Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică - ÎNSCRIERI 2022

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

Conferinta internationala la UTM

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
9
Share

Citeştedespre

Erich Fromm despre limbajul uitat al viselor si psihanaliza

Erich Fromm despre limbajul uitat al viselor si psihanaliza

3 ianuarie 2022
Casa cu patruzeci de etaje a lui J.G. Ballard

Casa cu patruzeci de etaje a lui J.G. Ballard

8 octombrie 2020
Fratii Coen: un omagiu vechiului Hollywood

Fratii Coen: un omagiu vechiului Hollywood

8 octombrie 2020
Dragilor, dupa cum v-am dat de stire intr-un post anterior, astazi s-a desfasurat la Universitatea Titu Maiorescu o sesiune internationala de comunicari stiintifice, a carei sectiune dedicata psihanalizei a avut ca tema „Durere, placere si sublimare in clinica si in cultura”.
Mi-a placut atat de mult evenimentul, incat am decis sa impartasesc cu voi una-doua impresii, in cazul in care sunteti curiosi. Daca nu sunteti curiosi… nu ma intereseaza, eu tot vi le impartasesc.
Asadar: sectiunea dedicata psihanalizei era trecuta in program intre orele 14-17. Ei bine, ne-am intins pana la 20, dar nu pentru ca se epuizasera discutiile, ci pentru ca moderatorul nostru, domnul Vasile Zamfirescu, vocea ratiunii din tot colocviul, a considerat rezonabila recomandarea sa ne retragem. Si, ca in bancul ala „un om avea un cal si calul n-avea nimic impotriva”, nimeni nu a avut nimic (impotriva). Ba dimpotriva, toti aveam mai mult decat inainte de conferinta.
Dar sa nu ma iau cu vorba. Dintre „ai nostri” au sustinut lucrari: Vera Sandor, Brindusa Orasanu, Vasile Dem. Zamfirescu si Simona Reghintovschi. Dintre „ai lor” au sustinut: Marie-Christine Pheulepin, Marianne Baudin, Jean-François Chiantaretto, psihanalisti si profesori pe la Paris XIII sau VII, nu mai tin minte exact care cum.
Au prezentat si trei colegi de-ai mei, studenti. Carmen Gugu a facut o interpretare exhaustiva si foarte profunda a romanului Viata mea de barbat al lui Philip Roth, Monica Burcea ne-a impartasit intr-o maniera aproape literara experienta ei de cunoastere de sine in timpul unei calatorii in India, iar Mihai Botezatu (si Silviu) ne-a prezentat cazul unei prostituate in varsta de… 11 ani (Lizoanca, poate ati auzit de ea), care a fost expus intr-un roman aparut la Editura Trei.
Discutiile pe marginea lucrarilor au fost extrem de interesante, intretinute mai ales de un domn foarte vorbaret, al carui nume, iertare sa-mi fie, nu l-am retinut. Spre exemplu, pe marginea lucrarii „Sarutul cu tine insati” al Monicai Burcea s-a iscat o polemica destul de consistenta despre contrastul Jung-Freud, iar pe marginea cazului Lizoancai s-a discutat foarte frumos despre identificarea cu agresorul ca mecanism de aparare.
Foarte interesante mi s-au parut lucrarile Veronicai Sandor („De la terorismul suferintei la terorismul placerii”) si a Brandusei Orasanu („Despre durere, intre a fi si a avea„). Despre lucrarea „Durerile psihanalistului” sustinuta de domnul Vasile Zamfirescu si de doamna Simona Reghintovschi nu stiu ce sa va impartasesc, pentru ca, in mod cu adevarat regretabil, am intrat in sala dupa ce a fost sustinuta. Am mai prins lucrarea psihanalistei franceze Marianne Baudin, „Le corps, le sublime et la joie”, axata pe cazul pianistului Glenn Gould, in care s-a vorbit despre arta ca forma de satisfactie substitutiva.
De asemenea, in plen a fost sustinuta o lucrare foarte interesanta de psihanaliza aplicata la operele lui Eminescu si Brancusi, de catre domnul Vladimir Marinov care ne-a vorbit foarte frumos despre asemanarile dintre cei doi artisti, si diferentele in sublimarea durerii fiecaruia.
In incheiere, daca va mai amintiti compunerile din clasele mici (a II-a, a III-a) cand abia invatam sa desenam cuvinte, o sa-mi permit o scurta regresie, si o sa ma exprim: „Ce frumos a fost!”
Si nu va pun poze, ca asta e un post serios. Am zis!
Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022
Tags: recenziirubrica: cr

