De curand am aflat (initial cu entuziasm, deoarece este vorba despre un domeniu foarte serios) ca anul acesta Parlamentul Romaniei a emis un act normativ intitulat:
“Legea privind organizarea si functionarea activitatilor si practicilor de medicina complementara / alternativa”.
Dezamagirea si stupoarea au inlocuit entuziasmul insa in momentul in care am parcurs lista de domenii autorizate, mai ales ca se specifica faptul ca aceste activitati ar fi legiferate si in afara, lucru total neadevarat, cel putin in UE. Citind legea, nu ne poate suna decat “linistitor” faptul ca ne vom putea duce cu incredere la un “cabinet” de chiropractica (una dintre “stiintele” aflate pe lista)… autorizat chiar de catre Ministerul Sanatatii, in loc sa mai apelam la specialistele in chiromantie care ne acosteaza cu oferta lor la coltul strazii. De asemenea, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate ne va deconta probabil si sumele presupuse de intocmirea horoscopului pe care cred ca nu il vom mai gasi publicat in mod “salbatic” prin toate ziarele. Iar bomboana de pe coliva este faptul ca in acest ghiveci de activitati – printre care prostitutia si-ar fi putut gasi si ea un loc – pe coloana a saptea, pozitia a opta, in lista de domenii autorizate de sus-numita lege, putem citi denumirea “psihoterapie”. In art. 2 al legii se specifica:
“Practicile si activitatile de medicina complementara / alternativa au la baza teoriile, credintele si experienta diferitelor culturi nationale folosite pentru prevenirea, diagnosticul si tratamentul bolilor somatice si psihice.”
Ce fantasme vor fi stat la baza includerii termenului de “psihoterapie” pe aceasta lista nu stiu daca vom afla…
Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.
Ce sa mai zic… De asta am preferat o atitudine mai curand agresiva la adresa „ordinii” statului decat una reflexiva, politic-absenta. Hai sa fim seriosi: de ce sa se strofoce politicienii sa amelioreze conditia psihopatologica a unui popor aflat cu un picior in Evul Mediu si cu altul in postmodernism daca tagma lor este ea insasi cea care profita de pe urma „prostimii”?
Nu este pentru prima oara cand se incearca „emanarea” unei legi care sa reglementeze un domeniu sensibil. S-a incercat ceva similar si pentru designeri. Nici atunci si nici acum – dupa cum banuiesc – nu a fost intrebat nimeni dintre cei care se ocupa cu respectiva activitate. Principiul „noi stim mai bine” este aplicat cu entuziasm si ardoare de alesii neamului, desi, evident, lucrurile stau cu totul altfel. Iar despre comisiile de specialitate, sa fim seriosi…
În legătură cu recenta lege care reglementează medicina alternativă, sunt curios: Cum anume subvenţionezi terapia prin post? Le dai bani să nu mănânce? Hmm…
Probabil punctu’ ăla era o aplicare a terapiei prin umor 😀
psihanalistii lucreaza legal? sunteti recunoscuti ca meserie ? sunteti absolenti de medicina sau…,sunteti psihologi reali? de ce sa vina cineva la un psihanalist? lucrati legal in cabinete sau lucrati la negru ?va intreb pentru ca am pe cineva in familie ce a mers 5 ani la terapia asta si nu a primit niciun act de plata,factura. din ce am aflat la o intrunire la universitate,se pare ca aici totul e ambiguu,se lucreaza la negru si nici nu e ceva legal,nu e o meserie legala. de asemenea,am vazut pareri de la laude la multe infierari ale domeniului asta de la oameni grav afectati de ce li s-a intamplat lor sau cuiva din famlie de pe urma terapiei la un psihanalist.
