SISTEMUL COMPREHENSIV EXNER
Grupul de lucru se adreseaza studentilor, incepand cu anul II de studiu, precum si absolventilor din cadrul Facultatii de Psihologie sau profilelor conexe (psihopedagogie, pedagogie, sociologie, asistenta sociala, medicina), celor care lucreaza in DPC, scoli si gradinite, spitale etc.
Structura:
Cursul este structurat pe 3 niveluri.
Nivelul I – introductiv , presupune asimilarea notiunilor fundamentale de administrare si scorare a testului, precum si identificarea variabilelor cheie in interpretare.
Durata: 80 ore
Frecventa: bilunara (2 sedinte x 4 ore)
Cost: 100 lei sedinta
Data inceperii: 12 octombrie
Nr. locuri: 15
Grupurile de lucru in testul proiectiv Rorschach sunt supervizate de prof. dr. Barry Ritzler, membru al SPA (Society for Personnality Assessment) si prof dr. Adriana Lis, presedinte al Asociatiei Europene de Rorschach.
Inscrierile se fac in baza unui interviu de selectie , sustinut cu coordonatorul grupului de lucru, psihologul Cristina Calarasanu.
Taxa inscriere: 80 lei noi
Pentru inscrieri si programari interviu:
317 40 43 / 0729 752 145
centrupsihologie@gmail.com
Persoana de contact: Psiholog Cristina Calarasanu– CPAPCentrul de Psihologie de Actiune si PsihoterapieBucuresti Str. Nicolae Filipescu, nr. 61, corp B Bdul Dacia, nr. 81 A, ap.1.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Postare “INJURIOASA” stearsa de Georgiana Branisteanu:
Cabinetul de consiliere psihologica on-line
In acest cabinet intri in contact online cu un psihoterapeut din cadrul C.P.A.P. – Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie.
centrupsihologie@gmail.com
Ce zicea cineva de aia de la AROPA pe aici… : „cum sa faci, ma, terapie online”…?!
Uite ca…”merge” ! Cica.
25/9/07 15:23
Dragi colegi de blog,
Cum in ultimele zece zile am fost plecat in vacanta, indatoririle de administrator al blogului le-a preluat dna Georgiana Branisteanu, careia ii multumesc pe aceasta cale pentru disponibilitate. Incepand de azi revin, iata, in blogosfera cu norma intreaga.
Pt. alpha: Evident, nu am sters nici un comentariu, nici pe ale dv. (cu o exceptie, dupa cum se va vedea), nici pe cele pentru dv., nici pe al lui Mihai M etc. Sunteti libera sa fantasmati ce doriti, asa cum de altfel procedati de obicei. Dar va sugerez sa pastrati un limbaj civilizat si sa renuntati urgent la cel din comentariul dv. de azi, ora 15:02, in care va permiteati jigniri grosolane la adresa colegei noastre Bella. Acesta este comentariul pe care vi l-am sters si va avertizez ca daca veti persevera cu injuriile, va voi elimina toate comentariile viitoare, indiferent de continutul lor. Nu e nimeni obligat sa va suporte umorile si vocabularul suburban. Inteleg ca, dintr-un motiv sau altul, sunteti interesata sa fiti prezenta pe acest blog, asa ca sfatul meu este sa reflectati bine la ce veti face.
Din cate stiu, nu este indicata publicarea de fotografii a planselor Rorschach. Nu le cunosc pe dinafara, nu sunt sigur ca jpeg-ul alaturat anuntului privind grupul de lucru in Rorschach reprezinta intradevar o plansa autentica a testului, dar daca este asa, este o mare eroare – nu stiu a cui, a blogului Cafe Gradiva sau a celor care organizeaza cursul – sa publice o asemenea imagine. Pentru cine nu stie de ce, spun doar atat: pentru ca prin publicarea lor si familiarizarea informala a publicului larg cu aceste imagini, acestea isi pierd (cel putin o parte din) puterea de impact. De aceea presupun ca o evaluare facuta cum trebuie presupune ca subiectul sa nu fi vazut anterior plansele. Ori imaginea din anunt…nu trebuia sa existe acolo. Parerea mea.
Interesanta observatia dv. Mai ales ca are un caracter mai general decat semnalati aici. Filmele hollywoodiene, cartile, revistele glossy si alte produse mediatice sunt pline de planse Rorschach. Chiar recent s-a difuzat non stop la televiziuni un videoclip inspirat in totalitate de testul Rorschach. Nu m-ar mira sa existe si brelocuri cu el. Drept care nu stiu ce relevanta practica mai poate avea reproducerea unei planse aici, pe blog.
Desigur, nu e un argument ce spun eu acum, ci doar o circumstanta pe care o semnalez. As fi interesat de opinii la tema: este sau nu un fapt grav ca se mediatizeaza plansele Rorschach?
Multumim foarte mult domnule Costin Patrascu pentru corespondenta pe blog!
Fotografiile planselor Rorschach sunt pe internet pe site-urile de specialitate.