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Pride and Prejudice rafistolat: de la salonul Regency la Apocalipsa zombie
Cafe Gradiva

Pride and Prejudice rafistolat: de la salonul Regency la Apocalipsa zombie

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
The Hateful Eight: Infernul sunt ceilalti
Cafe Gradiva

The Hateful Eight: Infernul sunt ceilalti

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
Everest sau Depressive Park
Cafe Gradiva

Everest sau Depressive Park

by Dorin-Liviu Bîtfoi
22 noiembrie 2020
Load More
Next Post
Freud a fost aici

Freud a fost aici

Comments 9

  1. Anonim says:
    13 ani ago

    si calul cine era?
    si ce spunea el?
    dar omul…?

    macar „omul vorbaret” de ni l-ati dezvalui…

    bine totusi ca e un post serios si nu primim poze, ca la pauza de …, cind am lipsit de la…, poza ne-ar cam fi incurcat.

    una peste alta, despre ce era vorba in aceasta intilnire poetica si compusa (dupa cum retinem din post)?

    presupun ca nu despre masochismul auditoriului inocent ascultator de vorbiri frumoase

    asadar: ce DURERE/ PLACERE v-a determinat acea intindere catre orele 20?

    va rog, draga recenzoare, aveti bunavointa de a ne impartasi pe mai larg!

    cu respect si interes,
    anonim

    Răspunde
  2. Anamaria Ivan says:
    13 ani ago

    „masochismul auditoriului inocent ascultator de vorbiri frumoase” Ba da, draga anonime (cu respect si interes) exact asta ne-a tinut pana la 20. Asta si faptul ca ne-am asezat pe niste gume de mestecat lipite de un pitic malitios pe scaunele din sala.
    Si calul era instanta Se, care spunea: „Hmm… stilul acestui anonim imi suna teribil de cunoscut” iar omul spunea „las-o balta!”

    Răspunde
  3. Georgiana Branisteanu says:
    13 ani ago

    Poate reusim sa postam pe blog cateva dintre lucrari si atunci vom avea ocazia sa intram mai mult in contact cu evenimentul. Sau poate mai scriu aici si alte persoane care au participat pentru a completa lacunele. Multumim Ana pentru anuntul ante si post eveniment! Mie imi pare tare rau ca n-am putut ajunge pentru ca tema conferintei suna foarte interesant!

    Răspunde
  4. Anamaria Ivan says:
    13 ani ago

    Da, daca am reusi sa facem rost de lucrari, iar autorii ar fi de acord sa le publicam aici, asta ar fi un demers extrem de util. Iti spuneam si tie, Georgiana, nu vreau sa recenzez fiecare lucrare in parte. In primul rand pentru ca nu am apucat sa iau notite exhaustive la fiecare dintre ele, in al doilea rand pentru ca am lipsit de la o parte a conferintei. Oricum, Dorin a anuntat ca se va discuta despre evenimentul asta si la Dosarele Psi. Cei interesati si de alte detalii ar fi putut asculta si emisiunea.