stiti de Legea cu malpraxis? daca un pacient al unui terapeut ajunge la o actiune grava asupra lui insusi sau altcuiva,daca pericliteaza in urma curei psihanalitice viata sa sau a altcuiva,din motive de drum al psihologului cu pacientul (ma tog,psihanalistului),ce se intampla ? stiu pe cineva care a intentat proces unui psihanalist ,e in desfasurare si a ajuns la acest stadiu. astept si pareri de ale dvs,cei care practicati aceasta terapie,nu numai de la vizitatori
Nu un practician va raspunde, ci doar cineva care a urmat o analiza personala. Cu legalizarea psihanalizei avem, intr-adevar, o problema + mari intarzieri fata de lumea civilizata. Psihanaliza e practicata la noi sub diverse alte palarii, de psihiatru, psiholog etc. Exista si psihanalisti cu facturi, si fara facturi, din cate stiu. Dar cred ca, intr-adevar, la aceasta chestiune va poate raspunde mai bine si mai complet un psihanalist.
Referitor la cazurile de persoane care au fost afectate in terapie – da, se poate intampla si asta, ca oriunde altundeva. Dar eu personal ma indoiesc ca ar fi reale aceste cazuri, ori atatea cate ati citit ca sunt aici, din simplul motiv ca psihanalistii nu sunt nici ei atat de multi, ci efectiv o mana de oameni. Asta e situatia psihanalizei in Romania la ora actuala. Eu am impresia ca se confunda terapia prin psihanaliza cu oricare alta practica terapeutica, de unde „explozia” asta de cazuri de malpraxis in psihanaliza. Imposibil – ar trebui ca psihanaliza la noi sa aiba o situatie infloritoare!
Va mai sugerez doua posibile explicatii alternative, altele asadar asadar decat (oricand posibilul) malpraxis si doar pentru cazul in care o persoana merge intr-adevar la psihanalist. Una ar fi ca intr-o psihanaliza, daca lucrurile merg in profunzime si terapia avanseaza, atunci pacientul poate trece prin momente grele si foarte dureroase. Nu mai zic ca isi poate manifesta si transferul negativ (ceea ce e neplacut, dar de dorit), adica sentimente de ostilitate pe care le proiecteaza asupra analistului. Asa „ajung” multi psihanalisti, oameni onesti in realitate si unii buni profesionisti – sarlatani, criminali, abuzatori etc. Evident ca asta face parte din meserie – una care, din cate mi-am dat seama si eu din partea cealalta a „baricadei”, nu e deloc usoara.
Psihoterapia psihanalitica este acreditata de catre Colegiul Psihologilor din Romania. Eu am inceput sa caut pe net si o sa dau cand gasesc ceva scris, dar cred ca pe siteul colegiului trebuie sa fie.
Supertare! Sunteti „doar” cineva care a urmat o analiza personala,dar spuneti „cu legalizarea psihanalizei avem…”.Spuneti ca sunt „putini” psihanalisti…” (eu stiam ca sunt destul de multi,am gasit si multi pe site-urile astea…,cu nume,prenume…sau sunt false?!),am primit azi pliant cu cabinet de psihanaliza pe la DrTaberei,am aflat de unul pe la ProTV deschis de cateva luni.Ba stiu prieten care a incercat sa mearga la un psihanalist si a fost plimbat de 4 ori,pentru ca fiecare terapeut nu mai putea sa-l primeasca pentru ca avea foarte multi pacienti. Dar,nu „sunteti” psihanalist.”Curat murdar,coane!” Dvs ati fost in cura unde,la psihiatru sau psihanalist?Va intreb pentru ca spuneti ca psihanaliza e practicata sub diverse palarii,precum psihiatria,psihologia etc?!!?!
Despre malpraxis,cert nu sunt multe,ca nici in medicina nu sunt.Dar nu-mi dau seama care din cazurile de pe blog sunt de malpraxis.Am vazut ca sunt,intr-adevar,cateva persoane care au expus cateva cazuri personale ori ale altora (chiar sunt si psihanalisti ce emit aci pareri despre ele,cum e dl Baftoi si dna Branisteanu).Dvs spuneti ca va va indoiti ca sunt atat de multe cazuri de malpraxis cate sunt prezentate aici,dar,e ca la sport,poate ati vazut alta partida,deoarece nu e nici un caz cu asa ceva pe blog. Eu,vizitand acest blog,chiar m-am bucurat ca oamenii incep sa fie deschisi sa isi expuna fie problemele lor,fie ale altora,ba chiar am vazut ca exista si terapeuti si persoane cu aplecare catre psihanaliza ce emit comentarii.
