Partea conştientă a minţii mele îmi spune că am valoare. Dar într-un anumit loc dinăuntrul meu, nu cred asta. Cred că sunt o nulitate, un om bun de nimic,
Pacientul nu mai este privit ”de sus”, ca un invalid, ci devine parte a unei relaţii contractuale, pe scurt: un ”client”. De la acelaşi Rogers provin şi principiul acceptării necondiţionate în terapie, dar şi utilizarea terapeutică a conceptului de “stimă de sine”, termen care a pătruns repede în limbajul cotidian. Volumul de faţă cuprinde studii publicate între 1951 şi 1961 dedicate tehnicilor terapeutice, studiilor statistice care dovedesc eficienţa psihoterapiei centrate pe persoană, dar şi discuţiilor metodologice sau filosofice legate, de pildă, de sensul vieţii.
Doar aşa, clientul se va deschide şi va reuşi să aibă un mai bun contact cu sine, inclusiv cu trăirile neplăcute de care se ferea să vorbească:
Acceptarea implică înţelegere. Doar când înţeleg sentimentele şi gândurile care-ţi par atât de oribile, atât de slabe, atât de sentimentale, atât de bizare, doar când le văd aşa cum le vezi şi tu şi le accept şi te accept şi pe tine, te vei simţi cu adevărat liber să explorezi cotloanele ascunse şi hrubele înfricoşătoare ale experienţei tale interioare,
Or, asta înseamnă să ne dăm jos masca, să renunţăm la rolurile false, pentru a ne da seama cu adevărat care ne sunt nevoile şi ce anume simţim în cutare sau cutare situaţie. Rogers citează confesiunea unei cliente:
Mă gândeam la chestiunea asta a standardelor. Mi-am creat cumva un obicei de a încerca să-i fac pe oameni să se simtă în largul lor în preajma mea. Trebuia mereu să existe cineva care să facă pace. Uneori mă surprindeam aducând argumente împotriva a ceea ce gândeam cu adevărat. N-am fost eu însămi pe cinstite, nici n-am ştiut cu adevărat care e veritabilul meu sine,
îşi aminteşte clienta. Mai departe, Rogers insistă asupra regăsirii sinelui, asupra conştientizării cât mai clare nu doar a gândurilor, ci şi a stării organismului, tocmai pentru a reduce deformările cognitive, momentele în care ne minţim pe noi înşine.
Spre finalul cărţii A deveni o persoană, Carl Rogers se războieşte cu ştiinţele comportamentale, ce moştenesc falsa idee că viaţa poate fi reglată la fel cum programezi un robot sau cum dresezi un animal. Dincolo de ideile unui Skinner care dorea să ne programeze pe toţi spre a fi productivi şi fericiţi, Rogers speră că ştiinţele sociale “vor elibera în loc să controleze, vor dezvolta creativitatea, şi nu resemnarea”.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Trebuie sa citesc cartea!
Frumoasa postare!
😉
daca vrei intra si la mine pe blog
Da, si eu vreau sa-mi manifest aprecierea fata de recenzie. Trezeste interesul 🙂