Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică - ÎNSCRIERI 2022

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

Gândurile iraţionale care împleticesc limba

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
0
Gândurile iraţionale care împleticesc limba
Share

Citeştedespre

neurastenie psihastenie burnout

Neurastenie, psihastenie și starea de oboseală: burnout-ul în secolul al XIX-lea

29 martie 2022
Mircea Lăzărescu psihopatologia fobiei

Mircea Lăzărescu despre corporalitate în psihopatologia fobiei

22 iunie 2022
Tristeţea şi patologia depresivă

Tristeţea reactivă şi patologia depresivă

9 mai 2022

1% din populaţia globului se bâlbâie, e afectată de balbism. 

Tulburarea de vorbire apare în peste trei sferturi din cazuri înaintea vârstei de trei ani şi jumătate, iar în copilărie 5% dintre cei mici riscă să fie afectaţi de balbism, proporţia fiind de o fată la trei băieţi, se arată în volumul Terapia comportamentală şi cognitivă a tulburărilor de ritm şi fluenţă, semnat de Juliette de Chassey şi Sylvie Brignone. Cartea a fost tradusă la Editura Polirom în colecţia de psihologie clinică şi psihoterapie coordonată de psihologul ieşean Ion Dafinoiu. Dincolo de aspectele vizibile, precum vorbirea împiedicată şi repetarea unor bucăţi de frază sau de cuvânt, balbismul presupune o serie de simptome psihice sau fiziologice mai puţin evidente. Autoarele franceze, logopezi specializaţi în psihoterapie, vorbesc despre “simptomele secundare” ce apar în cazul persoanelor bâlbâite, semne importante din perspectiva vindecării sau ameliorarea handicapului. Gesturile sacadate şi tensiunea musculară, respiraţia prost coordonată, înroşirea şi lipsa contactului vizual reprezintă numai o parte dintre simptomele secundare.

Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022
Acestea din urmă dau totuşi seamă de legătura dintre greutatea exprimării şi trăirile psihice asociate acestui handicap.

Teama că lumea va fi deranjată de defectul de vorbire suscită în persoana bâlbâită o (auto)presiune şi mai mare spre a vorbi corect, spre a se controla, de unde şi crisparea corpului, tensiunea afectivă.

Juliette de Chassey şi Sylvie Brignone descriu cercul vicios în cazul lui Paul, unul dintre copiii trataţi de cele două logopede:

Când aude că se bâlbâie, devine anxios. Anxietatea se traduce imediat la nivelul corpului prin tensiune şi diferite manifestări fiziologice: mâini umede, roşeaţă, tahicardie. Tensiunile asociate cu frica de a nu se bâlbâi atrag bâlbâiala: cercul este închis.
În acest context, bâlbâiala are toate şansele să fie întărită printr-un sistem de gânduri iraţionale compus din idei de genul:

„Nu pot vorbi dacă mi-e teamă”
„Trebuie să vorbesc perfect, ca oamenii normali, adică foarte repede şi cu pauze mici”, sau
„Când mă bâlbâi, vorbitorii normali mă percep ca fiind anormal şi mi-e ruşine”. 

Din cele spuse până acum, se înţelege deja că în cazul bâlbâielii, logopedia trebuie corelată cu psihoterapia (comportamental-cognitivă, în cazul de faţă). Faptul este evident în studiul de caz dedicat lui Guillaume, un tânăr libanez care este ajutat să scape aproape complet de balbism. Pe de o parte, Juliette de Chassey şi Sylvie Brignone prezintă o serie de exerciţii care ţin mai curând de arsenalul logopezilor: tehnici pentru controlul respiraţiei, cititul cu voce tare sau vorbitul în faţa oglinzii. Pe de altă parte, intervin tehnicile preluate din psihoterapia cognitiv-comportamentală, rezumată într-un capitol special din volumul Terapia comportamentală şi cognitivă a tulburărilor de ritm şi fluenţă. De exemplu, dacă tânărul libanez se teme la începutul terapiei să vorbească la telefon, el este încurajat să se expună treptat situaţiilor de care se teme, să dea de pildă, un telefon la un hotel, pentru a face rezervare. Apoi, după ce-şi filmează pacientul pe o casetă video, terapeutul îi propune să urmărească scurtul film îndemnându-l să-şi accepte problema şi să observe progresele realizate de-a lungul terapiei. Guillaume, observă autoarele, şi-a dat seama de dimensiunea psihologică a bâlbâielii, remarcând că „tratamentul balbismului se aseamănă în multe puncte cu un program de gestionare a stresului”.
În cazul copiilor cu probleme de fluenţă, exerciţiile de relaxare sau tehnicile de creştere a încrederii în sine sunt dublate de colaborarea cu părinţii, atenţionează Juliette de Chassey şi Sylvie Brignone. Cei mari sunt încurajaţi să fie nişte „interlocutori activi” ai copiilor cu bâlbâieli, să aprecieze fazele pozitive ale vorbirii, să nu ironizeze şi să nu certe copilul în momentul în clipa în care limba i se împleticeşte. Pe tot parcursul cărţii, autoarele oferă modele de şedinţe terapeutice, cu tot arsenalul lor, de la tehnici de evaluare a nivelului de stres, anxietate sau încredere în sine, până la tehnicile de relaxare, la jocul de rol şi la strategiile de restructurare a gândurilor iraţionale. În fine, pedagogii, psihologii şi logopezii sunt invitaţi să adapteze tehnicile cognitiv-comportamentale şi pentru alte probleme de scris, de vorbire, dar şi pentru surzenie şi tulburări de limbaj cauzate de probleme neurologice.
Victor Popescu
Tags: balbismemisiune: Dosarele PSIrecenziirubrică: Ca la carterubrica: crterapie cognitiv-comportamentala TCC

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

trăiri obsesiv-compulsive
Psihoterapie

Îndoieli şi trăiri obsesiv-compulsive

by Alexandra Frîncu
4 mai 2022
colecţionarism patologic hoarding
Psihoterapie

Despre colecționarism și ordine patologică în obsesii

by Alexandra Frîncu
20 martie 2022
transmiterea psihogenealogică Bernard Clavier
Psihoterapie

Transmiterea psihogenealogică: individul rămâne întotdeauna conectat la genealogie

by Alexandra Frîncu
7 martie 2022
Load More
Next Post
Infantilizarea

Infantilizarea

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Erich Fromm despre fenomenul narcisismului social
Cafe Gradiva

Erich Fromm despre fenomenul narcisismului social

22 noiembrie 2020
terapeuţi psihoterapia farmaceutice
Psihanaliză

Terapeuţi şi pacienţi: Cum au schimbat companiile farmaceutice şi de asigurări relaţia terapeutică

7 februarie 2022
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.