Cum explicati dvs ca exista aceste cazuri postate pe blog si de ce le considerati ca fiind de malpraxis?Si de ce sunteti suparat pentru asta?Ar fi bine sa exprimati pareri care sa aiba o baza de discutie concreta,asa…,daca toti intram pe aici si emitem doar generalitati…,mai bine sa inchida oamenii astia blogul,nu are sens.
Dvs ati depasit „momentele dureroase” ale avansarii in psihanaliza sau acele „de dorit”…”transferuri negative „asupra psihanalistului?Cu ce resurse si cu ce rezultate asupra vietii personale? E bine sa nu fiti mojic sau mojica.E un blog,totusi.Ca ne dam anonimi,asta e…,fiecare are motivatia sa.Dar sa nu ne ascundem ce suntem,ca sa se poata discuta.Dle sau dna psihanalist! Va spune asta un simplu interesat de psihologia umana,inclusiv de psihanaliza (cea „culturala”,cum a defint-o foarte real dl Baftoi).
Va admir perspicacitatea, dar… asta e… nu sunt psihanalist. Si ce nevoie ar avea cineva sa spuna ca nu e, cand e? Nu pricep. Cand am zis ca avem o problema… Uf! Mai „avem o problema” si cu secet, exodul personalului medical, economia nationala, coruptia si tot ce mai doriti. Unde ati vazut atatia psihanalisti romani, aratati/mi va rog si mie lista lor ca sa ne bucuram impreuna?! (v-o dau eu: http://www.srdp.ro + site frp si linkuri pt terapeuti). A, ca ati gasit unul in Drumul Taberei si altul la protv… Vi se par destui? Despre listele lor de asteptare, cunosc, sunt foarte pline (deci nu-s asa multi…). Imi pare rau pt prietenul dv. si sper ca a rezolvat intre timp. Nu-i frumos sa ma citati la modul asta agresiv si scos din context, oricum, nu e cum va inchipuiti, se vede din felul in care manipulati acele vorbe ale mele. Poate ca am fost totusi cam general, cum spuneti. Dar sper ca nu va asteptati sa va povestesc din analiza mea. Pt clarificarea banuielilor dv. despre banuielile de malpraxis, va recomand sa cititi commentul imediat mai sus de al meu. Eu nu sunt suparat, nu fiti nici dv. Si va promit ca voi incerca sa nu fiu nici mojic.
Ce sa mai zic…
De asta am preferat o atitudine mai curand agresiva la adresa „ordinii” statului decat una reflexiva, politic-absenta.
Hai sa fim seriosi: de ce sa se strofoce politicienii sa amelioreze conditia psihopatologica a unui popor aflat cu un picior in Evul Mediu si cu altul in postmodernism daca tagma lor este ea insasi cea care profita de pe urma „prostimii”?
Nu este pentru prima oara cand se incearca „emanarea” unei legi care sa reglementeze un domeniu sensibil. S-a incercat ceva similar si pentru designeri. Nici atunci si nici acum – dupa cum banuiesc – nu a fost intrebat nimeni dintre cei care se ocupa cu respectiva activitate. Principiul „noi stim mai bine” este aplicat cu entuziasm si ardoare de alesii neamului, desi, evident, lucrurile stau cu totul altfel. Iar despre comisiile de specialitate, sa fim seriosi…
am vazut lista si sunt inca socat…
În legătură cu recenta lege care reglementează medicina alternativă, sunt curios:
Cum anume subvenţionezi terapia prin post? Le dai bani să nu mănânce? Hmm…
Probabil punctu’ ăla era o aplicare a terapiei prin umor 😀
lucifer
psihanalistii lucreaza legal?
