• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Prima pagină Cafe Gradiva

O ureche inteligentă şi o gură pentru a interpreta?

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
0
O ureche inteligentă şi o gură pentru a interpreta?
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet

Citeştedespre

Salman Akhtar psihanalist

Sinuciderea ca distrugere a Selfului total, la Winnicott şi Akhtar

9 februarie 2021
Psihanalistul Salman Akhtar sacrificiu

Psihanalistul Salman Akhtar despre „ultimul strigăt de luptă” şi motivaţia sacrificială a terorismului

2 februarie 2021
emoţiile negative gandirea pozitiva

„Emoţiile negative” sunt o parte extrem de necesară a experienţei umane

2 februarie 2021
O ureche inteligentă şi o gură pentru a interpreta?
Fără gust sau miros, fără priviri prelungi sau atingeri empatice. Aceasta e starea în care psihanalistul e nevoit să intre, de obicei, atunci când se relaţionează cu pacientul şi vrea să prindă sensurile deghizate din spatele simptomelor. Împotriva amuţirii sensibilităţii, psihanalista franceză Gisèle Harrus-Révidi scria acum opt ani volumul-manifest Psihanaliza simţurilor, carte tradusă recent la Editura Trei. Supraeul psihanalistului, scrie autoarea, e nevoit să închidă porţile simţurilor. Spre exemplu,

e necesar ca simţul pipăitului să fie eludat din universul relaţional, în caz contrar fiind considerat pervers. Rămân deci o ureche inteligentă şi o gură pentru a interpreta, deoarece verbalul are drept de cetate, deci de existenţă.

Or, întreg efortul psihanalistei va fi să demonstreze că sensul şi cuvântul nu există decât încorporate şi că mirosul, gustul sau privirea evaluantă pot deveni uneori aşii din mâneca ai analistului.

O ureche inteligentă şi o gură pentru a interpreta?Iată un exemplu. Una dintre pacientele autoarei avea probleme serioase în a discrimina între diversele calităţi senzoriale. Nu dădea mare importanţă gustului mâncării, iar porii membranei nu detectau diferenţele de temperatură. Femeia punea un rând, două sau trei de haine doar în funcţie de anotimp şi doar pentru că aşa o învăţase mama ei că este sănătos. Venită din mediul auster al unei familii protestante, pacienta fusese obligată să se hrănească după aceleaşi criterii de “sănătos” şi “nesănătos” cu alimente fără gust sau chiar amărui, cum sunt andivele. Or, tocmai de aici a venit declicul terapeutic. Pacienta a îndemnat-o pe Harrus-Révidi să-şi gătească andive după reţeta mamei, pentru ca la următoare şedinţă s-o întrebe cum i s-a părut mâncarea.

Foarte amară, 

a răspuns terapeutul. Pacienta a replicat:

Nu-i aşa, vi s-au părut foarte amare?, 

după care a izbucnit în lacrimi. Iată şi interpretarea analistei:

Între suspine, nu putea decât să bâguie că fusese crescută în această amărăciune, că această amărăciune erau viaţa şi copilăria ei. Acest cuvânt mi-a ieşit pe gură, cu dublă conotaţie pentru ea, trimiţând inclusiv la amarul mamei, iar asta a fost o placă turnantă în analiza sa,

scrie Harrus-Révidi în Psihanaliza simţurilor. Scăpată de dominaţia mamei care-i comandase ce să simtă şi ce nu, femeia a reînceput să înveţe să decodifice semnele senzoriale. Însă a trebuit, observă autoarea, să împrumute corpul analistului pentru a-şi recupera percepţia reală.

Nu doar gustul, dar şi mirosul poate interveni decisiv în terapie, arată studiile de caz înfăţişate de psihanalista franceză. Aşa se întâmplă cu bărbatul venit în terapie care mirosea pur şi simplu respingător. Avea 40 de ani, divorţase şi abia începuse o nouă relaţie. Însă chiar la debutul relaţiei, i s-a întâmplat ceva ciudat: emana un miros extrem de neplăcut. După câteva şedinţe, pacientul a fost ajutat să-şi interpreteze strania reacţie fiziologică. Inconştient, dorea s-o îndepărteze pe noua iubită, totul

din frica sa faţă de femeia-mamă, găunoasă şi acaparatoare. 

La fel de relevante sunt şi cazurile în care psihanalista reuşeşte să stabilească alianţe terapeutice pe baza culorilor, când şi ea şi pacienta se apropie plecând de la gusturi estetice.

Chiar dacă nu e prima care să se fi revoltat contra parametrilor stricţi pe care Freud îi impune relaţiei dintre pacient şi psihoterapeut, Gisèle Harrus-Révidi regândeşte terapia nuanţat şi din interiorul psihanalizei. Ea crede că neutralitatea terapeutului, lipsa sa de reacţie afectivă şi regula de a nu intra în jocul bolnavului sunt impuse de Freud pornind doar de la un anumit gen de cazuri, acela al istericilor. Însă, observă autoarea, clientela de azi, prezintă psihopatologii sensibil diferite faţă de istericii Vienei începutului de secol XX.

În faţa nevrozelor narcisiace, a patologiilor sevrajului, a imaturităţilor afective, a stereotipiilor operatorii care se generalizează, ce evoluţie tehnică a fost propusă, ce am modificat?,

întreabă psihanalista. Criticând neadaptarea terapiei la prezent, Harrus-Révidi cere nu doar deschiderea afectivă şi senzorială spre nevoile pacienţilor, dar şi sfătuirea şi direcţionarea pacientului, dacă situaţia o cere. Şi ce argument putea fi mai potrivit decât un citat din însuşi Freud care în 1910 prevedea proletarizarea clientelei, ce urma să aibă ca efect “introducerea în aurul pur al analizei a unei cantităţi considerabile de plumb al sugestiei directe”?

Victor Popescu
Tags: autor: Victor PopescucrDosarele PSIpsihanalizărecenziirubrică: Ca la carte

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Abraham Maslow autoactualizare numinos religia
Psi

Abraham Maslow: De ce nu reuşesc să inspire sistemele liberale

by Alexandra Frîncu
11 ianuarie 2021
perverşii narcisici manipulare parinti
Psi

Perverşii narcisici şi manipulările „părinteşti”

by Alexandra Frîncu
4 ianuarie 2021
Masculinitate furata Zimbardo
Societate

Masculinitate furată, feminitate oprimată şi bătălia dintre sexe

by Alexandra Frîncu
2 februarie 2021
Load More
Next Post
Despre sursele urii din societate şi politică

Despre sursele urii din societate şi politică

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

10 ianuarie 2021
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

22 noiembrie 2020
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Ediţia Freud la capăt de drum
Cafe Gradiva

Ediţia Freud la capăt de drum

8 octombrie 2020
Nevroza familiala de caracter isteric
Cafe Gradiva

Nevroza familiala de caracter isteric

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

Salman Akhtar psihanalist

Sinuciderea ca distrugere a Selfului total, la Winnicott şi Akhtar

9 februarie 2021
tulburările funcţionale somatice

Tulburările funcționale somatice pot fi bine tratate prin psihoterapia psihodinamică pe termen scurt

3 februarie 2021
Psihanalistul Salman Akhtar sacrificiu

Psihanalistul Salman Akhtar despre „ultimul strigăt de luptă” şi motivaţia sacrificială a terorismului

2 februarie 2021
emoţiile negative gandirea pozitiva

„Emoţiile negative” sunt o parte extrem de necesară a experienţei umane

2 februarie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Acest site utilizează module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.