Un scriitor povesteşte despre bunica sa care, la ora 3 după-amiază, se urcă într-un taxi. Şoferul îi spune:
Ştiu: mergeţi la psihoterapeut.
Da, într-adevăr,
îi răspunde femeia,
dar cum de-aţi ştiut?!
Păi unde aţi putea merge la ora asta?!
Scena se petrece la Buenos Aires şi este reprodusă în documentarul BBC Argentina – Dancing To The Music Of The Mind. Ştiam că psihanaliza este foarte dezvoltată în Argentina, dar ascultând acest documentar am realizat care sunt cu adevărat proporţiile: e un fenomen social! Conform statisticilor anilor ’90, se pare că există câte un psihanalist la fiecare 200 de argentinieni! (pentru comparaţie: dacă acest raport ar fi valabil şi în România, am avea atunci 110 000 de psihanalişti români!). Excelent ilustrat, documentarul vorbeşte despre uşurinţa cu care argentinienii se dezvăluie unii altora, chiar şi în chestiunile cele mai intime, despre importul psihanalizei în anii ’20, când se pasionau intens pentru interpretarea viselor, despre practicarea psihanalizei în anii ’60, când tot argentinianul era convins că psihanaliza te face mai eficient, mai fericit, că femeile au primul orgasm după psihanaliză etc.; aflăm tot aici despre o istorie în care psihanaliza figurează la loc de cinste printre scriitori, fotbal, tango, emigranţi, arme şi revoluţionari; despre legăturile dintre psihanaliză şi tango – şi despre rolul prin analogie al psihanalistului (el e „femeia”, contrar impresiilor breslei).
Pe scurt, un documentar care pune în ramă ideea că Buenos Aires este capitala mondială a psihanalizei (oricum, e metropola cu cea mai mare densitate de psihanalişti, alături de New York).
...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.
Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua. Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim!
Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.