Credeti ca cei care isi cumpara de pe piata manuale cu „interpretarea” corecta, dar realizata in linii generale (am pus intre ghilimele pentru ca adevarata interpretare pentru subiectul testat este realizata de catre specialist), a Testului Arborelui vor desena neaparat la o testare un „arbore sanatos”?
Mi-a adus cineva odata la consultatie niste desene ale unei persoane, sa le „consult” si sa spun daca sunt o.k. desenele… L-am intrebat: „dar persoana…?” si i-am explicat ca nu consult desene, ci oameni.
Sa stiti ca, la angajarea ca psiholog clinician intr-o institutie, esti si testat psihologic cu testele pe care la randul tau le folosesti.
Testul nu este decat un instrument.
Testele sunt folosite de catre persoane calificate in folosirea lor. Tocmai de aceea se fac si formari in teste…
In momentul in care este folosit de catre un neformat, el nu mai reprezinta nici macar un instrument.
Eu va asigur ca nu ne putem sustrage subiectivitatii noastre in mod constient, indiferent daca, in postura de subiecti testati, suntem sau nu calificati in utilizarea testului.
Mie personal mi s-a aplicat Szondi de nu stiu cate ori, iar acest lucru nu are nici o legatura cu faptul ca eu vad zilnic cartonasele respective. O anumita constanta va iesi de fiecare data nu pentru ca „stiu” fotografiile ci pentru ca nucleul meu, cel putin pe termen lung:), este acelasi.
Numai in fata unui testator slab te poti sustrage propriei subiectivitati.
Ceea ce spuneti dvs. este ca, atunci cand „stii constient” continutul materialului pe care urmeaza sa proiectezi, aceasta cunoastere a materialului respectiv poate (si chiar asa se intampla) servi apararilor subiectului in procesul testarii. Aveti dreptate, dar repet, nu in test sta testarea, ci in modul in care testul este utilizat. Cu cat testatorul este mai experimentat, cu atat testarea se va apropia mai mult de realitatea psihica autentica a subiectului investigat.
Va asteptam cu mult interes sa corespondam in continuare pe blog!
dupa parerea „mediatizarea” planselor nu poate ridica o problema de testare. studentilor, de exemplu, le sunt aduse plansele la seminarul de psihodiagnostic, tocmai pt a se familiariza cu ele. principalul aspect al testarii Rorschach este faptul ca testarea are loc numai pe planse originale (care costa o caruta de bani setul), pe cind „mediatizarea” se face numai pe copii. diferenta intre una si cealalta este considerabila, oricat de buna ar fi copia. in plus, interpretarea planselor este un proces atat de dificil (de aceea si scolarizarea serioasa in Rorschach este indelungata – cam 8 luni, dupa unii formatori), acat acest test este unul la care nu poti invata sa raspunzi „corect”. apoi, unde se foloseste Rorscachul? In scop diagnostic, si nu in scop de angajare. Asadar, cine vine la testare R. are interesul sa stie ce e cu el, in ce zona exista problema, si nu interesul de a pacali pe cineva. Ar fi ca si cum, propunandu-ne sa mergem la dentist pentru un nesuferit de abces, incercam, pe scaunul stomatologic, sa ascundem tocmai abcesul, sa-l facem sa nu se vada. Parca nu are logica, nu-i asa?
Am facut vreo 8 luni cursul cu N. Dumitrascu. Din cate am inteles atunci este important impactul culorilor asupra subiectului ca indicatori ai starii afective. Dar nu exista raspunsuri ce se pot invata, deoarece intrebarile suplimentare aduc in lumina caracteristici care se coreleaza ulterior dand configuratia proprie fiecaruia.
Raspunsurile nu trimit la variante limitate doar la impactul coloristic ci la combinatii complexe ce iau in calcul miscari, forme, texturi etc…altfel ar putea fi consderat similar testului Luscher.
Faptul ca a aparut o plansa nu inseamna ca stii si ce sa faci cu ea. Poate elimina variabila surpriza dar nu ofera indicii asupra decodificarii ulterioare.
Mai poate insemna si temerea psihologilor pt. obiectul/instrumentul activitatii…
Interesant subiectul (să se…, să nu se…) şi as vrea să aflu decizia finală. Până atunci, vreau să vă semnalez (dacă nu ştiaţi) că testul se poate face online: http://www.rorschach.org/scoring.htm
Intradevar, discutie e mai generala decat cea redusa la plansele Rorschach.
1) recentul videoclip mentionat de domul Dorin-Liviu Batfoi, desi trimitea mai mult decat explicit la plansele Rorschach, NU arata imagini autentice, din cate tin eu minte, ci imagini SIMILARE.
2) aveti dreptate doamna Branisteanu, psihologul si evalurea acestuia a persoanei care raspunde la intrebari e mai importanta decat rezultatele proriu-zise. Dar nici acestea nu sunt de aruncat. Ce vreau sa spun este ca, da, psihologul evaluator „face diferenta”, dar daca putem sa contribuim la cresterea validitatii raspunsurilor, inclusiv prin protejarea imaginilor-stimul de ochii publicului larg, de ce nu?
