Anna O., celebra pacientă a doctorului Josef Breuer, al cărei caz a inspirat cartea Studii despre isterie – iată punctul (oficial) de pornire în edificarea de către Freud a psihanalizei în 1885! – s-a născut la 27 februarie 1859.
Pe numele său real Bertha Pappenheim, ea avea să devină destul de curând o militantă pentru drepturile şi emanciparea femeilor şi o inspiratoare a mişcărilor feministe. Este totodată o precursoare a activităţii de asistenţă socială. Intră în Asociaţia Femeilor Germane şi înfiinţează în 1904 Asociaţia Femeilor Evreice din Germania. Este apreciată de personalităţi ca Martin Buber sau Franz Rosenzweig şi corespondează cu Albert Einstein. Moare în anul 1936, de cancer.
Aceasta este viaţa şi cariera, strictamente în două rânduri, a Berthei Pappenheim. Cât despre Anna O., despre ea există o imensă literatură, ca unul dintre cele mai celebre cazuri ale psihanalizei – în fapt, cazul inaugural.
În imagini:
- Bertha Pappenheim / Anna O. în 1882, imediat după cura terapeutică – de o factură cu totul specială în epocă, inaugurată ad hoc de doctorul vienez Josef Breuer.
- Dr. Josef Breuer
- Coperta ediţiei princeps, din 1885, a lucrării Studii despre isterie, elaborată pe baza cazului Anna O. şi ilustrând mai mult ideile şi concluziile lui Sigmund Freud. Cartea este considerată certificatul de naştere al psihanalizei.
- Timbru comemorativ al poştei austriece cu Sigmund Freud.
- Timbru comemorativ al poştei germane cu Bertha Pappenheim. www.cafegradiva.ro
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.