Fundatia Internationala pentru Copil si Familie (F.I.C.F.)
organizeaza:
seminarul de formare continua Abordarea psihodinamica a traumei complexe la copiii cu tulburari reactive de atasament
creditat de Colegiul Psihologilor din Romania
Perioada: octombrie 2008 – iunie 2009
Conditii de participare:
– Licenta in studii superioare de lunga durata in domeniul stiintelor socio-umane
– Disponibilitatea de a participa cu regularitate la toate intalnirile cu copiii
– Disponibilitate si interes de a lucra cu copii cu tulburari reactive de atasament (se lucreaza cu copii din centrele de plasament pentru care F.I.C.F. a oferit in ultimii ani, in mod constant, servicii de evaluare psihologica, psihoterapie individuala si de grup pentru problematici legate de trauma complexa: abandon, neglijare sau abuz).
Cursul presupune doua module:
1. Modul teoretic: 2 sesiuni pe luna de 1,5 ore fiecare, timp de 9luni cu un total de 27 de ore
Modulul teoretic presupune orientarea teoretica si metodologica in problematica tulburarilor reactive de atasament, acoperind patru teme:
– Trauma de atasament si psihopatologia complexa
– Rolul mentalizarii in trauma si vindecare
– Echilibrul elaborare – continere in procesul de mentalizare si reglare afectiva
– Gestiunea (coping-ul) traumei pentru terapeuti.
2. Modul practic: 4 sesiuni pe luna de 2 ore fiecare, timp de 9 luni cu un total de 72.
Modulul practic presupune participarea la sedintele saptamanale de psihoterapie de grup cu copii cu tulburari reactive de atasament in calitate de asistent/co-terapeut.
Numarul total ore de curs: 99 de ore
Obiectivele cursului:
La finalul cursului, care isi propune sa imbine informatiile teoretice cu abilitatile practice, participantii:
· vor intelege diferitele fatete ale traumei de atasament si ce anume o distinge de alte forme de trauma
· vor invata despre factorii developmentali care promoveaza sau impiedica procesul de mentalizare
· vor deprinde abilitati de a echilibra elaborarea traumei cu strategii de continere, ambele depinzand de capacitatea de mentalizare atat a pacietului cat si a terapeutului
· vor aprecia importanta aplicarii mentalizarii ca terapeut in gestionarea propriilor trairi asociate cu tratamentul traumei complexe.
Taxa de participare: 190 RON/luna
Locuri disponibile: 12
Termen limita de inscriere (CV si scrisoare de intentie): 10 octombrie 2008
...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.
Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua. Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim!
Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.