Şi pentru că tot sunteţi aici…
...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.
Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua. Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim!
As zice ca si chestionarul respectiv reflecta ceea ce spuneti: oamenii afla despre psihanaliza de cele mai multe ori din carti (iar mai nou si de pe internet, desi am impresia ca aici exista alte tentatii mult mai puternice de petrecere a timpului liber). Primele doua rezultate ale chestionarului sunt de altfel foarte apropiate cantitativ. Unii (cam jumatate, aici) raman la acest nivel – si nu as privi catusi de putin aceasta ca pe ceva rau sau de mantuiala.
Daca psihanaliza este mai accesibila intelectualilor… Inclin sa cred, impreuna cu altii, ca da. Nu e o fatalitate, dar e cert ca oamenii cu un anumit nivel de cultura – intelectuali, titrati, autodidacti chiar – inteleg mai usor si mai repede exigentele si evolutia interpretarii psihanalitice (tot cunostintele lor pot functiona, altfel, si ca rezistente). Sa nu uitam mediul de burghezie cultivata in care s-a nascut aceasta disciplina, nici ca ea actioneaza esential prin verbalizare. Oamenii cu un anumit nivel de cultura verbalizeaza evident mai usor, au obisnuinta si cultura discursului. Nu se poate exclude, fireste, nici ca o persoana sa detina nativ anumite calitati necesare.
„Sa nu uitam mediul de burghezie cultivata in care s-a nascut aceasta disciplina..”
🙂
Ce ma bucur eu cand vad cum principiile metapsihologiei traditionale se apropie de cele ale mele. Hai sa ne intrebam mai departe dspre originea micii brghezii vieneze si, in definitiv, a celei europene de la sfarsitul secolului al 19 lea. Si atunci deschidem „cutia pandorei” genealogiste dincolo de barajul perioadei infantile
Nu stiu daca am inteles bine ce spui, Gabriel, dar nu la vreo reteta sau suspiciuni eugenice ma refeream eu, ci la climatul socio-cultural al unei epoci, de natura sa inspire psihanaliza. Psihanaliza era mai ales pentru burghezi cultivati, e o realitate, si nu intamplator exista referinte culturale adanc intricate in istoria si interpretarea psihanalitice.
„climatul socio-cultural” nu poate fi despartit de eugenie fie ea si cea spirituala.
In momentul in care vorbim despre o comunitate suntem obligati sa luam in considerarea istoria ei, in special cea recenta, adica cea de cateva sute de ani si nu doar cea de cei 7 ani 🙂