3) imi aduc aminte ca, pe cand studenteam in Statele Unite, i-am spus unui coleg doctorant ca mi-as cumpara si eu plansele Rorschach, dar nu ca sa le folosesc, ci ca sa le inramez in viitorul meu cabinet de psihiatrie, ca un fel de emblema identitara a meseriei pe care o practic. A facut ochii mari si mi-a spus ca asa ceva e complet inacceptabil. Si mi-a dat explicatia pe care v-am dat-o si eu in primul meu post pe aceasta tema. Apropos de aceasta atitudine, ati observat ca in toate productiile occidentale (filme, videoclipuri) imaginile asa-zis Rorschach sunt de fapt imagini similare? Chiar si aseara (luni, 1 oct.) am vazut la TV un film in care un tip se uita la ceva ce aducea, de departe doar, cu o plansa Rorschach. Veti spune ca probabil cei care fac filmele respective nu doresc sa plateasca drepturile de folosire a testelor, etc. Va asigur ca nu e vorba de asta: in Statele Unire, accesul si folosirea testelor psihologice este foarte bine reglementata, in sensul ca testele sunt imparite pe vreo trei categorii (A, B, C parca) si accesul/achizitionarea unui test dintr-o anumita categorie este conditionata de anumite criterii privind pregatirea celui care doreste sa le cumpere. De exemplu, testele din categoria A (Rorschahc, MMPI) sunt accesibile numai celor cu Doctorat (singurii care au dreptul prin lege la denumirea de „psychologist”).
4)faptul ca studentilor din Romania le sunt arata plansele nu e neaparat un argument ca e bine asa.
5) nu e vorba ca cel familiarizat anterior cu testul ar putea incerca, cu succes, sa raspunda „corect” sau sa influenteze rezultatele intr-o directie avantajoasa pentru el/ea. Intradevar, nu cred ca este posibil asa ceva. Cred insa ca raspunsul respectivului este modificat. In ce sens si cat de mult, nu stiu. Poate modificarea respectiva, daca intradevar exista, e minima, dar daca putem sa o eliminam, de ce nu? repet, nu e vorba de a invata raspunsuri, de a incerca sa dai bine. Pur si simplu, prin familiarizarea subiectului cu imaginile anterior testarii introducem o variabila pe care NU o putem controla. Si care nu cred ca a fost luata in calcul de cel/cei care au stabilit instructiunile de aplicare a testului.
Cu respect, CP
D-le Costin aveti perfecta dreptate. Am vazut adesea in filme sau reviste tot felul de reprezentari de planse care doar aminteau de cele originale. Mult timp am tot crezut ca e vorba de o metoda simplificata a testului, dar ma inselam… Asta n-am stiut pana cand nu am facut cele 8 luni de curs in sistemul Exner si m-am familiarizat cu toate plansele.
Am inteles ca in Italia si Elvetia se studiaza 3 ani la institut.
Georgiana, nu poti compara Testul Arborelui sau Testul Szondi cu Testul Rorschach… or fi ele teste proiective, dar presupun tipuri diferite de administrare, standardizare, validare, instructaj, interpretare, etc.
Szondi se aplica de 6-10 ori ca sa fie valid, iar Rorschach doar o data.
Atunci cand ai in fata ta desenele unei persoane, este eronat sa crezi ca ar fi niste simple desene pe care sa le evaluezi doar pe criterii artistice. Ca psiholog trebuie sa le intelegi ca fiind produse ale activitatii si parti din psihism care sunt proiectate. Sigur ca e preferabil sa iti extragi informatiile din relatia cu subiectul, dar de cele mai multe ori nu poti atunci cand evaluezi personalitatea cuiva, nu ai timpul necesar, cadrul sau dispozitia optima.
Mi se pare ca razi dintr-o lovitura tot psihodiagnosticul cand spui ca nu te intereseaza desenele. Ok, am inteles ca iti erau aduse de altcineva si nu de subiect si ca preferi interactiunea psihoterapeutica, dar nici testele proiective nu sunt de neglijat, mai ales ca sunt dovezile standardizate, masurabile ale existentei inconstientului – un fel de psihanaliza experimentala.
Plansa a X-a care este deja postata poate diminua din impact prin faptul ca elimina socul la culoare si subiectul isi poate face o idee despre cele doua pete care sunt interpretate la fel de catre 90% dintre cei testati.
Testul Rorschach nu are absolut nici o relevanta daca incerci sa ti-l aplici on-line. Dincolo de variabila transferentiala, testatorul trebuie sa noteze timpii de latenta, gesturile subiectului, pauzele, inhibitille, dar si aproape tot ce spune acesta, cuvant cu cuvant…
Testul Rorschach este gandit sa functioneze numai in relatie cu un alt sistem psihic, iar testatorul trebuie sa fie o persoana neutra. Daca este familiar cu cel testat, acesta din urma ar putea fi foarte dezinhibat si astfel sa se invalideze testarea.
Unde pot sa fac si eu un test Rorschach? Fara bani se poate:D?