Citiţi "la cald" corespondenţele de la Conferinţa Naţională Alzheimer 2021 >>

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Prima pagină Cafe Gradiva

“Eu eram antiteza în carne şi oase a doctrinei psihanalitice”

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
0
“Eu eram antiteza în carne şi oase a doctrinei psihanalitice”
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet

"Eu eram antiteza în carne şi oase a doctrinei psihanalitice"Jacob Levy Moreno, Povestea vieţii mele (recenzie difuzată în emisiunea Dosarele PSI de la Radio România Cultural)
S-a întâmplat la începutul secolului: un tânăr a încercat să devină Dumnezeu. Locul: Viena. Perioada: între 1908 şi 1914. Şi-a impresionat puternic contemporanii. Avea proprii apostoli, propria scriptură, apocrifele sale. 


Aşa îşi începe autobiografia Jacob Levy Moreno, fondatorul sociometriei şi al psihodramei. Tradus recent la Editura Trei după o ediţie îngrijită de fiul lui Moreno, volumul Povestea vieţii mele se desfăşoară ca un roman de iniţiere, ca o poveste perfectă pentru o ecranizare de succes. Prima scenă a ipoteticului film ar putea fi cea trăită de micul Moreno la vârsta de 4 ani. Iată ce povesteşte doctorul evreu despre ceea ce ulterior avea să considere drept prima sa psihodramă: 

"Eu eram antiteza în carne şi oase a doctrinei psihanalitice"Aveam patru ani, cândva în 1894. Într-o duminică după-masă, părinţii au plecat să viziteze nişte prieteni. Am rămas acasă să mă joc cu copiii unor vecini, când mi-a venit ideea: Hai să ne jucăm de-a Dumnezeu şi îngerii săi. – Dar cine-l va juca pe Dumnezeu? – Eu sunt Dumnezeu şi voi sunteţi îngerii mei, am răspuns. Ceilalţi copii au fost de acord. Am adus în subsol scaune din toată casa, le-am pus pe masa cea mare şi am început să înălţăm un cer, unul după celălalt. Copiii m-au ajutat să mă caţăr până la scaunul aflat în vârf, unde îmi şedea foarte bine. Ei au făcut un cer în jurul mesei, fluturându-şi braţele ca pe nişte aripi şi cântând.
"Eu eram antiteza în carne şi oase a doctrinei psihanalitice"Puţini ştiu că această scenetă s-a petrecut chiar în România, locul unde Jacob Levy Moreno şi-a petrecut primii cinci ani de viaţă. Născut într-o familie evreiască de rit sefard, viitorul psihoterapeut îşi petrece prima perioadă a copilăriei la Bucureşti, într-un mediu cultural plin de contraste, în care civilizaţia pariziană se suprapune cu mentalitatea ţărănească analfabetă. Îşi aminteşte totuşi cum mama îi cânta înainte să adoarmă versurile eminesciene din poezia „Revedere” sau cum a mers la primele cursuri ale şcolii sefarde condus de rabinul Bigireanu. Mai apoi, când Moreno împlineşte 5 ani, familia lui se mută la Viena. Aici va urma Medicina şi tot aici va fonda o grupare cvasireligioasă, un teatru bazat pe spontaneitate şi improvizaţie, precum şi un azil pentru săraci. Ca să nu mai vorbim despre şansa de a frecventa cercurile culturale din cafenelele vieneze. 
La Cafe Museum i-am întâlnit pe Martin Buber, pe Arthur Schnitzler, pe Jakob Wasserman, romancier în stilul lui Dostoievski, pe Robert Musil, Franz Lehar şi pe mulţi alţii care aveau să devină persoane importante în viaţa mea,
relatează Moreno în autobiografia Povestea vieţii mele, tradusă la Editura Trei. 
"Eu eram antiteza în carne şi oase a doctrinei psihanalitice"Toate peripeţiile din adolescenţa şi tinereţea lui Moreno nu sunt decât premise pentru viitoarele sale preocupări. 
Astfel, Teatrul Spontaneităţii în care actorii jucau scene bazate pe ştirile din ziarele vremii sau coborau în scenă pentru a căuta păduchi în părul spectatorilor ar fi o formă incipientă de psihodramă, orientare terapeutică bazată pe jocurile de rol şi pe vindecarea prin interacţiune. La fel, casa vieneză în care erau găzduiţi cei nevoiaşi nu este departe de actualele grupurile de sprijin pentru persoanele cu diverse patologii. 
Încă mă mai uimeşte faptul că în acea casă se înghesuiau atât de mulţi oameni şi împărţeau tot ce aveau, fără a stârni încăierări sau resentimente. După cină, ţineam întâlniri în care analizam problemele şi rezolvam doleanţele, 
"Eu eram antiteza în carne şi oase a doctrinei psihanalitice"povesteşte Moreno, văzând în aceste experienţe solul din care va creşte sociometria sa, disciplină sociologică de analiză grafică a grupurilor mici. Toate acestea vor fi dezvoltate şi instituţionalizate abia în SUA, unde medicul evreu emigrează la mijlocul anilor ’20. 
Cât priveşte premisele terapiei prin psihodramă, extrem de relevantă este istorioara întâlnirii cu Freud, unul dintre profesorii lui Moreno de la Medicină. 
Eu eram antiteza în carne şi oase a doctrinei psihanalitice,
scrie Moreno în cartea Povestea vieţii mele. Acolo unde psihanaliza vedea paranoia sau exhibiţionism, Moreno ghicea forţe şi energii creative ce trebuiau recanalizate. De aici, obsesia lui Moreno legată de creativitate şi de Creator. Citez, în încheiere, relatarea vorbelor pe care tânărul student Jacob Levy Moreno i le-a adresat profesorului Sigmund Freud în 1912 la încheierea unui curs de psihanaliză:
Ei bine, doctor Freud, eu încep acolo unde terminaţi dumneavoastră. Dumneavoastră vă întâlniţi pacienţii în decorul artificial al cabinetului. Eu îi întâlnesc pe stradă, în casele lor, în mediul lor natural. Dumneavoastră le analizaţi visele. Eu le dau curaj să viseze din nou. Dumneavoastră îi analizaţi şi îi fragmentaţi. Eu îi ajut să-şi exteriorizeze rolurile conflictuale şi îi ajut să pună fragmentele laolaltă. 

