Unul dintre cei mai cunoscuţi psihanalişti japonezi, Takeo Doi, a murit duminică, 5 iulie, la vârsta de 89 de ani.
Absolvent al Facultăţii de Medicină din Tokyo, a urmat apoi, în anii ’50, Menninger School of Psychiatry din Statele Unite, unde s-a concentrat pe diferenţele comportamentale şi psihologice dintre japonezi şi americani. A ocupat mai multe funcţii universitare şi instituţionale, iar în 1971 a lansat bestseller-ul Anatomia dependenţei / Amae no Kozo, care s-a vândut în peste 1 200 000 de exemplare.
În această carte, Takeo Doi a fondat conceptul de amae, ce ar sta la baza mentalităţii japoneze, un cuvânt japonez intraductibil ce stă pentru starea de dependenţă emoţională de o mamă duioasă şi miloasă (traduceri aproximative pentru verbul amaeru: „a fi o căprioară”, „a fi un prunc”, „a fi drăgălaş”). Implică aşteptarea, nevoia ori dorinţa de a trezi dragostea, afecţiunea şi indulgenţa în părinte, ceea ce duce la o un comportament şi sentimente pasive menite să conducă la stimularea acestora. Unul dintre exemplele cele mai simple ale lui Takeo Doi este cel al unui căţeluş care se rostogoleşte pe spate şi aşteaptă de la stăpân să fie mângâiat pe burtă, ori care se gudură şi dă din coadă, privindu-şi stăpânul în ochi, ca semne de solicitare a afecţiunii. Un alt exemplu oferit de Doi se referă la vizita pe care a făcut-o unui prieten american. Acesta i-a pus la dispoziţie o farfurioară cu prăjiturele şi i-a spus să se servească singur oricând are chef. Ceea ce Doi nu a făcut, pentru că şi-ar fi dorit ca această ofertă să fie însoţită de afecţiunea nerostită, dar nemijlocit manifestă în acel moment a prietenului său. Comportament, nevoie care pot fi interpretate ca expresia unei dorinţe fuzionale, ca şi cum respectivul nu ar avea o individualitate proprie.
Deşi desemnează o realitate ce poate fi observată şi la alte popoare, acest concept este mai adânc intricat în mentalitatea japoneză şi explică multe cât priveşte stabilirea de relaţii sociale în Japonia, în cele mai diferite medii, la şcoală, la birou ori în căsnicie. El poate fi aplicat şi în alte privinţe, de pildă pentru explicarea trăsăturilor nipone a modestiei şi rezervei discrete şi clivajului dintre aparenţe şi realitatea exterioară.
Conceptul a făcut carieră academică îndeosebi în sociologie şi antropologia culturală şi este azi recunoscut internaţional, mai ales de studiile despre relaţia mamă-copil în copilăria timpurie. Aşa încât o personalitate ca Ezra Vogel, profesor emerit în ştiinţe sociale la Harvard University, aprecia că această carte a lui Doi este „prima scrisă de un japonez cu studii în psihiatrie care a avut impact asupra gândirii psihiatrice occidentale”.
Alte cărţi ale sale tratează despre Psihanaliză şi psihopatologie/ Seishinbunseki to Seishinbyori şi Psihoterapie şi psihanaliză / Seishinryoho to Seishinbunseki.
...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.
Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua. Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim!
Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.
fie-i tarana usoara…