Citiţi "la cald" corespondenţele de la Conferinţa Naţională Alzheimer 2021 >>

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Prima pagină Cafe Gradiva

Ştiţi unde să vă adresaţi pentru a urma o psihanaliză sau o terapie psihanalitică? (rezultatele chestionarului)

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
1
Ştiţi unde să vă adresaţi pentru a urma o psihanaliză sau o terapie psihanalitică? (rezultatele chestionarului)
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet

Citeştedespre

Teste de personalitate psihanaliză psihometrie

Psihologia pe numere: teste de personalitate, o scurtă istorie

4 ianuarie 2021
Woody Allen Bananas psihanaliză

Woody Allen în psihanaliză. Cel mai faimos analizand al lumii împlineşte azi 85 de ani!

22 decembrie 2020
Donald Trump presedintia identificare proiectiva

Sechele: Vindecându-ne de preşedinţia lui Donald Trump

29 noiembrie 2020

Ştiţi unde să vă adresaţi pentru a urma o psihanaliză sau o terapie psihanalitică? (rezultatele chestionarului)

La această întrebare a ultimelor trei luni, rezultatele finale sunt următoarele: 27 (22%) dintre respondenţi urmează sau au urmat deja o psihanaliză sau o psihoterapie psihanalitică, 28 (23%) ştiu unde să se adreseze, dar nu s-au implicat, iar 66 (55%) dintre cei 121 de respondenţi nu ştiu unde să se adreseze.

Rezultatele confirmă preevaluări empirice nu doar ale mele (deşi nu există un consens în această privinţă). Cu mari aproximaţii, mi se pare foarte real faptul că mai mult de jumătate dintre respondenţi nu ar şti unde să meargă dacă ar dori să urmeze o psihanaliză sau o psihoterapie de orientare psihanalitică. Bănuiesc că numărul acestora este chiar mai mare – şi aş bănui asta chiar şi fără a citi cele 2-3 comentarii care au însoţit voturile (în mod firesc puţine, la aşa o întrebare punctuală). S-ar putea ca psihanaliza, fără o răspândire, cunoaştere sau chiar publicitate corespunzătoare, să nu fie foarte precis reperată printre celelalte terapii ori pseudoterapii şi parasoluţii care funcţionează azi în România. În ceea ce priveşte procentul mare al celor ce urmează sau au urmat o psihanaliză sau psihoterapie psihanalitică, el era previzibil pe un blog de psihanaliză aplicată. Rămâne totuşi o întrebare şi în această privinţă, după cum se va vedea dintr-unul dintre comentariile de mai jos:

[am urmat / aş urma o psihanaliză] la cabinetul AROPA

era de asteptat

online as vrea

nu resping ideea de a urma o terapie psihanalitica insa cel mai bine poti sa “te cunosti”mergand si la un duhovnic;spun asta pt ca mergand la un psihanalist acesta nu va putea sa te ajute decat cu sfaturi restul depinzand de tine,in timp ce un duhovnic iti va destainui adevarata cale catre cunostere,ba mai mult nu te va lasa sa te lupti singur ,ci vei merge mai departe avandu-l pe Dumnezeu cu tine.