Victor Popescu

Recenzie difuzată în emisiunea Dosarele PSI de la Radio România Cultural

www.cafegradiva.ro

Citeştedespre

Salman Akhtar psihanalist

Sinuciderea ca distrugere a Selfului total, la Winnicott şi Akhtar

9 februarie 2021
Psihanalistul Salman Akhtar sacrificiu

Psihanalistul Salman Akhtar despre „ultimul strigăt de luptă” şi motivaţia sacrificială a terorismului

2 februarie 2021
emoţiile negative gandirea pozitiva

„Emoţiile negative” sunt o parte extrem de necesară a experienţei umane

2 februarie 2021
Tags: autor: Victor PopescucrDosarele PSIJacob Levy Morenopsihodramarecenziirubrică: Ca la carterubrică: Istoria psihanalizeiSigmund Freud

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Abraham Maslow autoactualizare numinos religia
Psi

Abraham Maslow: De ce nu reuşesc să inspire sistemele liberale

by Alexandra Frîncu
11 ianuarie 2021
perverşii narcisici manipulare parinti
Psi

Perverşii narcisici şi manipulările „părinteşti”

by Alexandra Frîncu
26 februarie 2021
Masculinitate furata Zimbardo
Societate

Masculinitate furată, feminitate oprimată şi bătălia dintre sexe

by Alexandra Frîncu
2 februarie 2021
Load More
Next Post

Cursuri de pregatire in terapia prin joc si dramaterapie

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

10 ianuarie 2021
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

22 noiembrie 2020
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Stima de sine se invata, dar se si ia: Virginia Satir despre arta de a fauri oameni
Cafe Gradiva

Stima de sine se invata, dar se si ia: Virginia Satir despre arta de a fauri oameni

22 noiembrie 2020
Pacientul ii gaseste psihanalistului punctul vulnerabil. Mai devreme sau mai tarziu.
Cafe Gradiva

Pacientul ii gaseste psihanalistului punctul vulnerabil. Mai devreme sau mai tarziu.

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

Mihai Rusen No Man's Land

Mihai Rusen: No Man’s Land

28 februarie 2021
tehnologii asistive boala Alzheimer carantină

„Rudele pacienţilor cu Alzheimer ne sunau aproape non-stop”: panică şi pregătiri în carantină

27 februarie 2021
Sindromul de fragilitate la vârstnici

Sindromul de fragilitate la vârstnici. Vă puteţi imagina o lume fără demenţă?

27 februarie 2021
îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer

Cine-i îngrijeşte (în vreme de pandemie) pe îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer?

26 februarie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.