Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Şi pentru că tot sunteţi aici…
...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.
Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua. Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim!
Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.
Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa
Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon
© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.
© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.
Sunt intrebari la care cred ca ar fi interesant sa raspunda si cititorii blogului pentru ca sa le luam impreuna ca subiecte de dezbatere. In felul acesta am putea clarifica multe aspecte specifice interventiei psihanalitice.
Am reusit sa ascult si eu pana la urma emisiunea desi la ora aia nu stau in casa. Ar fi bine daca cineva ar pune pe Youtube sau pe ceva inregistrarile celorlalte editii. Cei de la „cultural” ar trebui sa faca ceva cu iesirea pe web!
Ce am observat este o usoara atitudine cartezianista de genul „voi psihanalistii–noi muritorii/ascultatorii de rand” care nu se mai acorda cu spiritul timpului.
Observ ca pe masura ce psihanaliza „imbatraneste” devine din ce in ce mai … tacuta. Totusi cu cat pauzele de tacere sunt mai mari cu atat psihanaliza e mai diluata si mai aproape de celelalte tehnici de psihoterapie. Dar, ma rog, fiecare cu stilul lui
Multumesc pentru interes! Atitudinea despre care amintiti este necesara, in opinia mea, pentru ca publicul roman inca stie foarte putin sau nimic despre psihanaliza sau despre oportunitatile practice prin care poate ajunge la ea. Drept care e necesar ca interlocutorul sa-si asume rolul de a pune intrebari uneori elementare si sa nu discute intr-o zona a unor subintelesuri de fapt nestiute, a initiatilor autosuficienti. Aceasta modalitate de a dezbate o problema mie nu mi se pare mai simpla, cat dimpotriva, pentru ca repune oportun in discutie bazele psihanalizei pentru a ajunge la o idee sau alta si a traduce astfel un jargon de specialitate in vorbire si perceptie comuna, pe cat se poate – ceea ce nu e deloc usor.
Dar de ce ii spuneti „cartezianista” acestei discutii?! In sensul metodei carteziene de a distinge clar intre idei?
Da, Radio Romania Cultural trebuie sa procedeze la o iesire pe net, ceea ce a si inceput sa faca. Din pacate, nu se pot posta materiale RRC pe youtube intrucat sunt exclusiv proprietatea postului. Dar vor fi foarte curand postate pe site-ul postului, cel putin extrase.
Pai eu nu m-am referit la intreaga discute. Am numit atitudine cartezianista formule de genul „voi psihanalistii-noi muritorii/ascultatorii de rand” care nu sunt in acord cu insusi spiritul monist al psihanalizei de cand se stie ea psihanaliza fara sa mai luam in calcul spiritul contemporan care dezavueaza tipul asta de dualism social.
Poate ca si radio Cultural ar trebui sa isi faca un update la zilele noastre. Daca le pune pe Youtube asta nu inseamna ca isi pierde „dreptul de autor”. Cred insa ca alta e problema. Panica fata de tehnologie si nou de care sunt cuprinsi conducatori ai acestui post (si a posturilor de stat).
Nu sunt sigur ca inteleg ce spuneti. Singurul moment al discutiei la care ma pot gandi in sensul distinctiei dv. este cel legat de cliseul „Este psihanalistul o persoana exceptionala?”, pe care l-am ingrosat intentionat pentru a obtine un raspuns net, transant. Dar am impresia ca nu la acest moment anume va referiti.
Da, aveti dreptate in genere cat priveste spaima de „implementarea” tehnologiei, desi v-as putea da si contraexemple viguroase (de pilda, vedeti cat de bine au inceput sa se utileze pe net pesedistii – unealta investita magic – si cat de mult s-a desfasurat „revolutia portocalie” tot pe net).
Dar bineinteles ca a posta pe youtube inseamna a renunta la drepturile de proprietate si de autor! De altfel, a si existat un enorm scandal in acest sens, o „batalie intre giganti”, respectiv youtube / google si o megacorporatie din showbiz.
Nu cred ca la partea despre care vorbiti am auzit acea replica. Si nu-mi pot aminti bine contextul insa imi aduc bune aminte ca formulare era destul de asemanatoare cu ce am reprodus eu.
