In perioada 14-17 august, Asociatia pentru Promovarea Psihoterapiei a organizat la Rasnov prima scoala de vara din Romania avand ca profil psihanaliza contemporana britanica. Activitatea stiintifica a fost sustinuta de Aurelia Ionescu, psihanalist de orientare kleiniana, membru al Societatii Britanice de Psihanaliza.
Grupul a avut o activitate intensa, acoperind mai multe paliere de lucru: teorie, clinica, psihanaliza aplicata si initierea de traduceri din autori britanici. Printre subiectele teoretice abordate s-au numarat: “Lumea interioara si domeniul realitatii psihice”, “Fenomene si mecanisme psihice primitive”, “Prima consultatie”, “Tratamentul analitic ca proces” etc., teme ce au conturat un model teoretic si clinic de intelegere a functionarii psihice si de lucru psihanalitic practicat de catre scoala engleza. Seminariile clinice au inclus prezentari si discutii pe vigniette de cazuri in care participantii au avut ocazia sa experimenteze functionarea unui astfel de grup de lucru cu necesitatea sa, dar si cu dificultatile implicate. In cadrul seminariilor de psihanaliza aplicata au fost vizionate si apoi discutate din punct de vedere psihanalitic doua filme: Camera fiului, productie italiana a lui Nanni Moretti si Run, Lola, run!, productie germana in regia lui Tom Tykwer – pentru cel de-al doilea film am prezentat un model de lucrare scrisa in psihanaliza aplicata. In ceea ce priveste munca de traducere a unor lucrari britanice de specialitate, inceputul a fost facut de prezentarile sustinute de participantii care au lucrat in prealabil la traducerea in limba romana a catorva capitole din lucrarea lui Thomas Ogden This Art of Psychoanalysis.
Activitatile scolii de vara au mai inclus o excursie in Cheile Rasnoavei si la Cetatea Rasnovului si focul de tabara din ultima seara.
Experimentand aceasta scoala de vara, atat ca organizator cat si ca participant, am putut sa observ cu bucurie conturarea din ce in ce mai clara a unui grup entuziast si cu planuri serioase pentru o autentica crestere ca specialisti.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.