nu stiu

Cel de-al doilea comentariu este fără doar şi poate o replică la primul, a unei persoane care pare în cunoştinţă de cauză. Legat de aceste comentarii – pentru care le mulţumesc autorilor, ele fiind interesante şi utile – ar trebui poate precizate foarte succint câteva chestiuni, chiar dacă unele remarci au mai fost făcute în diferite circumstanţe:
  • în nici o situaţie n-aş recomanda cuiva să urmeze o psihanaliză (eventual online) la aşa-zisul “cabinet AROPA”. Încercaţi site-ul Federaţiei Române de Psihoterapie, unde există un registru al psihoterapeuţilor de diferite orientări, inclusiv psihanalitice; site-ul Societăţii Române de Psihanaliză, unde pot fi aflaţi psihanalişti care sunt deja membri IPA ori în formare; ori adresa psi@k.ro a acestui blog, cu speranţa că vă vom putea da o idee şi o adresă utilă.
  • psihanaliza online este poate distractivă ca introducere speculativă şi joc de societate, dar foarte puţin psihanaliză;
  • fără doar şi poate, religia reprezintă o soluţie importantă pentru mulţi dintre noi, dar psihanaliza este cu totul altceva (drept care nu se află la concurenţă cu spovedania). Dacă e să vorbim strict despre paralelele psihanaliză-spovedanie (repet, fără a nega semnificaţia globală a experienţei religioase pentru cineva) sau psihanaliză-confesiune (făcută unui prieten), atunci trebuie să remarcăm că nu încape comparaţie între psihanaliză şi ceilalţi doi termeni cât priveşte rezultatele. Psihanaliza, deşi implică verbalizarea, nu este o spovedanie ori o confesiune decât într-o foarte mică măsură şi nu într-un mod esenţial.
  • rolul psihanalistului nu este cel de a da sfaturi.
Ca o concluzie generală, aş remarca faptul că psihanaliza este foarte puţin cunoscută de români după 18 ani de libertate, drept care ne putem întreba ce ar trebui făcut pentru a remedia această situaţie întrucâtva intolerabilă, a cărei responsabilitate nu revine neapărat publicului necunoscător.
Pentru următoarele trei luni, vă propun să optaţi (sau nu) pentru una dintre formele psihanalizei aplicate din enumerarea (fatal incompletă) a chestionarului alăturat.

www.cafegradiva.ro 

Tags: chestionarepsihanaliză

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Copil verbalizare cuvant Francoise Dolto
Psi

Personalitatea copilului moare din cauza lipsei de relaţie

by Alexandra Frîncu
29 noiembrie 2020
copilul corporalitate dorinta parintilor dolto
Psi

Copilul, corporalitate şi limbaj al dorinței părinților

by Cafe Gradiva
29 noiembrie 2020
copil parinte psihoterapeut dolto
Psi

Dar adulţii chiar îi înţeleg pe copii? Ce crede Françoise Dolto

by Alexandra Frîncu
29 noiembrie 2020
Load More
Next Post
Un act ratat care nu dovedeşte nimic

Un act ratat care nu dovedeşte nimic

Comments 1

  1. Georgiana Branisteanu says:
    13 ani ago

    Diferenta intre duhovnic si psihanalist este aceea ca duhovnicul este exclusiv un parinte numit “bun” (investit din punct de vedere afectiv ca atare de catre enorias) pe care il urmezi din fidelitate, in timp ce psihanalistul poate fi investit si ca parinte “rau” pe care ai nevoie sa te razbuni ca sa nu mai suferi din pricina lui (transferul negativ).
    Prin urmare, din punct de vedere al transferului suportat, nu am intalnit decat situatii in care duhovnicul este suportul unui transfer pozitiv pe cand psihanalistul este investit si cu afectivitatea negativa care trebuie dusa si ea undeva, nu?.

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

22 noiembrie 2020
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

10 ianuarie 2021
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Si terapeuţii au nevoie de terapie
Cafe Gradiva

Si terapeuţii au nevoie de terapie

8 octombrie 2020
Lansare R. H. Etchegoyen, “Fundamentele tehnicii psihanalitice”, Editura Fundaţiei Generaţia, Bucureşti, 22 martie 2012
Cafe Gradiva

Psihanaliza după Etchegoyen

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

Mihai Rusen No Man's Land

Mihai Rusen: No Man’s Land

28 februarie 2021
tehnologii asistive boala Alzheimer carantină

„Rudele pacienţilor cu Alzheimer ne sunau aproape non-stop”: panică şi pregătiri în carantină

27 februarie 2021
Sindromul de fragilitate la vârstnici

Sindromul de fragilitate la vârstnici. Vă puteţi imagina o lume fără demenţă?

27 februarie 2021
îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer

Cine-i îngrijeşte (în vreme de pandemie) pe îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer?

26 februarie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.