La această întrebare a ultimelor trei luni, rezultatele finale sunt următoarele: 27 (22%) dintre respondenţi urmează sau au urmat deja o psihanaliză sau o psihoterapie psihanalitică, 28 (23%) ştiu unde să se adreseze, dar nu s-au implicat, iar 66 (55%) dintre cei 121 de respondenţi nu ştiu unde să se adreseze.
[am urmat / aş urma o psihanaliză] la cabinetul AROPA
era de asteptat
online as vrea
nu resping ideea de a urma o terapie psihanalitica insa cel mai bine poti sa „te cunosti”mergand si la un duhovnic;spun asta pt ca mergand la un psihanalist acesta nu va putea sa te ajute decat cu sfaturi restul depinzand de tine,in timp ce un duhovnic iti va destainui adevarata cale catre cunostere,ba mai mult nu te va lasa sa te lupti singur ,ci vei merge mai departe avandu-l pe Dumnezeu cu tine.
nu stiu
- în nici o situaţie n-aş recomanda cuiva să urmeze o psihanaliză (eventual online) la aşa-zisul „cabinet AROPA”. Încercaţi site-ul Federaţiei Române de Psihoterapie, unde există un registru al psihoterapeuţilor de diferite orientări, inclusiv psihanalitice; site-ul Societăţii Române de Psihanaliză, unde pot fi aflaţi psihanalişti care sunt deja membri IPA ori în formare; ori adresa psi@k.ro a acestui blog, cu speranţa că vă vom putea da o idee şi o adresă utilă.
- psihanaliza online este poate distractivă ca introducere speculativă şi joc de societate, dar foarte puţin psihanaliză;
- fără doar şi poate, religia reprezintă o soluţie importantă pentru mulţi dintre noi, dar psihanaliza este cu totul altceva (drept care nu se află la concurenţă cu spovedania). Dacă e să vorbim strict despre paralelele psihanaliză-spovedanie (repet, fără a nega semnificaţia globală a experienţei religioase pentru cineva) sau psihanaliză-confesiune (făcută unui prieten), atunci trebuie să remarcăm că nu încape comparaţie între psihanaliză şi ceilalţi doi termeni cât priveşte rezultatele. Psihanaliza, deşi implică verbalizarea, nu este o spovedanie ori o confesiune decât într-o foarte mică măsură şi nu într-un mod esenţial.
- rolul psihanalistului nu este cel de a da sfaturi.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Diferenta intre duhovnic si psihanalist este aceea ca duhovnicul este exclusiv un parinte numit „bun” (investit din punct de vedere afectiv ca atare de catre enorias) pe care il urmezi din fidelitate, in timp ce psihanalistul poate fi investit si ca parinte „rau” pe care ai nevoie sa te razbuni ca sa nu mai suferi din pricina lui (transferul negativ).
Prin urmare, din punct de vedere al transferului suportat, nu am intalnit decat situatii in care duhovnicul este suportul unui transfer pozitiv pe cand psihanalistul este investit si cu afectivitatea negativa care trebuie dusa si ea undeva, nu?.