Unii consilieri / psihoterapeuti considera ca pacientii (clientii) depasesc situatiile de criza vorbind despre ceea ce li s-a intamplat si despre ceea ce in mod curent experimenteaza. Ei trebuie sa vorbeasca despre frustrarile si suferinta lor ca parte a procesului de vindecare.
Literatura de specialitate si experienta cu jocul cu nisip nu sustin aceasta concluzie. Un adevar fundamental este ca un copil nu comunica la fel ca un adult, ci comunica prin joc. Jocul copiilor poate fi cel mai deplin apreciat cand il recunoastem ca mediul lor natural de comunicare. Pentru copii, sa isi joace experientele si trairile este cel mai natural, dinamic si autovindecator proces in care copilul se poate angaja.
Psihologia dezvoltarii sustine, de asemenea, ca, in comunicarea cu copiii, jocul este plin de inteles (a vorbi copiilor prin joc, a asculta jocul copiilor). Jocul, ca si copilul, este pre-operational. Acest adevar fundamental despre cum comunica copiii poate fi aplicat si adultilor care au experimentat conflictul si trauma.
Din mai multe puncte de vedere trauma este pre-operationala. Numim prin trauma un spectru larg de experiente, de tipuri si intensitati diferite, cu impact negativ asupra persoanei de orice varsta… Trauma afecteaza la un nivel primar, senzorial, ea insasi neducand la sofisticari, categorizari si rationalizari. Sa determini o persoana de orice varsta sa verbalizeze cand se gaseste intr-o criza emotionala, poate fi de fapt o retraumatizare. Odata, unei persoane care s-a oferit din public, i s-a solicitat sa ramana in picioare printre ceilalti oameni si sa vorbeasca deschis despre experienta sa sexuala traumatizanta. Dupa o repriza de ras nervos al acestei persoane, lectorul a accentuat ca asta este ceea ce facem cand cerem unui copil sau unui adult traumatizat: “Spune-mi ce ti s-a intamplat!…”
Multi cercetatori considera ca trauma este encodata nu doar la nivelul creierului, ci si memorata in interiorul corpului. Cele mai elementare si senzoriale aspecte ale traumei (cf. criteriilor DSM IV, trauma este larg fundamentata senzorial) indica necesitatea unui tratament bazat pe experienta senzoriala. Aceasta inseamna ca o abordare terapeutica pentru copii, adulti, familii traumatizate/in criza ar trebui sa fie fundamentata senzorial. Terapiile verbale nu intrunesc acest criteriu… dar jocul cu nisip are aceasta putere vindecatoare si este eficient ca modalitate de tratament.
Nisipul… este un purtator al istoriei. Un singur graunte de nisip a traversat milioane de ani si milioane de km pana ce noi il vedem si simtim intr-un fel si intr-un loc, acum… Geologia ne spune ca un graunte de nisip e produs prin fortele de la suprafata Pamantului care erodeaza piatra si de fortele din interiorul Pamantului, cele care deformeaza scoarta. Omul traverseaza aceleasi experiente, el este modelat de forte exterioare(familia de origine, mediul social, evenimente etc), in timp ce forta de deformare din interior a Pamantului ne vorbeste metaforic despre suferinte intrapsihice pe care multi pacienti ni le aduc in cabinet.
Nisipul este un produs al istoriei… si omul este de asemenea… Din aceasta perspectiva jocul cu nisip are un atat de mare efect. Conexiunile terapeutice si procesarea tulburarilor inradacinate emotional si senzorial sunt cel mai bine asistate de utilizarea nisipului. Nisipul este acela care creeaza calea. In nisip pot fi exprimate marile trairi pentru ca el poate fi tasat, lovit, amestecat, modelat, udat, uscat, imprastiat. Si pe aceasta baza concreta pot fi asezate simbolurile.
Nisipul este mai mult decat un mediu terapeutic. El este un mod de a exprima miezul a ceea ce suntem. Dora Kalff, fondatoarea sandplay therapy, accentua ca actul jocului in nisip permite pacientului sa se apropie de totalitatea sa…
Jocul cu nisip, ca terapie – beneficii:
Jocul cu nisip da expresie continuturilor emotionale neverbalizate si neverbalizabile.
Jocul cu nisip are o calitate unica, kinestezica.
Jocul cu nisip serveste pentru a crea o distanta terapeutica pentru client (pacient).
Distanta terapeutica pe care jocul cu nisip o permite, creeaza un loc sigur pentru ca abreactia sa aiba loc.
