Precum se poate vedea, o categorie foarte mare de vizitatori de la Cafe Gradiva este cea a celor interesaţi de psihanaliză, însă neprofesionalizaţi şi fără să urmeze o terapie (în total, 40%). Pentru aceştia psihanaliza este importantă fie prin lecturi (14% din totalul voturilor exprimate), fie prin discuţii cu caracter personal (14%), prin discuţii cu privire la psihanaliză în general (dar există, fără doar şi poate, şi aici un coeficient de interes personal – 5%), iar pentru 7% prin lecturi şi discuţii totodată, ceea ce ar putea indica un interes mai sistematizat pentru psihanaliză.
Pentru 28% dintre respondenţi, fără a fi şi o profesie, psihanaliza înseamnă propria terapie sau analiză personală, 10% dintre aceştia fiind şi cititori ai literaturii de specialitate, iar alţi 10% fiind interesaţi totodată de aplicaţiile culturale ale psihanalizei (8% din cei 28% doar urmează o terapie, fără alte interese declarate).
Categoria cea mai omogenă a vizitatorilor la Cafe Gradiva este în mod evident cea a psihanaliştilor – fie că vorbim doar despre clinicieni (14% din totalul voturilor), fie că vorbim despre cei care au totodată înclinaţii pentru psihanaliza culturală (12%).
În fine, 7% au optat pentru alte definiţii personale ale psihanalizei, după cum urmează:
54% dintre respondenţi au urmat sau urmează o terapie sau o analiză personală psihanalitică, în vreme ce pentru 40% interesul pentru psihanaliză nu include şi alternativa terapeutică sau formatoare. Categoria cea mai mare de respondenţi o constituie prin urmare cei care au urmat sau urmează o terapie sau o analiză personală psihanalitică.
dintre cei care urmează sau au urmat o terapie sau analiză personală psihanalitică, puţin peste jumătate nu sunt psihanalişti sau psihoterapeuţi de orientare psihanalitică (28% din totalul voturilor).
26% dintre respondenţi în schimb sunt psihanalişti, aşadar cam un sfert dintre respondenţi.
Frapant este că una dintre opţiunile de răspuns nu a primit nici un vot. Ceea ce ar putea însemna că fie nu există neprofesionişti ai psihanalizei cu preocupări pentru aplicarea culturală a psihanalizei (chiar dacă citesc şi discută totuşi psihanaliză), fie nu s-a înţeles că opţiunea „aplicaţii culturale” le include pe mai toate cele anterioare de pe lista de opţiuni.
Desigur, şi în cazul acestui chestionar trebuie avute în vedere două lucruri: 1. Aproximările pot fi mari sau foarte mari; 2. Chestionarul reflectă doar opţiunile vizitatorilor de la Cafe Gradiva (şi totuşi, putem aprecia că în doi ani de activitate, blogul s-a făcut cunoscut cam tuturor celor interesaţi şi care pot exprima o opţiune în domeniu).
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.
Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua. Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim!
Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.