    Răspunde
  5. Cafe Gradiva says:
    13 ani ago

    Si mie imi pare rau ca am lipsit. Multumim, Anamaria, pentru recenzarea evenimentului, foarte interesant! Ar fi bine sa publicam lucrarile aici. Cine a fost organizatorul psihanalist? Ma intereseaza de pilda lucrarea despre cartea lui Roth, care e unul dintre preferatii mei. Despre Brancusi, dl Marinov a vorbit si acum vreo patru ani intr-o sedinta publica a AIPsA, cam pe la inceputul preocuparilor sale pe marginea operei si biografiei sculptorului, cred – insotit atunci de dl Vasile Dem. Zamfirescu si primind replica foarte competenta a dnei Sorana Georgescu-Gorjan, fiica inginerului Gorjan care a gandit solutia tehnica pentru Coloana fara sfarsit si a si montat-o.

    Răspunde
  6. Anamaria Ivan says:
    13 ani ago

    Domnul Zamfirescu a fost organizatorul psihanalist, daca inteleg eu bine intrebarea. Lucrarea despre cartea lui Roth e a unei colege din an cu mine si este o lucrare foarte buna. Ar merge publicata. O s-o contactez pe e-mail sa o intreb daca e de acord. Si sa-mi dea lucrarea, evident 🙂

    Răspunde
  7. Carmen Gugu says:
    13 ani ago

    Chiar mă bucur că v-a plăcut lucrarea mea, am crezut că fiind printre ultimele nu a mai stat nimeni să asculte. Aş să mă lase încă 5 minute să termin de citit cele 2 pagini pe care le mai aveam, dar bineînţeles că nu pot pune semn de egalitate între mine şi distinşii profesori, care au vorbit şi 45 de minute fiecare.
    Conferinţa a fost ok per ansamblu, organizarea a avut însă lacune. Frumuseţea temelor a compensat.
    Un handicap a fost necunoaşterea la perfecţie a limbii franceze şi autoritatea inhibantă a profesorilor, care a făcut ca dezbaterile să se ţină mai mult între dânşii.
    "Durerile psihanalistului" a abordat pragmatic relaţia dintre analist şi analizand, a fost deci destul de interesantă, chiar voiam să cunosc părerea unui analist reputat despre această realitate pe care nu avem cum să o cunoaştem decât din relatările altora. M-a sedus şi lucrarea Brânduşei Orăşanu, îmi este şi profesoară iar orele dânsei sunt foarte apreciate. Stilul în care a fost redactată l-a apropiat pe ascultător de mesajul pe care a vrut să îl transmită. Cea mai plictisitoare lucrare a fost de departe cea în care s-a spus în aproape o oră ceea ce se putea rezuma într-o frază: depresivii nu au afectele atât de bine dezvoltate, în schimb s-a dovedit prin testele Rorschach şi T.A.T. că senzorialitatea lor este foarte ridicată. That's IT!
    Dacă vreţi să îmi publicaţi eseul, cu cea mai mare plăcere, îl găsiţi pe blogul meu. Poate că reputaţia spaţiului vostru virtual va atrage mai mulţi cititori, pentru că la mine nu a avut mare succes; probabil dacă scriam despre Moni şi Zăvoranca ar fi picat serverul…

    Răspunde
  8. Anonim says:
    13 ani ago

    acum inteleg, de fapt despre "seductie" a fost vorba
    buna precizare, multumiri
    owl alias anonim 🙂

    Răspunde
  9. Anamaria Ivan says:
    13 ani ago

    @owl: intotdeauna este vorba "si" despre seductie.

    @carmen gugu: multumim frumos pentru precizarile suplimentare. Cred ca mi-ar placea sa citesc lucrarea "Durerile psihanalistului".
    O sa-ti publicam lucrarea si aici, pentru ca a fost foarte interesanta. Si mie mi-a parut rau ca nu te-a mai lasat sa citesti finalul, dar deh… cadrul e cadru, stim bine asta noi… 'psihanalistii' 😉

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Familii nevrotice de simptom, familii nevrotice de caracter
Cafe Gradiva

Familii nevrotice de simptom, familii nevrotice de caracter

8 octombrie 2020
101 mecanisme de apărare
Cafe Gradiva

101 mecanisme de apărare

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.