sunteti recunoscuti ca meserie ?
sunteti absolenti de medicina sau…,sunteti psihologi reali?
de ce sa vina cineva la un psihanalist?
lucrati legal in cabinete sau lucrati la negru ?va intreb pentru ca am pe cineva in familie ce a mers 5 ani la terapia asta si nu a primit niciun act de plata,factura. din ce am aflat la o intrunire la universitate,se pare ca aici totul e ambiguu,se lucreaza la negru si nici nu e ceva legal,nu e o meserie legala.
de asemenea,am vazut pareri de la laude la multe infierari ale domeniului asta de la oameni grav afectati de ce li s-a intamplat lor sau cuiva din famlie de pe urma terapiei la un psihanalist.
stiti de Legea cu malpraxis? daca un pacient al unui terapeut ajunge la o actiune grava asupra lui insusi sau altcuiva,daca pericliteaza in urma curei psihanalitice viata sa sau a altcuiva,din motive de drum al psihologului cu pacientul (ma tog,psihanalistului),ce se intampla ?
stiu pe cineva care a intentat proces unui psihanalist ,e in desfasurare si a ajuns la acest stadiu.
astept si pareri de ale dvs,cei care practicati aceasta terapie,nu numai de la vizitatori
Nu un practician va raspunde, ci doar cineva care a urmat o analiza personala. Cu legalizarea psihanalizei avem, intr-adevar, o problema + mari intarzieri fata de lumea civilizata. Psihanaliza e practicata la noi sub diverse alte palarii, de psihiatru, psiholog etc. Exista si psihanalisti cu facturi, si fara facturi, din cate stiu. Dar cred ca, intr-adevar, la aceasta chestiune va poate raspunde mai bine si mai complet un psihanalist.
Referitor la cazurile de persoane care au fost afectate in terapie – da, se poate intampla si asta, ca oriunde altundeva. Dar eu personal ma indoiesc ca ar fi reale aceste cazuri, ori atatea cate ati citit ca sunt aici, din simplul motiv ca psihanalistii nu sunt nici ei atat de multi, ci efectiv o mana de oameni. Asta e situatia psihanalizei in Romania la ora actuala. Eu am impresia ca se confunda terapia prin psihanaliza cu oricare alta practica terapeutica, de unde „explozia” asta de cazuri de malpraxis in psihanaliza. Imposibil – ar trebui ca psihanaliza la noi sa aiba o situatie infloritoare!
Va mai sugerez doua posibile explicatii alternative, altele asadar asadar decat (oricand posibilul) malpraxis si doar pentru cazul in care o persoana merge intr-adevar la psihanalist. Una ar fi ca intr-o psihanaliza, daca lucrurile merg in profunzime si terapia avanseaza, atunci pacientul poate trece prin momente grele si foarte dureroase. Nu mai zic ca isi poate manifesta si transferul negativ (ceea ce e neplacut, dar de dorit), adica sentimente de ostilitate pe care le proiecteaza asupra analistului. Asa „ajung” multi psihanalisti, oameni onesti in realitate si unii buni profesionisti – sarlatani, criminali, abuzatori etc. Evident ca asta face parte din meserie – una care, din cate mi-am dat seama si eu din partea cealalta a „baricadei”, nu e deloc usoara.
Psihoterapia psihanalitica este acreditata de catre Colegiul Psihologilor din Romania. Eu am inceput sa caut pe net si o sa dau cand gasesc ceva scris, dar cred ca pe siteul colegiului trebuie sa fie.
