot decat la psihanalist?
Dar parerea dvs,a anonimului care intrebi,care e?
Explica-te.
Personal,cred ca e o diferenta.
e interesant ce spune anonimul de la 12.33.
Poate ca daca ar exista acel prieten nu ar mai fi nevoie de alta interventie, dar sunt sigur ca nu exista sau oricum nu este suficient, in cazul celor care merg la psihoterapeut
Poate ca nici nu a fost invatata persoana sa se descurce altfel. Adica, oricum, nu degeaba te duci dar e foarte greu sa recunosti ca ai nevoie. Uff. poate si din cauza stigmatului de „nebun” care vine de la psihiatrie…
Si daca nu e cum ziceti,daca …te duci degeaba? De unde stii ca nu te duci degeaba?
Daca nu aveti un prieten,e rau de dvs.Nu aveti mama,nu aveti tata,nu aveti nevasta sau sot,nu aveti copil,nu aveti amic sau amica,nu aveti…nimic?Aoleu,ce trist!Nu disperati! Multa bafta!
Si totusi,v-ati asumat vreodata spovedania la un preot,aveti vreun preot unde sa mergeti?Va poate folosi.
Va urez insanatosire grabnica si…un prieten/a!Si un terapeut bun,de veti avea nevoie!
Eu n-am spus ca n-ai nevoie de un prieten, doi, oricati, sau poate de un preot, preferabil cu har. Am spus doar ca nu poti echivala una cu alta, adica psihanaliza cu celelalte doua experiente. Sunt diferite, iar psihanaliza merge mai adanc, asta-i treaba ei. De ce e lumea atat de transanta si mereu tentata sa simplifice? Doamne-fereste sa nu mai am prieteni, mi-ar fi foarte greu. Dar prietenii nu-ti pot rezolva toate problemele, iar pentru asta exista, printre alte solutii din viata si din cabinete, si psihanaliza. (Scuze ca nu pot purta acum o discutie mai detaliata, sunt pe fuga, poate mai tarziu).
Mi se pare un fapt laudabil din partea moderatorilor ca accepta spre publicare comentariile abjecte facute despre psihanaliza…
Eu ma psihanalizez…pentru ca sunt Depresiv.
Candva am fost la un psihiatru care m-a trimis la Biserica spunandu-mi ca… credinta in Dumnezeu o sa ma jute si ca Psihanaliza…e o chestie care costa, dureaza si nu stii cand ai un rezultat.
Astai sunt psihiatrii nostri 🙂
Cand psihiatrul m-a trimis la Biserica…mi-a venit sa-i spun, dar n-am zis, ceva de genul:
-Bai dobitocule, de unde stii tu ca nu ma duc la Biserica sau am o cautare a Spiritului din mine !
Dar n-am zis nimic. Mi-am inghitit vorbele.
Doar am incercat sa ii explic ca sunt diletant in ale psihanalizei…si ca citesc ce-mi pica in mana.
Uite asa am ajuns si la cartile lui Alice Miller, pe care o consider un genial terapeut al Depresiei.
Apropo de Blog…ca o canapea psihanalitica, as zice ca da scriind devin un exhibitionist, dar in acelasi timp ma gandesc ca incerc sa-mi exersez curajul de avorbi despre mine in public in realitatea mea interioara, chiar daca o fac sub anonimat.
E un exercitiu de curaj, formulare si autoreflexie.
Scriind probabil…imi mai exprim nevoia de a fi reflectat in acest Sine Adevarat de catre alti semeni de-ai mei, altii decat sotia sau terapeutul meu.
Despre psihanaliza imi propun sa vorbesc ca un Diletant, adica o persoana care studiaza aceasta disciplina din placere, fara a face o profesie din ea, intr-un mod oarecum haotic/dezorganizat.
As asemui Psihanalistul cu un Shaman, deoarece in cadrul terapiei psihanalitice apare o forma de recapitulare energetica, o recapitulare a sufletului.
Shamanismul, cel expus de Castaneda, utilizeaza o tehnica numita "Recapitulare" care desfasurata in anumite conditii are rolul de a recupera energia stocata in evenimente trecute, traumatizante sau nu.
Aceasta energie recapitulata ne ajuta sa mergem mai departe in fantazarea viitorului.
Deaceea cred ca in cazul unor oameni, cu Depresii profunde, devitalizante, in lipsa unei Recapitulari shamanice, psihanaliza este necesara pentru recuperarea acelei energii stocate in trecut, recuperandu-si astfel vitalitatea si avand energia necesara pentru a face fata prezentului si a fantaza viitorul.
Legat tot de paralela Shamanism versus Psihanaliza as spune ca psihanaliza face ceva ce Shamanismul nu a dezvoltat ca tehnica, anume cresterea interioara de la stadiul de copil la cel de adult.
M-am gandit sa va fac o sugestie…in a analiza un text, daca tot suntem pe "Blogul ca o canapea psihanalitica".
Un tip…plecat din tara, scrie texte patetice, care smulg lacrimi fetelor :
http://bradut-florescu.blogspot.com/2010/03/rostul.html
Voi ce parere aveti ?
Din ceea ce am citit, am retinut doar:
– ca in permanenta e vorba de maria-sa Sinele d-sale; only me, me, and me 🙂
– sabloane cat cuprinde: pensii, batrani, tara, pamantul, securistii;
– nu stiu cat cunoaste in mod real realitatile vietii rurale romanesti, dar de idealizat le idealizeaza;
– idealul unei Europe Unite…ca un echivalent al Statelor Unite e ceva atat de daunator, incat ar fi de preferat sa ne intoarcem la carul cu boi, cu toate ca civilitatea si dreptul n-au fost masurile Romaniei de sec. 19, cand carul cu boi era insotit de taranul batut de stapan :);
– o lipsa de cultura socio-economica; plangem devenirea socio-economica a Romaniei, dar nu stim ca prin astfel de convulsii au trecut si alte state Europene sau USA; ceea ce vedem e diferenta de 30-40 de ani…dintre noi si ei;
– uita ca noi suntem crestini ortodocsi, mai mult ritualisti…:)
– iar in final, as zice ca retragerea a fost mai cool in Thailanda, decat undeva intr-un sat uitat de munte, unde ar fi putut trai tot atat de izolat, sau rustic, sau simplu.
Perceptia mea…e ca personajul are nevoie de o psihanaliza, pentru ca pare a proiecta toate neajunsurile in afara sa .
Romania nu are nimic.
Romania fiinteaza si e un mister.
Atata tot.
Ma rog, poate eu aici am intrat in rolul Salvatorului 🙂