Jocul cu nisip in mod natural stabileste granite si limite care genereaza o stare de siguranta pentru client (pacient).
Jocul cu nisip faciliteaza un stare unica pentru emergenta metaforelor terapeutice.
Jocul cu nisip este eficient in depasirea rezistentelor clientului (pacientului).
Jocul cu nisip faciliteaza un mediu de comunicare necesar si efectiv pentru clientii cu abilitati de comunicare insuficiente sau blocate.
Jocul cu nisip permite renuntarea la verbalizare ca defensa.
Jocul cu nisip creeaza pentru client (pacient) un loc de experimentare a controlului.
Jocul cu nisip este un obiect alternativ al transferului.
Jocul cu nisip permite accesarea mai completa si mai rapida a profundelor continuturi intrapsihice.
Concluzie: Jocul cu nisip este o cale pentru vindecarea ranilor sufletesti si este sanatoasa pentru a creste. In procesul de consiliere/terapie este nevoie sa se vada mai multe urme de pasi pe aceasta carare nisipoasa…
Adaptare dupa „Cuvant inainte” de Daniel Sweeney la Ruth Ammann, Healing and Transformation in Sandplay – Creative Processes Become Visible
Daniela Neagu,
psiholog clinician autonom
Formarea in sandplay therapy este organizata in Romania de catre Asociatia pentru Promovarea Psihoterapiei (A.P.P.) si Sandplay Therapists of America. www.roapp.ro
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.
Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua. Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim!
Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.
buna ziua, este usor de banuit calitatea terapeutica a jocului cu nisip, daca ne amintim ca inainte de joc exista o experienta spontana si ancestrala, aceea a talpilor in contactul cu pamantul si apoi aceea de a desena pe pamant, in tarana, in nisip. pentru multe popoare dansurile rituale se intampla in picioarele goale. exista ma gandesc o intuitie sanatoasa a contactului vindecator cu pamantul… apoi copiii lasati in nisip sa se joace liber nu au nevoie sa fie invatati sa faca ceva, descopera foarte natural. ati observat cum se joaca ei in nisip, la mare sau la nisiparul din parc…? intai si intai ating nisipul si il strang in pumni, o experienta foarte senzoriala! nu numai nisipul ca si materie este capabil de vindecare, ci si activitatea de joc. copiii care se joaca exerseaza mult viata, cararile ei… in terapia prin jocul cu nisip efectul terapeutic este unul cumulat, ma joc si azi si maine si poimanie si ceva incepe sa se intample, incep sa simt ceva, sa inteleg ceva, ma joc pe mine si ma surprind altfel decat doar gandindu-ma la ce sunt, ce sa fac, cine oare sunt eu dincolo de ceea ce se vede etc. Jung spunea sa lasam mainile sa faca ceea ce mintea nu poate cuprinde. jocul cu nisip ca terapie ne da aceasta ocazie… cu drag!
Un articol foarte interesant. Întotdeauna mi-a plăcut nisipul şi bănuiam această calitate a sa.
Mulţumesc frumos.
Numai bine.
buna ziua, este usor de banuit calitatea terapeutica a jocului cu nisip, daca ne amintim ca inainte de joc exista o experienta spontana si ancestrala, aceea a talpilor in contactul cu pamantul si apoi aceea de a desena pe pamant, in tarana, in nisip. pentru multe popoare dansurile rituale se intampla in picioarele goale. exista ma gandesc o intuitie sanatoasa a contactului vindecator cu pamantul… apoi copiii lasati in nisip sa se joace liber nu au nevoie sa fie invatati sa faca ceva, descopera foarte natural. ati observat cum se joaca ei in nisip, la mare sau la nisiparul din parc…? intai si intai ating nisipul si il strang in pumni, o experienta foarte senzoriala! nu numai nisipul ca si materie este capabil de vindecare, ci si activitatea de joc. copiii care se joaca exerseaza mult viata, cararile ei… in terapia prin jocul cu nisip efectul terapeutic este unul cumulat, ma joc si azi si maine si poimanie si ceva incepe sa se intample, incep sa simt ceva, sa inteleg ceva, ma joc pe mine si ma surprind altfel decat doar gandindu-ma la ce sunt, ce sa fac, cine oare sunt eu dincolo de ceea ce se vede etc. Jung spunea sa lasam mainile sa faca ceea ce mintea nu poate cuprinde. jocul cu nisip ca terapie ne da aceasta ocazie…
cu drag!