Supertare! Sunteti „doar” cineva care a urmat o analiza personala,dar spuneti „cu legalizarea psihanalizei avem…”.Spuneti ca sunt „putini” psihanalisti…” (eu stiam ca sunt destul de multi,am gasit si multi pe site-urile astea…,cu nume,prenume…sau sunt false?!),am primit azi pliant cu cabinet de psihanaliza pe la DrTaberei,am aflat de unul pe la ProTV deschis de cateva luni.Ba stiu prieten care a incercat sa mearga la un psihanalist si a fost plimbat de 4 ori,pentru ca fiecare terapeut nu mai putea sa-l primeasca pentru ca avea foarte multi pacienti.
Dar,nu „sunteti” psihanalist.”Curat murdar,coane!”
Dvs ati fost in cura unde,la psihiatru sau psihanalist?Va intreb pentru ca spuneti ca psihanaliza e practicata sub diverse palarii,precum psihiatria,psihologia etc?!!?!
Despre malpraxis,cert nu sunt multe,ca nici in medicina nu sunt.Dar nu-mi dau seama care din cazurile de pe blog sunt de malpraxis.Am vazut ca sunt,intr-adevar,cateva persoane care au expus cateva cazuri personale ori ale altora (chiar sunt si psihanalisti ce emit aci pareri despre ele,cum e dl Baftoi si dna Branisteanu).Dvs spuneti ca va va indoiti ca sunt atat de multe cazuri de malpraxis cate sunt prezentate aici,dar,e ca la sport,poate ati vazut alta partida,deoarece nu e nici un caz cu asa ceva pe blog. Eu,vizitand acest blog,chiar m-am bucurat ca oamenii incep sa fie deschisi sa isi expuna fie problemele lor,fie ale altora,ba chiar am vazut ca exista si terapeuti si persoane cu aplecare catre psihanaliza ce emit comentarii.
Cum explicati dvs ca exista aceste cazuri postate pe blog si de ce le considerati ca fiind de malpraxis?Si de ce sunteti suparat pentru asta?Ar fi bine sa exprimati pareri care sa aiba o baza de discutie concreta,asa…,daca toti intram pe aici si emitem doar generalitati…,mai bine sa inchida oamenii astia blogul,nu are sens.
Dvs ati depasit „momentele dureroase” ale avansarii in psihanaliza sau acele „de dorit”…”transferuri negative „asupra psihanalistului?Cu ce resurse si cu ce rezultate asupra vietii personale?
E bine sa nu fiti mojic sau mojica.E un blog,totusi.Ca ne dam anonimi,asta e…,fiecare are motivatia sa.Dar sa nu ne ascundem ce suntem,ca sa se poata discuta.Dle sau dna psihanalist!
Va spune asta un simplu interesat de psihologia umana,inclusiv de psihanaliza (cea „culturala”,cum a defint-o foarte real dl Baftoi).
Va admir perspicacitatea, dar… asta e… nu sunt psihanalist. Si ce nevoie ar avea cineva sa spuna ca nu e, cand e? Nu pricep. Cand am zis ca avem o problema… Uf! Mai „avem o problema” si cu secet, exodul personalului medical, economia nationala, coruptia si tot ce mai doriti. Unde ati vazut atatia psihanalisti romani, aratati/mi va rog si mie lista lor ca sa ne bucuram impreuna?! (v-o dau eu: http://www.srdp.ro + site frp si linkuri pt terapeuti). A, ca ati gasit unul in Drumul Taberei si altul la protv… Vi se par destui? Despre listele lor de asteptare, cunosc, sunt foarte pline (deci nu-s asa multi…). Imi pare rau pt prietenul dv. si sper ca a rezolvat intre timp. Nu-i frumos sa ma citati la modul asta agresiv si scos din context, oricum, nu e cum va inchipuiti, se vede din felul in care manipulati acele vorbe ale mele. Poate ca am fost totusi cam general, cum spuneti. Dar sper ca nu va asteptati sa va povestesc din analiza mea. Pt clarificarea banuielilor dv. despre banuielile de malpraxis, va recomand sa cititi commentul imediat mai sus de al meu. Eu nu sunt suparat, nu fiti nici dv. Si va promit ca voi incerca sa nu fiu nici mojic.