Migrene, frică de înălţime, frică de spaţii deschise, gânduri înspăimântătoare ce revin întruna, comportamente ritualice, compulsii şi mii de alte simptome. Aţi suferit vreodată de vreunul dintre ele? Nu trebuie să vă faceţi griji. De fapt, din când în când, aproape toţi oamenii au astfel de simptome,
ne asigură psihanalistul Henry Kellerman, autorul volumului 4 paşi către liniştea sufletului. O cale eficientă de înlăturare a simptomelor psihice. Aţi ghicit, este vorba despre o carte de auto-ajutorare scrisă în stilul pragmatic şi uneori simplist al reţetelor pentru fericire. Tradus în acest an la Editura Trei, volumul are, totuşi, acoperire. Autorul practică şi predă de ani buni psihanaliza la Universitatea din New York, fiind şi autor a numeroase cărţi de specialitate.
Un simptom afectiv sau psihic este o experienţă pe care o simţi scăpată de sub control. În esenţă, pur şi simplu n-o poţi controla,
aflăm din volumul 4 paşi către liniştea sufletului. Pornind de aici, psihologul american îşi propune să ofere ceea ce el numeşte „codul simptomului”, adică ecuaţia utilă pentru vindecarea prin forţele proprii.
e întotdeauna vorba de o persoană, niciodată de un lucru,
întăreşte Kellerman cel de-al treilea pas. Uneori nici nu ne dăm seama că suntem furioşi, dar dacă avem un simptom, putem fi siguri că în spatele lui se află furia, ne asigură psihologul. Al patrulea pas aduce vindecarea. El presupune conştientizarea primelor trei elemente, dar şi trecerea la acţiune pentru a încerca să îndeplinim dorinţa blocată. De exemplu, putem termina ceva ce iniţial fusese imposibil ori putem întreba pe cineva un lucru despre care nu îndrăzneam să vorbim.
simptomul migrează în aparatul psihic al persoanei, departe de partea din psihic destinată dorinţei, în zona trăsăturilor de personalitate.
Asta se întâmplă când furia ajunge la limită, când persoana simte că explodează, şi simptomul emigrează pentru a proteja mintea. În aceste cazuri tratarea simptomului va trebui să fie însoţită de medicaţie, atrage atenţia psihanalistul new-yorkez. Iată un exemplu: O pacientă de 60 de ani este ameninţată cu despărţirea de şeful ei, care, deşi avea o altă familie, îi dăduse atenţie vreme de 20 de ani, făcând-o să se simtă ca o regină la locul de muncă. Dependentă anterior de mamă şi apoi de frate, pacienta părăsită a refuzat să mai meargă la serviciu şi a rămas închisă în casă, simptom al agorafobiei. Stând în pat toată ziua, încerca să se convingă, la nivel simbolic, de faptul că şeful şi iubitul ei se va întoarce. În timp, însă, simptomul s-a înstăpânit pe întreaga ei personalitate, iar motivul a dispărut. Femeia vorbea tot mai puţin despre şef şi refuza să se mai dea jos din pat. Mai departe, simptomul a devenit patologic, pacienta spunând „Nu” inclusiv tratamentului medical. A sfârşit-o rău, printr-un un atac de cord. Un caz trist care schimbă ceva din tonul roz ale cărţilor de auto-ajutorare. Căci, iată, există cazuri când e nevoie şi de terapeut, şi de medicaţie, iar problemele nu se rezolvă prin pase magice şi prin simpla lectură a unor sfaturi practice.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.