Nu stiu daca e potrivita o discutie politica pe blogul AIPsa insa cred ca daca PSD-istii erau mai de pe timpul feseneilor atenti la tehnologie si nou poate ca eram mai departe astazi. Apoi nu cred ca iliescu e un blogger cat mai mult un tip care vrea sa isi mai salveze ceva din popularitatea in descrestere. Nu sunt deloc documentat in ceea ce face pe blog si nici n-o sa fiu…
Am mai avut cu cineva discutia asta despre Youtube. Adevarul e pe la mijloc. Baietii nu ofera posibilitati mai usoare de download al filmului si nici nu poatseaza numele autorului in fereastra lor. Insa totusi nu ia efectiv filmul. Daca vrei sa il stergi il stergi fara problema si ei pot uita ca l-au avut vreodata. La fel poate face si Radio cultural pana isi imbuntatesc baza informatica.
In fine, ma voi gandi la ce spuneti, mai ales ca intentia mea nu a fost catusi de putin de a mitiza psihanaliza sau pe psihanalist. De aceea am si detaliat (pe cat se poate la radio) ideile si atitudinile psihanalitice, tocmai spre a avea imaginea reala. Sper deci ca nu s-a inteles ca psihanalistul e un supraom! (?!… Nu e.)
Dar mi-ar mai fi utile si alte impresii pe aceasta tema.
Desigur, nu discutam politica, nici nu-mi doresc. Dar putem discuta un fenomen, iar exprimarea politicului pe net e un fenomen care a luat amploare. Nu ma refer la blogurile foarte recente ale lui Iliescu sau Nastase, ci la un tablou de ansamblu care se tot completeaza de cativa ani(Armaggedon – ce titlu pana peste poate de investit, nu? + va mai amintiti reactiile enorme pentru un material destul de banal, aproape o compilatie de presa? deci: mijlocul de transmitere conteaza si i se acorda puteri extraordinare, as spune ca in acest caz extreme; apoi stenogramele PSD; chat-ul pe laptop al lui Mitrea; site-urile de tip securisti.ro; flash-mob-urile s.a. ale alegerilor din 2004; stenogramele din sedintele PSD; etc., etc.;). Impresia mea e ca avem de-a face cu o gandire magica activa – sigur, impreuna cu tendinta pragmatica a partidelor de a ocupa cat mai mult mediile de informare. Ma frapeaza de pilda ca partidul anterior mentionat si-a format intr-o secventa foarte scurta o flotila de site-uri si mai recent de bloguri ale personalitatilor sale, urmare clara a unei indicatii generale. E multa energie investita in aceasta directie, mai multa, zic eu, decat o cerea calculul pragmatic. Asta nu inseamna, bineinteles, ca respectivii au un interes pentru tehnica, ci, tocmai, inseamna ca ei vad altceva in tehnica decat e ea si decat poate da. Ganditi-va ca nu-si construiesc ei (de exemplu) blogurile; ei doar gasesc lampa lui Aladin sau un inel pe care si-l pun pe deget si care le confera, nu-i asa, puteri noi si accesul direct la medii anterior nebanuite.
E o gandire magica evidenta. Si mai mult de atat e o gandire prin care se vede foarte clar copilul care guverneaza activitatea dultului potential alegator. Da-i si lui un pic de celebritate din celebritatea ta printr-un comment la ideea lui postata pe blog si l-ai facut sa se creada „familionar” ;).
cu atat mai mult netul permite proiectii parentale (negative sau pozitive) cu cat celalalt este cumva in eter, nu are forma, poate fi modelat dupa propriul pattern. Din pacate multi dintre cei ce „o ard” pe blogosfera asteapta un parinte magic sa vina sa le bage papica in gura. Politicienii au unditele pregatite pentru astfel de naivi iar netul e un mediu tare propice.
Din pacate aici se intrevede un scenariu ce seamna izbitor de mult cu discursul paranoid insa e purul adevar.
buna seara unde am putea asculta acest interviu?
Ma voi ingriji sa public aici intreaga serie despre clisee, dar va mai dura o vreme.
multumesc. va iubesc pt tot ce faceti. :o)