Ce se-ntampla, doctore?
Ce e de facut?
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Şi pentru că tot sunteţi aici…
...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.
Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua. Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim!
Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.
Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa
Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon
© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.
© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.
Da, am nimerit gresit postarea… sper ca nu si interpretarea. Daca procentul de relatii reusite care incep online e mic sau foarte mic (inclin sa cred asta; exista oare statistici?), asta ar insemna ca debutul lor – online – nu le favorizeaza, deci acest debut si activitate online au de fapt ca scop altceva decat realizarea relatiei (chiar daca declaratiile explicite sunt altele – ma refer la scopurile inconstiente).
sa fiu sigura ca inteleg. spui ca relatia esueaza pentru ca in acest esec se ascunde implinirea unui scop inconstient, sau ca scopul inconstient se implineste pe parcursul interactiunii online si-atunci relatia concreta nu-si mai are sensul?
in ambele cazuri, care ar putea fi acest scop inconstient?
Cam asta spun. Scopul inconstient? Depinde de la caz la caz. Ca fenomen social cred pot fi decelate unele tendinte interpretabile, dar ne-ar trebui cifre concrete.
Pe ansamblu, datingul online pare mai degraba flirt (joc) sau platonism (sublimare), decat relatie in realitate si de durata.
da, interactiunea pe situri de dating are si un aspect ludic, avantajat de anonimitate. Pe internet poti sa intri in pielea oricarui personaj, sa joci diferite roluri, sa iti asumi identitati false… Practic te poti lasa foarte usor purtat de fantezie, sa vezi unde duce asta si sa te bucuri de placerea de moment, fara sa te gandesti la ce se va intampla mai departe.
Faza neplacuta este ca… deh, nu declari asta sus si tare, si iese cu neplacere daca cineva te ia in serios, si ajunge sa se implice.
cat despre aspectul platonic… nu as fi asa de sigura. S-ar putea (nu stiu statistici, dar stiu povesti) ca multe dintre relatiile purtate pe internet sa aiba o pronuntata tenta erotica, datorita efectului de dezinhibitie. Pe internet oamenii flirteaza mult mai usor, schimba poze nud, fac dezvaluiri intime, sex virtual, stau de vorba cu web-cam-ul pus pe organele genitale, se masturbeaza online…
Da, e adevarat ca internetul favorizeaza promiscuitatea sexuala. Dar e o sexualitate fara riscuri, pentru ca de la distanta, cu posibilitatea de a fi controlata, cu atata implicare graduala cata doreste fiecare – evident, in alte conditii decat cele din viata reala. O promiscuitate igienica, o contradictie in termeni. Fiecare poate ramane in coconul sau narcisic, controlandu-si investitiile.
Cred altfel ca exista si relatii platonice pe internet. Sunt multe povesti epistolare online abundand in metafore, poezii, vise, reverii, confesiuni spirituale, marturisiri autobiografice dramatice si de credinta, filosofii personale, rememberuri, autoanalize etc. Probabil ca aceste relatii de intensa sublimare au mai putine sanse sa se transforme in realitate senzoriala. Dupa cum e posibil ca si cele foarte pronuntat sexuale in mediul online sa aiba aceeasi problema, fiind foarte investite fantasmatic. Citind formele pe care le descrii, imi vine in minte ce se spune in genere despre voyeuristi: Nu pot sa aiba o relatie directa, in praesentia, ci interpun imaginea intre ei si obiectul dorintei lor.
da, e posibil ca impulsul erotic sa fie sublimat, iar interactiunea sa capete forma unei relatii de tip victorian. dar cred totusi ca se intampla destul de rar, si mai mult intre indivizi mai degraba schizoizi, care folosesc internetul ca intermediar, fiindu-le prea teama de relatia fatza in fatza. Intocmai ca voyeurii, dupa cum bine ai mentionat.
Chiar acum mi-am amintit de o prietena care a avut parte de o asemenea istorisire, pe un site de dating, in care discutase pur platonic cu un individ. S-au si intalnit, tipul i-a facut surpriza placuta de a-i aduce cadou o carte fata de care ea isi manifestase interesul, dar… aici s-a oprit totul. Nu a mers, din pacate, dar nu mi-a dat detalii mai multe.
Cred ca m-ar interesa sa citesc un succes-story cu tema asta.
Ana, ai spus la un moment dat de „luciditate”. In momentul in care propria dorinta este foarte puternica, luciditatea (priza cu realitatea) apare in pericol oricum inabusita de fantasme…, daramite in spatiul virtual care iti lasa atata loc… Pare-mi-se ca trebuie sa fii foarte constient de limitele dorintei tale ca sa nu o substitui realitatii celuilalt…
Dupa o cana mare de cafea, jumatate de pachet de tigari, o noua vizionare a filmului „Coffee and Cigarettes” (deh, mi-ati facut pofta 😉 ) iacata catadicsesc si eu sa-ti raspund. Era sa uit: @Georgiana
da, in spatiul virtual iti proiectezi fantasmele asupra celuilalt, incepi sa iti inchipui ce crede, ce vrea, ce simte si ce isi inchipuie el despre ce crezi, ce vrei, ce simti tu. Cele doua realitati, a ta si a celuilalt se confunda, se intrepatrund. Intri intr-o simbioza subiectiva foarte stranie. Si se petrece de ambele parti. Pare-mi-se ca se cheama „folie a deux”…
Iar cand cele doua realitati se ciocnesc una de cealalta in… realitate cred ca se intampla ca in „Pasarile” lui Hitchcock. (a propos de asta, ati observat ca dupa lupte seculare cu pasarile, insangerata, ciufulita si ravasita, eroina are toturi ciorapii intacti?? hmmm… asta da abilitate feminina)
Revenind… cred ca cei doi protagonisti ai cuplului virtual functioneaza fuzional, fiecare proiectand asupra celuilalt, si interpretand inputul de la celalalt astfel incat sa se plieze peste fantasmele sale inconstiente. Dupa cum bine spui, Georgiana, spatiul virtual este foarte generos in privinta asta.
Si… era sa uit! noapte buna!